Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Αδύναμος Βούρος - φορτσάτος Τομπούλογλου, δεν χαίρουν της εμπιστοσύνης ούτε των μισών ψηφοφόρων

Του Ειδικού Εκλογικού Αναλυτή

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 8 Οκτωβρίου στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα κρύβει πολλά συμπεράσματα, που αμφιβάλλουμε αν θα τα διαβάσετε αλλού. 

Οι δύο «μονομάχοι» που ανέδειξε η κάλπη, δεν κατόρθωσαν μαζί να συγκεντρώσουν ούτε τους μισούς ψηφοφόρους. Δεν είναι μόνο η αποχή που χτύπησε ρεκόρ (52,76%), είναι ότι στο Β' γύρο θα αναμετρηθούν δυο υποψήφιοι που δεν έχουν την αποδοχή ούτε των μισών από αυτούς που ήρθαν να ψηφίσουν.

Ο νυν δήμαρχος, που το 2019 πανηγύριζε την εκλογή του με το αφήγημα (το οποίο πρόθυμα αναπαρήγαγαν από τότες τοπικά και κεντρικά ΜΜΕ) ότι «κατέρρευσε η διοίκηση Βασιλόπουλου», δεν κατόρθωσε μετά από 4 χρόνια θητείας να φθάσει ούτε τις ψήφους του Α. Βασιλόπουλου. Συγκεκριμένα ο Βούρος πήρε μόλις 3.678 ψήφους, πτώση ρεκόρ από τις 5.251 ψήφους του 2019, ενώ ο ΑΒ είχε λάβει 4.093 (739 περισσότερους από αυτές του 2014, που του είχαν χαρίσει την πρόκριση και τελικά την εκλογή).

Η κατάρρευση Βούρου όμως είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν αναλογιστούμε ότι τη φετινή μάχη την έδινε, έχοντας ενσωματώσει και τους συνδυασμούς Κωνσταντινίδη και Κοπελούσου, οι οποίοι αθροιστικά το 2019 είχαν πάρει 1,602 ψήφους. Δηλαδή Βούρος και συνέταιροι μέσα σε μια τετραετία έχασαν πάνω από 3.000 ψηφοφόρους, και κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν στις κάλπες λίγο περισσότερους από τους μισούς που είχαν πείσει το 2019, τότε που ο δήμαρχος ήρθε εκ... Βορείων προαστείων και βρήκε την πόλη μας Ζεφύρι.

Μα, θα μου πείτε, είχε διάσπαση η δημαρχιακή παράταξη. Σωστά. Βασικά στελέχη της διοίκησής του αποτέλεσαν την παράταξη Γεωργαμλή, την οποία στελέχωσε και ο μηχανισμός Γρετζελιά και διάφοροι άλλοι παράγοντες. Ποια ήταν όμως η επίδοση του Γεωργαμλή; Μόλις 2.118 ψήφοι. Άλλη κατάρρευση εκεί! Το 2019 ο συνδυασμός Γρετζελιά είχε λάβει 3.116 ψήφους και είχε έρθει 3ος. Ο ίδιος ο Γεωργαμλής το 2014 (ως επικεφαλής της παράταξης Τομπούλογλου τότε) είχε λάβει 3.289 ψήφους και πήγε στο Β' γύρο, όπου έλαβε 8.459 ψήφους. Φανταζόμαστε ότι η 4η θέση και το πενιχρό αποτέλεσμα, παρά την αγωνιώδη επιστράτευση της... ΑΕΚ, θα σημάνει το τέλος της... πολιτικής καριέρας του «αγαπημένου παιδιού της πόλης». Όσο για τον Παντελή Γρετζελιά, μπορεί να επαίρεται ότι επανεξέλεξε το γιό του Χρήστο, με ένα σημαντικό αριθμό ψήφων, που δεν έχουν καμιά σχέση βέβαια με τις ψήφους που είχε λάβει το 2019.

Ας δούμε όμως και τις επιδόσεις του 2ου κι επίδοξου διεκδικητή του... τίτλου στις 15 Οκτωβρίου. Μιλάμε φυσικά για τον Γιάννη Τομπούλογλου, ο οποίος αποδείχθηκε ότι τα καταφέρνει καλύτερα όταν δεν έχει στο συνδυασμό «του» τον... Χάρη. Με 3.179 ψήφους, ξεπέρασε κατά πολύ την επίδοση του Χάρη το 2019 (2.333 ψήφοι) και μπορεί να ευελπιστεί στην εκλογή του ως δήμαρχος, κάτι που η οικογένεια Τομπούλογλου παλεύει τις τελευταίες 3 δεκαετίες. 

Δεν ξέρουμε αν είναι ικανοποιημένοι στο επιτελείο της παράταξης με το αποτέλεσμα, αφού ο συνδυασμός προέκυψε μέσα από μια «ανίερη» (όπως θα λέγαμε πριν κάποια χρόνια) συμμαχία: η προσχώρηση Παπαλουκά - Γούλα και κάποιων άλλων «κεντροαριστερών» αναμενόταν να δώσει μια άλλη δυναμική, την οποία δεν κατέγραψε επουδενί το αποτέλεσμα. Αντιθέτως, τα δυο αυτοδιοικητικά στελέχη (που έχουν διαγράψει μια θεαματική διαδρομή από παράταξη σε... παράταξη, ειδικά η Ε. Παπαλουκά) ίσως πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την περιορισμένη προσωπική τους εμβέλεια.

Προβληματισμός πρέπει να υπάρχει όμως κυρίως στη Νέα Δημοκρατία. Μόλις πριν λίγους μήνες (βουλευτικές εκλογές Μάϊου) η ΝΔ έλαβε στην πόλη μας 7.237 ψήφους. Τώρα ο μέχρι πρότινος γραμματέας της τοπικής της οργάνωσης, συνεπικουρούμενος από πλειάδα άλλα στελέχη της ΝΔ, δεν κατόρθωσε να κερδίσει ούτε τις μισές από αυτές τις ψήφους. Δεν είναι και για... χειροκρότημα αυτό το αποτέλεσμα. 

Η αλήθεια είναι ότι παρά την πασοκογενή προέλευση του Βούρου, ο συνδυασμός του ψηφίστηκε σε μεγάλο βαθμό από νεο-δημοκράτες συμπολίτες μας. Όπως και να βγει το αποτέλεσμα της κάλπης στο Β' γύρο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει μια φιλική διοίκηση στο τιμόνι του Δήμου. Δεν παύει όμως να υπάρχει μια... αναρχία στην διασπορά των νεοδημοκρατικών ψηφοφόρων και σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτό προβληματίζει σοβαρά τα κεντρικά επιτελεία του κυβερνητικού κόμματος.

συνεχίζεται...


Διαβάστε επίσης:

Οι... εκτός: Γεωργαμλής - Γατσούλης ακόμη να το συνειδητοποιήσουν, Τζέλης κατά... αποχής

Ο Σερετάκης κάνει... ταμείο. Κέρδη και ζημιές






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.