Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Ο Σερετάκης κάνει... ταμείο. Κέρδη και ζημιές

Του Ειδικού Εκλογικού Αναλυτή - Γ' ΜΕΡΟΣ (τελευταίο)

Η τρίτη θέση και ο διπλασιασμός του ποσοστού που κατέγραψε η Λαϊκή Συσπείρωση στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, είναι σίγουρα το πιο αξιοσημείωτο πολιτικό γεγονός στην πόλη μας. Ο Ν. Σερετάκης είναι ο μοναδικός υποψήφιος, ο οποίος μπορεί να επαίρεται ότι πολλαπλασίασε τις ψήφους του και αυτό κάνει η Λαϊκή Συσπείρωση με την ανακοίνωση που εξέδωσε. Οι 2.285 ψήφοι που κέρδισε στις εκλογές της Κυριακής είναι εμφανώς αυξημένες από τις 1.424 ψήφους που είχε λάβει το 2019. Και εδώ σταματούν τα κέρδη και αρχίσουν οι... ζημιές.

Πριν λίγους μήνες είχαν γίνει οι βουλευτικές εκλογές. Με δεδομένο ότι υπάρχει ταύτιση Λαϊκής Συσπείρωσης και ΚΚΕ, είναι αυτονόητη η σύγκριση αποτελεσμάτων των βουλευτικών και των δημοτικών εκλογών. Στην πόλη μας το ΚΚΕ είχε λάβει 2.341 ψήφους τον Μάιο και 2.153 τον Ιούνιο. Πάνω - κάτω δηλαδή όσες πήρε και η Λ.Σ. στις δημοτικές. Η άνοδος της επιρροής του ΚΚΕ (και) στην πόλη μας είναι πλέον εμφανής και οφείλεται εν πολλοίς στην εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια εμφανής υστέρηση υπάρχει και στο εκλογικό αποτέλεσμα που εισέπραξε η Λαϊκή Συσπείρωση στις δημοτικές σε σχέση με τις περιφερειακές που διεξήχθησαν παράλληλα. Το Υπ. Εσωτερικών δεν δίνει αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών ανά Δήμο, οπότε αρκούμαστε στα ποσοστά που ανακοίνωσε η τοπική Λαϊκή Συσπείρωση, όπου βλέπουμε ότι ενώ στο δήμο το ποσοστό ήταν 16,22% στην περιφέρεια ήταν 17,87%. 

Φυσικά η σημαντική αυτή διαφορά της μιάμισης και πλέον μονάδας δεν οφείλεται στο προφίλ του... επικεφαλής. Δεν είναι πιο... δημοφιλής ο Πρωτούλης στους δημότες της πόλης, σε σύγκριση με τον Σερετάκη. Απλά οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, όπως άλλωστε όλοι οι ψηφοφόροι, στις δημοτικές ψηφίζουν με βάση και άλλα κριτήρια, όπως οι οικογενειακές ή φιλικές σχέσεις, κάποιες «δεσμεύσεις» ίσως ή και «υποχρεώσεις». 

Και ερχόμαστε στη μεγαλύτερη ζημιά, που δεν ξέρουμε αν και πώς θα αναλύσει η Λ.Σ. και ο επικεφαλής της. Μια προσεκτική ματιά στο ψηφοδέλτιο της Λ.Σ. και κάποιες δηλώσεις στήριξης προεκλογικά, με εμβληματικότερη του πρώην δημάρχου και επικεφαλής της διαλυθείσας Δύναμης Πολιτών Α. Βασιλόπουλου, δημιουργούσαν «κλίμα στήριξης» από το χώρο των μελών και φίλων της Δ.Π. Αυτό όμως δεν αποτυπώθηκε στην κάλπη. Είναι εμφανές πως ότι κέρδισε ο Σερετάκης, είναι η διεύρυνση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ και δεν αφορά κάποια τοπική διεύρυνση. 

Άλλωστε όπως μας θύμισε και ο Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας οι ψήφοι του Ν. Σερετάκη είναι περίπου όσοι είχε λάβει και ο Βεργής Βαλασσάς το 2010. Μετά από μια σειρά πτώσεων το 2014 και το 2019, η Λ.Σ. επανέρχεται στην... προτέρα κατάσταση. 

Να σημειώσουμε και μια ακόμη... ζημιά, που οφείλεται φυσικά στο νόμο Βορίδη και την κατάργηση της απλής αναλογικής. Παρά το διπλασιασμό του ποσοστού της, η Λ.Σ. θα έχει και σε αυτή τη θητεία μάλλον, μόνο 3 δημοτικούς συμβούλους. Όσο και να κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να την ταυτίζει με αυτή της ΝΔ, η Λ.Σ. θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η παρούσα κυβέρνηση, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοκρατίας, έκανε ένα άλμα στο βαθύ αντιδημοκρατικό παρελθόν.


Διαβάστε επίσης:

Αδύναμος Βούρος - φορτσάτος Τομπούλογλου, δεν χαίρουν της εμπιστοσύνης ούτε των μισών ψηφοφόρων


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.