Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Ο "περίφημος" Νίκος Φυντικάκης

Αισθάνθηκα την ανάγκη μετά από κάποια δημοσιεύματα στο τοπικό τύπο να γράψω λίγα λόγια για τον Νίκο Φυντικάκη. Λίγα λόγια για το ποιος είναι και ίσως καταλάβουν όλοι γιατί είναι τιμή μας (με ελάχιστα χρήματα )να σχεδιάσει ένα έργο για την πόλη μας.   
OLYMPIC CANOE-SLALOM VENUE
Ο Νίκος Φυντικάκης αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική του  Ε.Μ.Π.το 1967
Μεταπτυχιακές σπουδές Πανεπιστήμιο Heriot Watt, Εδιμβούργο.Εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων UIA.
Διευθυντής του Διεθνούς προγράμματος της UIA – ‘’ARES’’(Αρχιτεκτονική και Ήπιες μορφές ενέργειας – Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή) (www.uia-ares.org).
Διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος της UIA – JCEP (Κοινή Επιτροπή Εκπαίδευσης και Επαγγέλματος).

Διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής της UIA – CPD (Continuing Professional Development).
Εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων.
Μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΕ.
Μέλος του Κ.Σ.Ν.Μ. (Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων) του ΥΠΠΟ, ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ.
UNIVERSITY OF WEST INDIES
Το επαγγελματικό και ερευνητικό του έργο έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία σε Ελληνικούς και Διεθνείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. ΄Εχει συμμετάσχει σε πολλές Ελληνικές και Διεθνείς Εκθέσεις Αρχιτεκτονικής, έχει διδάξει και δώσει διαλέξεις σε Ερευνητικά Κέντρα, Διεθνή Επιστημονικά Fora και σε Πανεπιστήμια όπως: Cooper Union Νέας Υόρκης, Cincinnati ΗΠΑ, MARCHI Πανεπιστήμιο Μόσχας, Sapienza Πανεπιστήμιο Ρώμης, Πανεπιστήμιο Μιλάνου, American University Κάιρο, Targoviste Πανεπιστήμιο Ρουμανίας, A.A. Αρχιτεκτονική Σχολή Λονδίνου, Shenzhen Πανεπιστήμιο Κίνας, κ.α.
MUSEUM OF ENVIROMENTAL ENHANCEMENT OF KARLA LAKE
Έχει εκπροσωπήσει το ΤΕΕ σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος, για την Κλιματική Αλλαγή, για επαγγελματικά, επιστημονικά θέματα, εργασιακά θέματα (ILO – παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας), καθώς και για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Έχουν δημοσιευθεί σε Ελληνικές και Διεθνείς εκδόσεις μελέτες του, παρουσιάζοντας θέματα, που αφορούν έργα της μελετητικής του εταιρείας «ΣΥΝΘΕΣΗ & ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΕ – Γ. Αλμπάνης – Ν. Φιντικάκης και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες - Σύμβουλοι Μηχανικοί»
ARCHAEOLOGICAL MUSEUM – RENOVATION
Ειδικότερα έχουν δημοσιευτεί στον Ελληνικό και Διεθνή τύπο βραβευμένες μελέτες του,που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας με ήπιες μορφές (Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική), τη πολιτιστική κληρονομιά (Αρχαιολογικοί χώροι – επεμβάσεις σε παραδοσιακά κτίρια και οικισμούς), τις εγκαταστάσεις Τουρισμού,Αναψυχής και Αθλητισμού, τη Βιοπεριβαλλοντική Χωροταξία και Πολεοδομία κ.α.

Επίσης, έχει συμμετάσχει, ως μέλος κριτικών επιτροπών σε πολλούς Ελληνικούς καιΔιεθνείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς.

EERWC UNIVERSITY LAB BUILDING

HISTORICAL CENTER EU COMPETITION TIRANA 2011
Υπεύθυνος για την μεταφορά αυτής της μικρής  προσωπογραφίας του Νίκου Φυντικάκη 
Γιάννης Καλαμπόκης
 Αρχιτέκτονας 
 Δημ. Σύμβουλος Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας