Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Η ομιλία του Δημάρχου Αρη Βασιλόπουλου


Συνδημότες και συνδημότισσες,
Εκπρόσωποι Δήμων, φορέων και συλλογικοτήτων
Φίλες και φίλοι,
Ζούμε σε μία αλλόκοτη εποχή. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς μία εποχή όπου καθίσταται απαραίτητη μία συγκέντρωση για τη δημοκρατία στον τόπο που τη γέννησε και σε μία πόλη με μακρά δημοκρατική παράδοση από την εποχή κιόλας του Τρυπιά, του Αμπατζή και του Σταματιάδη.
Μία συγκέντρωση για το αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών, των φορέων και των αιρετών της αυτοδιοίκησης να μπορούν να λένε άφοβα αυτό που πιστεύουν χωρίς να κινδυνεύουν να βρεθούν στο νοσοκομείο με ανοιγμένο κεφάλι από αφιονισμένους τραμπούκους;
Μία συγκέντρωση για να διεκδικηθεί το δικαίωμα να περπατά κανείς ελεύθερα σε όλα τα σημεία της πόλης του χωρίς να φοβάται ότι τον ακολουθεί κάποιος από πίσω;
Μία συγκέντρωση για να μπορεί να ακούγεται η άποψη της αυτοδιοίκησης που είναι ο θεσμός που είναι ο εγγύτερος σε μία κοινωνία που υποφέρει;
Μία συγκέντρωση για να σπάσει το πέπλο σιωπής των κυρίαρχων ΜΜΕ που είτε από φόβο, είτε από σκοπιμότητα αρνούνται εδώ και τρία χρόνια να μεταφέρουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην πόλη μας, διαστρέφοντας την πραγματικότητα.
Και πραγματικότητα στην πόλη μας έχει όνομα και έχει και υπευθύνους:
Είναι μία ιδιότυπη ομηρία από ανθρώπους που ντροπιάζουν ιστορικά σύμβολα και ιδέες προκειμένου να επιβάλουν την κυριαρχία και τα σχέδια των αφεντικών τους. Είναι μία διαρκής τρομοκρατία προκειμένου η πόλη μας να παραδοθεί στον έλεγχο επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως δυστυχώς το έχουμε δει να γίνεται και σε άλλα μέρη της χώρας μας.

Είναι μία διαρκής πίεση να υποταχθεί το πιο ενεργό και δραστήριο κομμάτι της κοινωνίας, να εξανδραποδιστεί και τα ηνία να αναλάβουν οι γνωστοί yesmen της πόλης.
Αυτοί που όλο αυτό το διάστημα σιωπούν στο δημόσιο λόγο τους και αναμένουν να έρθει η σειρά τους να υπηρετήσουν με το αζημίωτο το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς που έφερε το Δήμο μας πριν τη χρεοκοπία λίγα χρόνια πριν.

Φίλες και φίλοι, η πόλη μας τρία χρόνια τώρα βιώνει μία πρωτοφανή βία:
έχουμε δει διάλυση δημοτικών συμβουλίων, ακύρωση προγραμματισμένων εκδηλώσεων υπό το φόβο επεισοδίων, προπηλακισμούς αιρετών, πολιτών, δημοσιογράφων, τραμπουκισμούς απέναντι σε συλλογικότητες που τολμούν να έχουν άποψη, αποκλεισμό ανά περιόδους ολόκληρων περιοχών του κέντρου και σίγουρα ένα διαρκές κλίμα φόβου και απειλών που στην τελευταία του εκδοχή έφτασε στην ακύρωση προγραμματισμένης συναυλίας σήμερα κιόλας.
Και στη χώρα μας, αυτοί που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις ιστορικά, έχουν όνομα: φασίστες και παρακρατικοί, όποιον μανδύα και όποια χρώματα αν φορούν κάθε φορά, το πραγματικό τους χρώμα είναι ένα: το μαύρο.
Υπάρχουν υπεύθυνοι; Φυσικά.
Την αποκλειστική ευθύνη για όλη αυτήν την κατάσταση την φέρει η πολιτεία, όλα τα θεσμικά της όργανα και οι διαδοχικές κυβερνήσεις: αυτοί είναι που έχουν επιτρέψει την ανενόχλητη δράση στρατών στην κοινωνική και πολιτική ζωή στην υπηρεσία μεγαλοεπιχειρηματιών, τους οποίους αν τύχει ποτέ και οδηγηθούν στη δικαιοσύνη σπεύδουν να τους προσφέρουν τους καλύτερους δικηγόρους.
Αυτοί που νομοθετούν με γνώμονα όχι τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά το να γίνουν αρεστοί στους ισχυρούς.
Αυτοί που έχουν επιτρέψει την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής, την εκμετάλλευση των φίλαθλων αισθημάτων του λαού και την ανάδυση φαινομένων μπερλουσκονισμού στην πολιτική ζωή της χώρας.
Αυτοί που φίλες και φίλοι βάζουν την υπογραφή τους στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, του αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, στη χρηματοδότηση ιδιωτικών έργων με τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Αυτοί που ανέχονται να επιβάλλεται με τη βία μία άποψη σε τοπικές κοινωνίες και αυτό το ονομάζουν ανάπτυξη, λες και είμαστε ιθαγενείς που πρώτα χρειαζόμαστε εκπολιτισμό δια της βίας και μετά χάντρες και καθρεφτάκια.
Αυτοί που επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο στην καταστολή απεργών, συνταξιούχων και διαδηλωτών, αλλά αφήνουν ανενόχλητους παρακρατικούς να τρομοκρατούν.
Δίπλα τους και ένα τοπικό προσωπικό πρόθυμο να ξεπουλήσει το άλσος μας και όλους τους δημόσιους χώρους, να διαγράψει την ιστορία της πόλης μας, να σφετεριστεί σύμβολα και ιδέες προκειμένου να διεκδικήσει άνευ αρχών την εξουσία.
Υποκριτές που δείχνουν ευαισθησία για τη δημοκρατία στα πιο μακρινά μέρη της γης, αλλά κλείνουν τα μάτια όταν διαλύονται δημοτικά συμβούλια, όταν χτυπιούνται συμπολίτες μας, όταν οποιαδήποτε απόπειρα να οργανωθεί μία πολιτική συζήτηση γύρω από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας έχει διαλυθεί.
Πρώην φασίστες και σημερινοί δημοκράτες που αρθρογραφούν βάζοντας αστερίσκους στη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης στην πόλη μας μην τυχόν και προκληθεί κάποιος…
Μαζί με αυτούς και αργυρώνητοι δημοσιογράφοι που έχουν  αναλάβει εργολαβικά την παραπληροφόρηση, την κατασυκοφάντηση και επιδίδονται πλέον σε έναν καθημερινό πόλεμο λάσπης εναντίον όσων αντιστέκονται δημιουργώντας και συντηρώντας ένα κλίμα φανατισμού.
Χωρίς ίχνος ντροπής δεν έχουν βρει μία εικόνα να δείξουν από όσα έχουν διαδραματιστεί στην πόλη αυτά τα χρόνια, αυτούς τους μήνες. Υποθέτουμε όλοι γιατί. Βρίσκουν όμως άπλετο χρόνο και χώρο να γράψουν για τα περίφημα δύο άκρα, εξισώνοντας τους τραμπούκους και τους υπερασπιστές των συμφερόντων των ολιγαρχών με αυτούς που αντιστέκονται στο κλίμα τρομοκρατίας που αυτοί προσπαθούν να επιβάλουν. Μετατρέπουν ανερυθρίαστα τα θύματα σε θύτες, προτρέποντάς τους να κάτσουν ήσυχα και να μη μιλούν, γιατί διαφορετικά προκαλούν!!!
Μας κατηγορούν ότι διχάζουμε. Αλήθεια; Από πότε η συναίνεση σε σχέδια που στρέφονται εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων και μίας ολόκληρης πόλης βαφτίζεται θετική στάση, ενώ η εναντίωση σε αυτά διχασμός; Στην πραγματικότητα, αυτοί είναι που διχάζουν μία κοινωνία, υπηρετώντας συμφέροντα αλλότρια προς την πόλη, τα οποία επιχειρούν με κάθε τρόπο να της επιβάλουν. Προσπαθούν μάλιστα εσχάτως να δημιουργήσουν και υποψία σπατάλησης του δημόσιου χρήματος από αυτή τη δημοτική αρχή επειδή έδωσε 3.900 ολόκληρα ευρώ για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Ποιοι; Αυτοί που ήταν βαθιά χωμένοι στο σύστημα της διαπλοκής που υπήρχε και χρέωνε τις προμήθειες 50% πάνω, προφανώς με το αζημίωτο, αυτοί που κάλυπταν σκάνδαλα, όταν αυτή η δημοτική αρχή έχει συγκρουστεί με τη διαπλοκή και τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα και με θεαματικά για το Δήμο αποτελέσματα. Νομίζουν ότι έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν τις συνειδήσεις του κόσμου και να κάνουν το άσπρο μαύρο. Η σημερινή συγκέντρωση αποδεικνύει ότι ο κόσμος και κρίση έχει και μπορεί να αξιολογήσει ποιοι είναι με το συμφέρον του και ποιοι εναντίον του.
Σε όλο αυτό το ζοφερό τοπίο φίλες και φίλοι χρειάζεται να πούμε ένα δυνατό ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Δεν θα ανεχθούμε τη φίμωση καμίας άποψης στην πόλη μας, ούτε θα αυτολογοκριθούμε για να γίνουμε αρεστοί σε κάποιους.
Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι πολύ παραπάνω από το γήπεδο της ΑΕΚ και το δικαίωμά της να έχει γήπεδο στον ιστορικό της χώρο.
 Αυτό είναι ξεκάθαρο για εμάς από την αρχή, μαζί με τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει και τις απαιτήσεις που έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε από την πολιτεία προκειμένου να μη λειτουργήσει εις βάρος της λειτουργίας της πόλης μας.
Σήμερα διακυβεύεται το δικαίωμα αυτής της κοινωνίας να μπορεί να έχει λόγο και φωνή σε ότι πρόκειται να γίνει. Και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με κανέναν και για κανένα λόγο.
Και δεν το διαπραγματευόμαστε για τον επιπρόσθετο λόγο ότι δεν θέλουμε να γίνουμε ένα πειραματόζωο, το οποίο τελικά θα υποκύψει, ώστε μετά το πείραμα να προχωρήσει ανεμπόδιστα και στην υπόλοιπη χώρα.
Γι’ αυτό όλοι μαζί, πολίτες, κινήματα πολιτών, επιστημονικοί φορείς, σωματεία, σύλλογοι μπορούμε και πρέπει να σπάσουμε το φόβο.
Η σημερινή συγκέντρωση στέλνει ηχηρό μήνυμα σε όσους νομίζουν ότι θα καθίσουμε στο περιθώριο να παρακολουθούμε ότι πρόκειται να έρθει για εμάς χωρίς εμάς.
Αποδεικνύει ότι η κοινωνία είναι ζωντανή, ότι οι πολίτες δεν μένουν αμέτοχοι μπροστά στο φανατισμό, τη μισαλλοδοξία και την προσπάθεια εκφασισμού της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
Όλοι και όλες μαζί στο τέλος θα νικήσουμε
Η δημοκρατία θα νικήσει

Venceremos