Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Οι... εκτός: Γεωργαμλής - Γατσούλης ακόμη να το συνειδητοποιήσουν, Τζέλης κατά... αποχής

Του Ειδικού Εκλογικού Αναλυτή - Β' ΜΕΡΟΣ

Αν οι δυο... μονομάχοι έχουν κάθε λόγο να βιάζονται να βρουν συμμάχους για το Β' γύρο, οι... εκτός δείχνουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη τι τους έφταιξε.

Για τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή είπαμε ήδη κάποιες πρώτες εκτιμήσεις (ΕΔΩ). Πέρα από ζητήματα τακτικής (άργησε πολύ να ξεκινήσει την καμπάνια του, είχε μια πολύ φτωχή εικόνα σε προπαγανδιστικά μέσα κλπ), αυτό που όπως φαίνεται οδήγησε τον συνδυασμό στην 4η θέση με τον ελάχιστο αριθμό των 2.118 ψήφων, ήταν η πρόσδεση του επικεφαλής στο διοικητικό άρμα του Βούρου. Η παραίτησή του από βασικός αντιδήμαρχος (Τεχνικών Έργων) μόλις ένα χρόνο πριν τις εκλογές, η αδυναμία διατύπωσης μιας πειστικής αντιπολιτευτικής πρότασης (ούτε με την «κλοπή» της πρότασης της Δύναμης Πολιτών για το χώρο των ΕΠΑΛ) και αποστασιοποίησης από τη διαλυτική θητεία Βούρου, δεν τον... έσωσαν κι έτσι ο Λύσσανδρος και η ομάδα του «πλήρωσαν» για την κακή διοίκηση Βούρου. Η εμπλοκή Γρετζελιά, όχι μόνο δεν έδωσε πόντους στο εγχείρημα, αλλά μάλλον επέφερε μεγαλύτερη πτώση. Η απομάκρυνση των ψηφοφόρων του 2019 από την τότε «από τα πάνω επιβεβλημένη» υποψηφιότητα Βούρου, συμπαρέσυρε όσους συνέβλαν στην τότε νίκη. 
Η στελέχωση του συνδυασμού από πρώην αντιδημάρχους ή βασικά στελέχη της διοίκησης Βούρου (Γραμμένος, Καραβίας, Χρήστος Γρετζελιάς κ.α.) δεν μπόρεσε να φέρει ικανό αριθμό ψήφων. Καμιά δυναμική δεν δημιούργησαν και όλα τα (εκτός πόλης) στελέχη της ιστορικής ΑΕΚ, ούτε η κινητοποίηση ενός οπαδικού προπαγανδιστικού μηχανισμού την τελευταία περίοδο, που προσπαθούσε να πείσει τους... φίλαθλους, ότι η επίσημη και ανεπίσημη ΑΕΚ στηρίζουν Λύσσανδρο. Ο Γεωργαμλής, όπως φαίνεται, κατανάλωσε το πολιτικό του κεφάλαιο -ομού μετά του Παντελή Γρετζελιά- στο τρέξιμο των «συνοδών έργων» του γηπέδου. Η ανταμοιβή του ήταν μόνο η γνωστή φωτογραφία στην προεδρική σουίτα με τον διοικητικό ηγέτη της ομάδας. Που όμως δεν επηρέασε ουδόλως το εκλογικό αποτέλεσμα. 

*Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε την έξυπνη κίνηση της Ανθής Παπακώστα, η οποία αν και εμφανιζόταν αποστασιοποιημένη από τη διοίκηση Βούρου και μέλος της «ομάδας των 
4», δεν εκτέθηκε στο ψηφοδέλτιο μαζί με Γεωργαμλή, Καραβία, Γραμμένο, αλλά ούτε καν είχε ανεξαρτητοποιηθεί μέχρι την παραμονή των εκλογών, που για κάποιους δικούς της λόγους (πιθανολογούμε ότι αφορούν την έμμισθη σχέση της με την ΠΑΕ ΑΕΚ) αποφάσισε να κάνει γνωστό ότι αποχωρεί από το συνδυασμό Βούρου. 

**Και μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια που θα πρέπει να έχουμε υπόψη. Ανεξάρτητα από το ποιος θα βγει δήμαρχος την επόμενη Κυριακή, η παρούσα διοίκηση θα διοικεί μέχρι τις 31/12/2023. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί η «ομάδα των 4» στην ψήφιση του νέου προϋπολογισμού και ιδιαίτερα στο μείζον θέμα των τελών του γηπέδου.

Οι 1.471 ψήφοι του Στέφανου Γατσούλη και η προτελευταία θέση, θα μπορούσε να είναι μια καλή επίδοση για έναν νεοεισερχόμενο στην τοπική πολιτική σκηνή. Αλλά για έναν επιφανή επιχειρηματία της πόλης, ο οποίος και παλαιότερα είχε χρηματίσει στέλεχος δημοτικής αρχής και μάλιστα επίδοξος αρχηγός παράταξης είναι εντελώς απογοητευτικό αποτέλεσμα. Πόσω μάλλον που ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του πριν από ένα χρόνο και πλέον.

Ούτε οι φωτογραφίες με τον Μητσοτάκη και τον... σκύλο του, ούτε η τεράστια και καλοπληρωμένη προπαγάνδα του, ούτε η συσπείρωση επώνυμων ακροδεξιών μπόρεσαν να δώσουν ώθηση στο συνδυασμό. Η δε... μεταγραφή Ουσταμπασίδη, μάλλον θα τον κάνει να νοιώθει ανασφαλής, αφού ανάλογα με το πόσες έδρες θα κερδίσει τελικά, υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί και πάλι... μόνος στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Και εδώ ισχύει το σχόλιο που κάναμε στο Α' ΜΕΡΟΣ αυτής της ανάλυσης, ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αισθάνεται πολύ άσχημα για τις επιδόσεις των επιφανών στελεχών της στην πόλη.

Όπως φυσικά πολύ άσχημα πρέπει να αισθάνεται και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έδωσε το χρίσμα σε ένα συνδυασμό που έπιασε την τελευταία θέση με μονοψήφιο ποσοστό. Ο Γιάννης Τζέλης, ο οποίος εξασφάλισε λίγο πριν το νήμα την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έλαβε 1.355 ψήφους και κατετάγη 6ος (τελευταίος) σε μια εκλογική μάχη όπου καταγράφηκε κατάρρευση τόσο της διοίκησης, όσο και της Νέας Δημοκρατίας συνολικά. 

Πριν λίγους μήνες, τον Μάιο του 2023, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε στο Δήμο 4.500 ψήφους (από 6.725 που είχε πάρει το 2019) και στις «επαναληπτικές» του Ιουνίου 3.621. Ο «επίσημος» υποψήφιός του πήρε μετά βίας το 1/3 αυτών των ψήφων, πετυχαίνοντας μετά από χρόνια το χαμηλότερο αυτοδιοικητικό ποσοστό στην πόλη. Μάλιστα δεν υπήρχε κάποιος «ανταγωνιστικός» συνδυασμός στην πόλη, που να δικαιολογεί την τόσο χαμηλή επίδοση. Εκτός αν αναζητήσουμε την αιτία της πτώσης, στην προσχώρηση ορισμένων μελών της τοπικής του ΣΥΡΙΖΑ (Βάσω Αγαγιώτου, Χωρινός, Αγγελίδης) στο συνδυασμό Γεωργαμλή, που κι αυτός όμως, όπως ήδη αναφέραμε, είχε παταγώδη αποτυχία.

Στο επιτελείο του συνδυασμού δεν έχουν ακόμη... αναλύσει τα αίτια της αποτυχίας, ενώ σε μια πρώτη ανακοίνωση ο επικεφαλής του συνδυασμού ανέφερε μόνο το φαινόμενο της... αποχής, το οποίο όντως ήταν μεγάλο, αλλά σίγουρα όχι τόσο που να δικαιολογεί τέτοια διαρροή συριζαίικων ψήφων. 

Επειδή αναφερθήκαμε στα δυο κόμματα της Βουλής, θα ήταν ενδιαφέρον να αναφερθούμε και στις ψήφους του 3ου κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είχε πάρει μόλις 1.565 ψήφους τον Μάιο και 1.395 τον Ιούνιο, μια επίδοση που το κατέτασσε στην τέταρτη θέση τοπικά. Δεν αντιληφθήκαμε να έδωσε επίσημη στήριξη σε κάποιον συνδυασμό. Όχι ότι με αυτή τη δυναμική θα ευνοούσε κάποιο συνδυασμό ή υποψήφιο. Στο χώρο του κόμματος αυτού κινούνται: Βούρος, Κουτσάκης, Πλάτανος, Πατίλη κ.ά., αλλά και ο Λ. Γεωργαμλής, ο Γ. Ουσταμπασίδης. Δύσκολο έως αδύνατο να αποτυπώσει κάποιος αν υπάρχουν κομματικά κέρδη / ζημιές στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. 

Δεν ασχοληθήκαμε με τον μεγάλο... τρίτο, κάτι που θα κάνουμε στο Γ΄ΜΕΡΟΣ της ανάλυσης


Διαβάστε επίσης:









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.