Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Είναι αυτό δημοσιογραφία;

Υπάρχει στην πόλη μας κάποιος κύριος που παριστάνει τον δημοσιογράφο. Δείτε τελευταία δείγματα της «δουλειάς» του: τα άκρα παίρνουν το πάνω χέρι στην πόλη με τη διχαστική πολιτική Βασιλόπουλου, τα δυο πρόσωπα του Άρη Βασιλόπουλου κ.λπ. Με ποια στοιχεία γράφονται τα συγκεκριμένα άρθρα; Με την επιλεκτική παράθεση θέσεων και ανακοινώσεων, την αποσιώπηση γεγονότων και εσχάτως με τη ρουφιανιά. Ναι, όπως το διαβάσατε. Ο «δημοσιογράφος» ψάχνει να ανακαλύψει μέσα από το facebook ποιοι ανήκουν σε συλλογικότητες της πόλης και δημοσιοποιεί ονόματα.

Με ποια αφορμή έγραψε τα πιο πάνω άρθρα ο κύριος αυτός; Λόγω της συνεχιζόμενης έντασης στην πόλη. Γιατί συνεχίζεται η ένταση; Αντί να κάνει το απαραίτητο ρεπορτάζ, να αναζητήσει τα γεγονότα, εξάγει εκ των προτέρων κατασκευασμένα συμπεράσματα.
Το πρόσφατο επεισόδιο βίας στην πόλη συνέβη στο κέντρο της, σε δημόσια εκδήλωση πολιτικής οργάνωσης και είχε θύματα. Κατά τη δημοσιογραφική δεοντολογία αυτές είναι οι ειδήσεις. Και είναι αδιαμφισβήτητες. Υπάρχουν στοιχεία: φωτογραφίες, βίντεο και κυρίως προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων της πόλης και πολλών άλλων. Όχι αυτά δεν είναι πρωτογενές υλικό, σύμφωνα με τη λογική του κυρίου, που δηλώνει δημοσιογράφος. Δεν θεωρεί υποχρέωσή του να βγει στην πόλη που μένει, να ρωτήσει ανθρώπους, να καταγράψει μαρτυρίες. Θεωρεί ιερή του υποχρέωση να δυναμιτίσει το κλίμα κατά της δημοτικής αρχής, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μόνο που έκανε ήταν να καταδικάσει τα έκτροπα.
Μέσα στην ιστοσελίδα του συγκεκριμένου κυρίου θα βρείτε τα πάντα. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου είναι κομματόσκυλο και φασίστας. Ο δήμαρχος είναι διχαστικός και δεν μπορεί να ενώσει την πόλη. Κάθε είδηση, ακόμη και η πιο άσχετη συνδέεται με τη δημοτική αρχή. Γίνονται επεισόδια στα Εξάρχεια; Το «ρεπορτάζ» καταλήγει στο δήμαρχο και τους φίλους του. Υπάρχει αναταραχή στη Βενεζουέλα; Το κείμενο καταλήγει στο περισπούδαστο συμπέρασμα ότι αυτά θέλει να εφαρμόσει στην πόλη ο Άρης Βασιλόπουλος. Χούλιγκαν που έχουν εμφανιστεί εδώ και μήνες στην πόλη επιτίθενται σε πολιτική συγκέντρωση της αριστεράς, ρίχνουν πέτρες και τούβλα, τραυματίζουν σοβαρά άνθρωπο της ενημέρωσης που νοσηλεύεται; Αυτά δεν θα τα βρείτε πουθενά γραμμένα, το «ρεπορτάζ» παραμένει στο ότι η δημοτική αρχή με τα αιτήματα που προβάλει διχάζει την πόλη.
Ως δημοσιογράφος, προφανώς δεν είμαι οπαδός του συνθήματος «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι». Ο κύριος αυτός όμως είναι η απόλυτη επιτομή της παραπάνω απλουστευτικής διατύπωσης. Είναι η απόλυτη επιβεβαίωση ότι στο δημόσιο λόγο επικρατούν φασίζουσες απόψεις. Για την πόλη μας είναι η απόλυτη έκφραση της πιο χυδαίας στοχευμένης προπαγάνδας. Για το επάγγελμα που επιτελούμε είναι η απόλυτη ντροπή. Δεν γνωρίζω και δεν με ενδιαφέρει η όποια άλλη δημοσιογραφική του ασχολία, αλλά κρίνοντας από αυτό που διαβάζω στην ενημερωτική ιστοσελίδα του, δικαιούμαι να διατυπώνω αυτή την άποψη και οφείλω να προειδοποιήσω κάθε καλόπιστο συμπολίτη μας για τον ρόλο που παίζει ο συγκεκριμένος κύριος και την επικινδυνότητα των απόψεων που εκφράζει, σε μια πόλη που ζει εδώ και καιρό σε ένα κλίμα εκφοβισμού και παρακρατικής δράσης που απλώνεται όλο και πιο πολύ.
Γιώργος Κατερίνης