Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Περίεργα αντανακλαστικά έχουν οι δυνάμεις καταστολής στην πόλη μας. Σε άλλες περιπτώσεις επεμβαίνουν τάχιστα και χειρουργικά και σε άλλες δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει.
Τα γεγονότα που θα παραθέσω τα γνωρίζουν αρκετοί που κατοικούν στο κέντρο της πόλης.
Ομάδες θερμόαιμων οπαδών εφορμούν σε δημόσια κτίρια και βανδαλίζουν. Εγκαθίστανται σε χώρους όπου δρουν συλλογικότητες και προκαλούν, ή τραμπουκίζουν. Οι εξορμήσεις τους
έχουν προαναγγελθεί από διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, χωρίς να υπάρχει κανένα επίσημο κάλεσμα. Η αστυνομία, απούσα στην αρχή, εγκαθίσταται μετά από λίγες μέρες μπροστά στο δημαρχείο, αλλά επί ένα μήνα δεν... βλέπει, δεν... ακούει, δεν αντιλαμβάνεται καμιά αξιόποινη πράξη.
Οι βρισιές «π...τη και ρουφιάνε Βασιλόπουλε», οι απειλές «θα γ...θείτε», κ.λπ. που εκστομίζονται ενώπιον των αστυνομικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας δεν συνιστούν προφανώς αξιόποινες πράξεις.
Ο Δήμαρχος της πόλης δημόσια καταγγέλλει ότι απειλείται. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου καταγγέλλει ότι ξυλοκοπήθηκε. Όλα αυτά δεν φαίνεται να έχουν τύχει της προσοχής των αστυνομικών αρχών: καμιά δίωξη, καμιά προσαγωγή, καμιά κατηγορία κατά κανενός υπευθύνου.
Την Πέμπτη 16/3 συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και άλλες όπως η Λαϊκή Συνέλευση έχουν προαναγγείλει πορεία στην πόλη μας για την υπεράσπιση των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων που έχουν καταληφθεί από τους «οπαδούς».
Τρεις κλούβες των ΜΑΤ με ανάλογες δυνάμεις σιδηρόφρακτων αστυνομικών έχουν στρατοπεδεύσει από νωρίς και δεν επιτρέπουν την εξέλιξη της πορείας, φράζοντας ουσιαστικά την είσοδο της πόλης.
Την ίδια στιγμή στο κέντρο της πόλης, μαυροντυμένοι με ξύλα, σιδηρόβεργες και άλλα αντικείμενα στα χέρια ανεβοκατεβαίνουν επί ώρα στη λεωφόρο Δεκελείας, περνώντας ανενόχλητοι δίπλα από τους απλούς αστυνομικούς που βρίσκονται σε διάφορα σημεία.
Το Σάββατο 8/4 μια διαμαρτυρία για το θάνατο 22χρονου διανομέα γνωστής αλυσίδας που οργάνωσαν διάφορες συλλογικότητες του αναρχικού χώρου (μεταξύ των οποίων και ο Ρουβίκωνας) σε επώνυμη καφετέρια της περιοχής μας, καταστέλλεται εν τη γενέσει της από πάνοπλες ομάδες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Προσαγάγονται με κινηματογραφική ταχύτητα στην ΓΑΔΑ 28 άτομα. Δεν γνωρίζουμε να εκδόθηκε κάποια επίσημη ανακοίνωση που να αιτιολογεί την επιχείρηση, ούτε να απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους προσαχθέντες.
Θα ήταν πραγματικά χρήσιμο για όλους εμάς που κατοικούμε σε αυτή την πόλη να γνωρίζουμε τα κριτήρια με τα οποία δρα η αστυνομία. Πότε χαρακτηρίζεται κάποια κινητοποίηση επικίνδυνη και πότε όχι; Πότε επιχειρούν οι ειδικές δυνάμεις και πότε όχι;
Γιατί μια επίθεση με βανδαλισμούς στο δημαρχείο δεν καταστέλλεται και μια διαμαρτυρία με τρικάκια κατά ενός καταστήματος κινητοποιεί τις ειδικές δυνάμεις;
Γιατί η απειλή κατά της ζωής του Δημάρχου και άλλων αιρετών επί χρόνια δεν έχει κινητοποιήσει π.χ. τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, ενώ η προαναγγελία μιας διαδήλωσης κινητοποιεί τις ειδικές δυνάμεις;
Ποιο είναι το σχέδιο δράσης της Αστυνομίας για να επανέλθει η κανονικότητα στην πόλη;
Εκτός και αν η Αστυνομία και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι θεωρούν ότι κανονικότητα σημαίνει να βαφτεί όλη η πόλη στα μαυροκίτρινα, να εξοριστούν από τους χώρους που χρησιμοποιούσαν όσοι ανήκουν στην αριστερά, τον αντιεξουσιαστικό χώρο, οι διάφορες συλλογικότητες και να εγκατασταθούν οι φαιοί στρατοί του «γκέτο» και των εθνοκάπηλων που γιουχάρουν στην εθνική επέτειο, να σταματήσει κάθε συλλογική δραστηριότητα που ενοχλεί τον υποψήφιο «επενδυτή» με τα κρατικά λεφτά και να κατασταλεί κάθε δύναμη αντίστασης και ανατροπής σε αυτή τη μνημονιακή έρημο που απλώνεται σιγά σιγά στη χώρα.

Γιώργος Κατερίνης