Τρίτη 18 Απριλίου 2017

O κίτρινος Τύπος

Δημοσίευσε ο Παρατηρητής σχόλιο για την κίτρινη (λόγω οπαδικού χρώματος) πόλη που στήνεται με σχέδιο. Ο τίτλος μας θύμισε τον κίτρινο (λόγω ειδίκευσης) τύπο. Δείτε τον ορισμό:
«Κατά το λεξικό American Heritage, ο Κίτρινος Τύπος αναφέρεται στη μορφή δημοσιογραφίας που εκμεταλλεύεται, διαστρεβλώνει ή υπερβάλλει κάποια είδηση για να προσελκύσει αναγνώστες δημιουργώνταςεντυπώσεις. Απευθύνεται συχνά με φτηνούς συναισθηματισμούς αποφεύγοντας…τη λογική των αναγνωστών. Παρουσιάζει ειδήσεις, με ελάχιστη ή καθόλου έρευνα, σε εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα
και εξώφυλλα αν μιλάμε για εφημερίδες και περιοδικά. Τηρουμένων των αναλογιών της εμφάνισης το ίδιο συμβαίνει και στο διαδίκτυο. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν υπερβολές των γεγονότων, σκανδαλολογία, εντυπωσιασμό. Κατ’επέκταση ο όρος χρησιμοποιείται σήμερα μειωτικά απέναντι σε κάθε μορφή δημοσιογραφίας που αντιμετωπίζει τα γεγονότα με αντιεπαγγελματικό ή ανήθικο τρόπο».

Σας θυμίζει κάτι από τον Τύπο της πόλης μας;

Ρίξτε μια ματιά σε μερικά πρωτοσέλιδα, ή τίτλους ειδήσεων που επιλέγονται να αναρτηθούν στο διαδίκτυο και θα δείτε ότι στόχος είναι ο εντυπωσιασμός και η πρόκληση. Καμία ή ελάχιστη έρευνα κι πολύ φθηνό συναίσθημα. Ειδήσεις που μόνο τραβηγμένες από τα... μαλιά μπορούν να ενδιαφέρουν την πόλη αντιγράφονται από τα πιο αναξιόπιστα Μέσα (π.χ. ο παιδόφιλος καθηγητής, που πέρασε κάποτε και από... λύκειο της πόλης). Η διαστρέβλωση, η εκμετάλλευση και της παραμικρότερης είδησης που μπορεί να αξιοποιηθεί για να προσελκύσει λίγα κλικς παραπάνω και η υπερβολή είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ε, στην περίπτωση της πόλης μας ο κίτρινος Τύπος έχει κι έναν ακόμα κύριο στόχο: να πλήξει τη δημοτική αρχή και να οικοδομήσει κλίμα φθοράς και ανυποληψίας (π.χ. οι αναταραχές στη Βενεζουέλα, την οποία είχε επισκεφθεί ο... Βασιλόπουλος). Ο κίτρινος Τύπος στην υπηρεσία της κίτρινης πόλης που θέλουν να οικοδομήσουν στη Ν. Φιλαδέλφεια.