Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Παρέμβαση Βασιλόπουλου στην Πανελλαδική Συνάντηση Δήμων και Φιλοζωικών Οργανώσεων

Με το Δήμαρχο Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας, ξεκίνησαν οι ομιλίες στην πρώτη Πανελλαδική Συνάντηση Δήμων και Φιλοζωικών οργανισμών, που διοργάνωσαν από κοινού η ΚΕΔΕ, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

Αναδημοσιεύουμε την ομιλία του με θέμα «Ισότιμη συνεργασία με τους φιλοζωικούς φορείς, διάλογος και σεβασμός της Πολιτείας στην εθελοντική προσφορά»


Kαλησπέρα σε όλους και όλες,

Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές και τις διοργανώτριες, όχι μόνο για την πρόσκληση, αλλά και για την εξαιρετική εκδήλωση με τον φιλόδοξο στόχο : Μια εθνική πολιτική για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα. Μια Ελλάδα χωρίς κακοποιημένα και χωρίς παραμελημένα ζώα. Μια Ελλάδα της ανθρωπιάς και του πολιτισμού.
Αυτοί οι στόχοι, τόσο εύλογοι για άλλες χώρες, μοιάζουν ουτοπικοί για τη δική μας. Μια χώρα, που η νομοθεσία κατά τη γνώμη μου, είναι σωστή επί της αρχής, αλλά η εφαρμογή της είναι περίπου ανύπαρκτη. Θα έλεγε κάποιος: σε μια χώρα με τέτοια κρίση, με τόσους ανθρώπους που έχουν ανάγκη φροντίδας, φτωχούς, άστεγους, πρόσφυγες, δεν είναι πολυτέλεια να ασχολείστε με τα ζώα;
Μια ερώτηση που μοιάζει να έχει λογική, αλλά που στην πραγματικότητα σπάνια λέγεται από ανθρώπους που προσφέρουν και νοιάζονται, που δείχνουν αλληλεγγύη και στοργή σε όσους υποφέρουν. Όχι λοιπόν. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Γιατί τα ζώα είτε είναι παραγωγικά, είτε άγρια, είτε ζώα συντροφιάς, απειλούνται και υποφέρουν από τη συμπεριφορά μας. Όπως και οι άνθρωποι στην πλειοψηφία μας υποφέρουμε από την συμπεριφορά λίγων ανθρώπων. Και είναι τώρα στην κρίση, που το πρόβλημα μεγαλώνει και που όλο και περισσότερα ζώα εγκαταλείπονται και υποφέρουν.



Στον Δήμο μας, όπως και στους περισσότερους Δήμους της χώρας εδώ και δεκαετίες, την κύρια φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δεν την έχουμε εμείς όπως έχουμε υποχρέωση, αλλά οι εθελοντές φιλόζωοι. Την αδυναμία της Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας και ταυτόχρονα την προσφορά των φιλοζωικών ομάδων και συλλόγων, αναγνωρίζει και η νομοθεσία, που προωθεί τη συνεργασία τόσο στο μέρος του σχεδιασμού των προγραμμάτων διαχείρισης που αφορούν τα ζώα συντροφιάς, όσο και στο μέρος των αποφάσεων για ζώα με προβληματική συμπεριφορά αλλά και της λειτουργίας καταφυγίων. Η αδυναμία αυτή δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη πόρων και προσωπικού, που στον τομέα της Αυτοδιοίκησης έχει δραματική διάσταση. Η αδυναμία αφορά επίσης τις προδιαγραφές ίδρυσης καταφυγίων που μέσα σε πυκνά δομημένες πόλεις, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την εύρεση κατάλληλων χώρων.
Πέρα όμως από τη λειτουργία των καταφυγίων, οι τομείς στους οποίους Δήμοι, Πολιτεία και φιλόζωοι μπορούν να συνεργαστούν και να αλλάξουν το τοπίο για τα αδέσποτα στη χώρα μας ενδεικτικά είναι:
-       Η συνεργασία με την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη για τις περιπτώσεις εγκατάλειψης, κακοποίησης και εν γένει μη εφαρμογής του νόμου. Όσο πιο άμεσα ανταποκρίνεται η αστυνομία και η Δικαιοσύνη στις καταγγελίες, τόσο πιο εύκολη θα είναι η ζωή των ζώων και των ανθρώπων που τα νοιάζονται.

-       Συνεργασία για τυχόν θεσμικές βελτιώσεις που χρειάζονται λόγω της μεγάλης εμπειρίας των φιλοζωικών οργανώσεων. Για παράδειγμα όλα τα πρόστιμα που επιβάλλονται για εγκατάλειψη, κακοποιήσεις θανατώσεις, βασανισμούς και άλλες παραβάσεις, να αποδίδονται για την περίθαλψη και τη σίτιση των αδέσποτων. 

-       Συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τους Δήμους για την όσο το δυνατό ευρύτερη και διαρκή ενημέρωση των συμπολιτών και των μαθητών των σχολείων, ενδεικτικά σχετικά με :
-                      τη φιλοζωία και την ορθή συμπεριφορά απέναντι στα ζώα
-                      τις συνέπειες της εγκατάλειψής τους
-                      τις αιτίες και της συνέπειες της κακοποίησης των ζώων
-                      την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της στείρωσης
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις μικρές ηλικίες. Όσο νωρίτερα τα παιδιά γνωρίσουν και εξοικειωθούν με τα ζώα, την συμπεριφορά και τις ανάγκες τους, τόσο νωρίτερα και ευκολότερα θα λύσουμε το πρόβλημα στη χώρα.

-          Και τέλος, ενεργοποίηση της συνεργασίας Αυτοδιοίκησης, Πολιτείας και Φιλοζωικών οργανώσεων όπως προβλέπεται μέσα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ν. 4039/2012, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τον 4235/2014), που αφορούν την διαρκή φροντίδα των αδέσποτων (θεραπείες, στειρώσεις, προσωρινή φιλοξενία σε καταφύγια), την λειτουργία 5μελούς επιτροπής, την προώθηση υιοθεσιών κλπ. 

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά και δημόσια τον Φιλοζωικό Σύλλογο Νέας Φιλαδέλφειας που επί σειρά ετών, έχει αναλάβει τη φροντίδα των αδέσποτων. Αναγνωρίζοντας την μεγάλη τους προσφορά, υποστηρίζουμε τη δράση τους κυρίως στο θέμα των στειρώσεων, εμβολιασμών, θεραπειών με ετήσια σύμβαση με το ΔΙΚΕΠΑΖ. Επί χρόνια ο σύλλογος μας στέγαζε το καταφύγιο αδέσποτων μέσα στο Άλσος, γεγονός ωστόσο που δημιούργησε δικαστική εμπλοκή με το Δασαρχείο. Αναζητούμε εναλλακτικό χώρο που θα νοικιάσει και θα διαμορφώσει ο Δήμος, για την μεταφορά και λειτουργία νόμιμου καταφυγίου του Φιλοζωικού συλλόγου. Αναγνωρίζουμε τις ευθύνες μας, αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι θα υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα χωρίς τη δράση του συλλόγου.
Η φιλοζωία αποτελεί δείκτη του πολιτισμού μας.  Η δράση των Φιλοζωικών οργανώσεων βελτιώνει συνολικά την ποιότητα ζωής και την εικόνα των πόλεων. Συμβάλλει στην καλλιέργεια μιας πιο ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι σε όλα τα όντα και σαν τέτοια χαρακτηρίζει θετικά μια περιοχή και τους κατοίκους της. Απέχουμε πολύ από το στόχο αλλά έχουν γίνει μεγάλα βήματα σε σχέση με το παρελθόν. Εμείς ως φιλόζωοι αλλά και ως αιρετοί της Αυτοδιοίκησης ή ως εκπρόσωποι της Πολιτείας, μπορούμε μέσα από τη συνεργασία μας να κάνουμε τη διαφορά.
Σας ευχαριστώ και πάλι και καλή δύναμη σε όλους και όλες.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.