αναδημοσίευση από ΕΦΣΥΝ
Συντάκτης:
«Φτάνει πια», λένε απέναντι στα φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας που έχουν επανεμφανιστεί στη Φιλαδέλφεια τους τελευταίους 3 μήνες, δημοτική αρχή και κάτοικοι της πόλης.
Στόχος της ανοιχτής συγκέντρωσης και συναυλίας που διοργανώνει ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας τη Δευτέρα 15 Μαΐου (19.00, πλ. Πατριάρχου) είναι να σπάσει το «πέπλο σιωπής» που περιβάλλει την πόλη, στον απόηχο ενός μπαράζ χουλιγκανισμών από τραμπούκους που με προκάλυμμα την ΑΕΚ στρέφονται εναντίον όποιου εκφράζει διαφορετική από τη δική τους άποψη για το γήπεδο της «Δικέφαλος Α.Ε.».
Το αυτονόητο, δηλαδή, για τις δημοκρατικές κοινωνίες έχει καταστεί ζητούμενο για τη Φιλαδέλφεια.
Το κάλεσμα του δήμου για υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελεύθερης έκφρασης και των δημόσιων χώρων έχει ήδη βρει μαζική ανταπόκριση σε ένα πλήθος κινημάτων πόλης, σωματείων εργαζομένων, πολιτικών οργανώσεων, επιστημονικών φορέων και αυτοδιοικητικών σχημάτων.
Αφορμή για τον νέο κύκλο βίας που έχει ανοίξει στη Φιλαδέλφεια είναι ξανά το αμφιλεγόμενο, μεγάλης κλίμακας έργο του γηπέδου.
Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή στοχοποιήθηκε ως υπαίτια για την κωλυσιεργία της έκδοσης οικοδομικής άδειας και κατηγορήθηκε ότι δεν εγκρίνει την υψομετρική μελέτη για το έργο της υπογειοποίησης των οδών περιμετρικά του γηπέδου.
Απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν της έχει χορηγήσει η «Δικέφαλος Α.Ε.» τα απαραίτητα στοιχεία: αντί της οριστικής μελέτης, οι δημοτικές υπηρεσίες έλαβαν μια μη εγκεκριμένη προμελέτη.
Παρ' όλα αυτά επανήλθαν οι χουλιγκανισμοί με την απαίτηση για «γήπεδο τώρα».
Το χρονικό έχει ως εξής: Το απόγευμα του Σαββάτου, 25 Φεβρουαρίου, γίνονται καταστροφές στο δημαρχείο καθώς και δύο ελεύθερους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, λίγα μέτρα μακριά.
Η «Στρούγκα» και η Λαϊκή Συνέλευση Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας παραμένουν από τότε κλειστές. «ΑΕΚ ή φάπα» είναι το απειλητικό, φασίζον σύνθημα που γράφεται στα τρία αυτά κτίρια, μαζί με το «Όλο το άλσος γήπεδο».
Τραμπούκοι που δηλώνουν οπαδοί συγκεντρώνονται για ημέρες έξω από το δημαρχείο.
Ξύλο σε αιρετό
Την 1η Μαρτίου ξυλοκοπείται ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γ. Πάνος.
Καθημερινές απειλές του τύπου «θα βρεθείτε σε κάνα χαντάκι», «ή υπογράφετε ή θα πεθάνετε» (την υψομετρική μελέτη) καταγγέλλονται από αιρετούς.
Η αστυνομία, σε ρόλο... παρατηρητή σε όλα τα περιστατικά, στις 16 Μαρτίου ρίχνει απαγορευτικό εισόδου στην πόλη σε πορεία αλληλεγγύης αναρχικών στην κατάληψη της «Στρούγκας», αφήνει όμως το ίδιο απόγευμα ανενόχλητους τους χουλιγκάνους να ανεβοκατεβαίνουν τη Δεκελείας.
Κάτω από το κλίμα τρομοκρατίας, ακυρώνονται ανοιχτές εκδηλώσεις-συζητήσεις της Λαϊκής Συνέλευσης (μία αφορούσε την προβολή ντοκιμαντέρ για τη Χρυσή Αυγή).
Την 25η Μαρτίου οι δημόσιες εκδηλώσεις μετατρέπονται σε ένα μαρτύριο εκφοβισμού για τους εκλεγμένους αιρετούς της δημοτικής πλειοψηφίας.
Παρά την υπερψήφιση της φωτογραφικής τροπολογίας για το γήπεδο από τη Βουλή (μοναδικό κόμμα που καταψήφισε το ΚΚΕ), στις 27 Απριλίου χουλιγκάνοι επιτίθενται σε πολιτική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο τοπικό Πνευματικό Κέντρο.
Η περιφρουρούμενη πορεία αποχώρησης δέχεται βροχή από πέτρες. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίζονται.
Η εκδήλωση όμως διεξάγεται και ολοκληρώνεται. Πρώτη φορά σε δύο μήνες σπάει η σιωπή στην πόλη!
Η δεύτερη νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων αναμένεται τη Δευτέρα.
Κινητικότητα
Για την προετοιμασία της επικείμενης συγκέντρωσης ο δήμος, πρώτη φορά έπειτα από καιρό, έχει προχωρήσει σε καθημερινές εξορμήσεις στις γειτονιές της πόλης, μιλώντας με πολίτες και καλώντας τους να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να ζουν σε μια πόλη με βιώσιμους όρους.
Κινητικότητα με στόχο τη μαζική συμμετοχή στην ανοιχτή συγκέντρωση της Δευτέρας καταγράφεται και από πλευράς κινημάτων.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Συντονισμού για την υπεράσπιση των ελευθεριών και των κοινών αγαθών, περιγράφηκε η «ζοφερή πραγματικότητα» που διαμορφώνεται στη Φιλαδέλφεια:
«Ενα καθεστώς πολλαπλής εκτροπής που εάν δεν αντιμετωπιστεί σήμερα συλλογικά, μαζικά και αποφασιστικά, θέτει τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε υπόδειγμα που θα αναπαράγεται ολοένα και συχνότερα σε ολοένα και περισσότερες περιοχές», προειδοποίησαν οι ομιλητές.
«Βόμβα για την περιοχή» χαρακτήρισε την κατασκευή του γηπέδου ο πρόεδρος του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών, Αντ. Μαούνης, στεκόμενος σε επιπτώσεις όπως:
- Κίνδυνος για την ασφάλεια φιλάθλων και κατοίκων κατά την εκτόνωση του πλήθους.
- Διάλυση της κυκλοφορίας στην πόλη λόγω έλλειψης εξυπηρέτησης από μέσα σταθερής τροχιάς και ανεπάρκειας του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
- Απώλεια ιστορικής μνήμης από την επερχόμενη μόνιμη αλλοίωση της φυσιογνωμίας του διατηρητέου προσφυγικού οικισμού.
«Διεθνώς έχει αποδειχθεί ότι αυτές οι εγκαταστάσεις δεν είναι βιώσιμες», σχολίασε ο κ. Μαούνης. «Αυτά είναι τα δεδομένα. Δεν μιλάμε για την ΑΕΚ, ούτε την ερασιτεχνική ούτε την ΠΑΕ. Αυτές οι κατασκευές είναι το τελευταίο προσάρτημα βαριών και ασύδοτων κατά κανόνα επιχειρηματικών σχεδιασμών», τόνισε μεταξύ άλλων.
Πλατφόρμα συγκέντρωσης υπογραφών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για την υποστήριξη του αιτήματος για «Αποκατάσταση της δημοκρατίας στον ελληνικό Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας τώρα!», δημιούργησε στο διαδίκτυο η Επιτροπή Συμπαράστασης στη δημοτική αρχή και στους δημότες της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.
Το άλσος έχει τη δική του Ιστορία
Ενα κίνημα υπεράσπισης του Αλσους της Φιλαδέλφειας συγκροτούνταν σε κάθε κρίσιμη στιγμή για τον συνολικής έκτασης 470 στρεμμάτων πνεύμονα πρασίνου-σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής.
Αυτό αποδεικνύει η ιστορία του χώρου τον οποίο διαχρονικά... γλυκοκοίταζαν διάφοροι «μνηστήρες», από επιχειρηματικά συμφέροντα ώς και Σώματα Ασφαλείας.
Σήμερα, το άλσος διαθέτει μια τεράστια βιοποικιλότητα σε δέντρα, θάμνους και άλλα είδη φυτών, παρότι πριν από 100 και πλέον χρόνια ήταν ένας γυμνός λόφος.
Οταν ακόμη δεν υπήρχε η Νέα Φιλαδέλφεια, το 1914, γίνεται η πρώτη δενδροφύτευση.
Με βασιλικά διατάγματα του 1915 και του 1934 το άλσος αποτελεί, έως σήμερα, δασική αναδασωτέα έκταση.
Ακολουθεί νέα δενδροφύτευση το 1939, σε έκταση αντίστοιχη της σημερινής.
Ερχεται η γερμανική κατοχή. Οπως συνέβη και σε άλλα δάση της Αθήνας, οι κάτοικοι της γύρω περιοχής αποψίλωσαν δέντρα για τις ανάγκες θέρμανσης τους κατοχικούς χειμώνες.
Ανέπαφο έμεινε μόνο το νότιο τμήμα, όπου υπήρχε καταυλισμός των γερμανικών στρατευμάτων.
Η προσέγγισή του ήταν προφανώς επικίνδυνη. Οσα δέντρα κόπηκαν αναπληρώθηκαν το 1948.
Ακολουθεί νέα δενδροφύτευση το 1951. Στο κάλεσμα του τότε δημάρχου, Ν. Τρυπιά, ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου.
Το 1958 η Ελληνική Αεροπορία θέλει να κατασκευάσει στο άλσος κατοικίες για τους αξιωματικούς της.
Κανένα δέντρο δεν πειράζεται έπειτα από τις αντιδράσεις του κόσμου και της δημοτικής αρχής.
Ανάλογες προθέσεις για το άλσος είχαν μεσοπολεμικά η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, θέλοντας να χτίσουν σκοπευτήριο και υποσταθμό αντίστοιχα.
Την ίδια περίοδο -συγκεκριμένα το 1934- η πολιτεία παραχωρεί στην Αθλητική Ενωση Κωνσταντινουπόλεως -τη δημοφιλή σήμερα ΑΕΚ, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Φιλαδέλφεια- 26 στρέμματα «για να αθλούνται τα παιδιά των προσφύγων», όπως γράφει το παραχωρητήριο.
Δημιουργείται το γήπεδο που μεταγενέστερα πήρε την ονομασία «Στάδιο Νίκος Γκούμας».
Ηταν η πρώτη αλλοίωση του άλσους. Το γήπεδο, τότε, ήταν στην άκρη της πόλης – ο χώρος σήμερα είναι στο κέντρο μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής.
Υστερα από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα την περίοδο της χούντας, ξεκινούν οι διεκδικήσεις τμήματος του άλσους από την ΑΕΚ.
Το 1970 ο αντισυνταγματάρχης Ασλανίδης παραχωρεί 27 στρέμματα για την επέκταση του γηπέδου.
Η χούντα πέφτει και ο χαριστικός νόμος του δικτατορικού καθεστώτος ακυρώνεται το 1975, έπειτα από μαζικές αντιδράσεις των πολιτών.
Το 1978 αποτελεί έτος-σταθμό για το κίνημα υπεράσπισης του άλσους.
Στο δημοτικό συμβούλιο συζητείται η παραχώρηση 25 στρεμμάτων στην ΑΕΚ για πρόσθετες εγκαταστάσεις.
Ο κόσμος της Αριστεράς αντιδρά και η μαζική κινητοποίηση των κατοίκων ματαιώνει τη συνεδρίαση.
Οι παρασκηνιακές επαφές της ΠΑΕ ΑΕΚ με τα (τότε) αρμόδια υπουργεία συνεχίζονται.
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την παραχώρηση ούτε σπιθαμής από το άλσος μας», υπογραμμίζει τον Ιούλιο του 1979, μιλώντας σε συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, ο κομμουνιστής δήμαρχος Σ. Σταματιάδης, ο οποίος δύο μήνες μετά επιδίδει στον υφυπουργό Δημοσίων Εργων, Στ. Μάνο, 8.000 υπογραφές δημοτών που ζητούν να σταματήσει κάθε προσπάθεια παραχώρησης στρεμμάτων του άλσους στην ΑΕΚ («Ριζοσπάστης» 18/10/1979).
Με την κίνησή του να τοποθετήσει τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο άλσος δίπλα από το γήπεδο, ο δήμαρχος Σταματιάδης ουσιαστικά βάζει μπλόκο στις επεκτατικές ορέξεις της ΠΑΕ, οριοθετώντας τον χώρο του δήμου.
Το 1998, οι δημότες στέλνουν σαφέστατο μήνυμα για τη διατήρηση του άλσους ως ελεύθερου χώρου, απέχοντας μαζικά από το δημοψήφισμα που διοργάνωσε ο τότε δήμαρχος Π. Γρετζελιάς, ζητώντας συναίνεση στις παρεμβάσεις που προωθούσε και θα αλλοίωναν τον δασικό χαρακτήρα του.
Η ιστορία των νεότερων χρόνων είναι λίγο-πολύ γνωστή:
Δύο νόμοι που πέρασαν με την αγαστή συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. (3044/2002, 3207/2003) και εξυπηρετούσαν τα «σχέδια Γρανίτσα» για την κατεδάφιση του γηπέδου της ΑΕΚ και την ανέγερση ενός νέου, φαραωνικού «πολυλειτουργικού κέντρου» κρίνονται αντισυνταγματικοί το 2008 από το ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγαν 131 πολίτες.
Οι κάτοικοι αντιτάχθηκαν τόσο στην περιβαλλοντική καταστροφή που θα επέφεραν τα «σχέδια Γρανίτσα» όσο και στην κατεδάφιση του γηπέδου.
Τη δεύτερη, όμως, δεν κατέστη εφικτό να την αποτρέψουν.
Τέλος, με τις χαριστικές για το γήπεδο της «Δικέφαλος Α.Ε.» διατάξεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου το 2014, αφ' ενός αποχαρακτηρίστηκαν 6 στρέμματα δασικής και αναδασωτέας έκτασης για να προστεθούν στον χώρο του γηπέδου, αφ' ετέρου δόθηκε το «πράσινο φως» για τον αποχαρακτηρισμό έως του 5% του άλσους (23,5 στρέμματα), για την οικοδόμηση αθλητικών εγκαταστάσεων.
Μία ακόμη «κερκόπορτα» δηλαδή για νέα συρρίκνωση του άλσους άνοιξε. Ως γνωστόν, με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας ζητά να έρθει όλο το άλσος στην κυριότητα του δήμου, ο οποίος άλλωστε έχει και την πλήρη αρμοδιότητα για τον μεγάλο αυτό ελεύθερο χώρο.
Δύο σημαντικά έργα ανάπλασης
Τους προσεχείς μήνες αναμένεται να τρέξουν δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ (800.000 από την Περιφέρεια Αττικής, 690.000 από ΕΣΠΑ) για την αναβάθμιση και ανάπλασή του.
Το πρώτο έργο περιλαμβάνει:
● Διαχείριση της βλάστησης και του οικοτόπου (φυτεύσεις, βελτίωση του εδάφους).
● Ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας του χώρου (περίφραξη, κάδοι).
● Εμπλουτισμός με νέες χρήσεις αναψυχής (φυτώριο, περιβαλλοντική εκπαίδευση).
● Αντιπυρική προστασία του άλσους-αρδευτικά δίκτυα.
Το δεύτερο έργο (ανακοινώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του δημάρχου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Α. Βασιλόπουλου, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλ. Χαρίτση) περιλαμβάνει:
● Εκσυγχρονισμό, συμπλήρωση και αντικατάσταση του φωτισμού.
● Κατασκευή ποδηλατόδρομων και δύο παιδικών χαρών.
Ακόμη ο δήμος προγραμματίζει με ιδίους πόρους:
● Ανέγερση νέου αναψυκτηρίου.
● Ανακαίνιση και μετατροπή του πρώην μετεωρολογικού σταθμού σε κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης.