Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Γιατί κόλλησε η έγκριση της σύμβασης για τον ηλεκτροφωτισμό;

Αναβλήθηκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνέδριου για την «σκανδαλώδη» σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού. Το ΣΤ’ κλιμάκιο του Ε.Σ. έκρινε ότι δεν είχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ζήτησε από το Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας να προσκομιστούν μέχρι τις 13 Μαΐου μια σειρά απαραίτητα έγγραφα.

Η απόφαση αυτή του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο για την έγκριση της νομιμότητας κάθε σύμβασης, αποδεικνύει την προχειρότητα της διοίκησης Βούρου και δικαιώνει όσους κατήγγειλαν τις φαστ-τρακ διαδικασίες που επέλεξε η διοίκηση για να προχωρήσει σε μια σύμβαση που είχε την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τι γράφει το Ε.Ε. στη σχετική Πράξη του; ότι ο φάκελος που κατέθεσε η διοίκηση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗΣ. Έστειλε δηλαδή η δημοτική μας αρχή μια σύμβαση προς έγκριση, χωρίς να προσκομίσει όλες τις απαραίτητες μελέτες και έγγραφα που επικαλείται.

 Ποια είναι τα στοιχεία που δεν προσκόμισε η διοίκηση Βούρου:

  •   Την τυχόν εκπονηθείσα από κλιμάκια της ΔΕΗ και του «Πολυτεχνείου» φωτοτεχνική μελέτη που σχετίζεται με το αντικείμενο της ελεγχόμενης προμήθειας, όπως αυτή αναφέρεται σε διάφορα έγγραφα.
  •    Την εκπονηθείσα το 2018 μελέτη, την οποία όπως φαίνεται η διοίκηση Βούρου πέταξε στον… κάλαθο των αχρήστων.
  •    Την μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία στην οποία ανέθεσε το 2020 η σημερινή διοίκηση.

Ακόμη το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά «συγκριτική αποτίμηση των τριών μελετών, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει σύγκριση των ειδών, των ποσοτήτων και των τιμών των επιμέρους προτεινόμενων στις ανωτέρω μελέτες προς προμήθεια φωτιστικών». Και επειδή ο κ. Βούρος και άλλα μέλη της διοίκησης εξαπέλυαν μύδρους για τη σχετική συζήτηση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πλειοψηφικά είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί η σχετική αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού από το αρμόδιο Τμήμα του Δήμου, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το Ελ. Συνέδριο ζητά «ειδική αιτιολόγηση της αναγκαιότητας της ανάθεσης των υπηρεσιών αντικατάστασης των παλαιών φωτιστικών του Δήμου με τα προς προμήθεια φωτιστικά αλλά και των υπηρεσιών συντήρησης των νέων φωτιστικών στον ανάδοχο της ελεγχόμενης προμήθειας, υπό την έννοια της αιτιολόγησης της τυχόν αδυναμίας του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου να εκτελέσει τις εργασίες αυτές και των αιτίων της αδυναμίας αυτής».

Με άλλα λόγια η διοίκηση Βούρου θα πρέπει τεκμηριωμένα να αποδείξει ότι το αρμόδιο Τμήμα του Δήμου δεν μπορεί να κάνει την εργασία.

Ζητά όμως και άλλα έγγραφα το Ε.Σ.:

-Την αντίκρουση της ένστασης που είχε υποβληθεί από άλλη εταιρεία κατά των προδιαγραφών και των όρων της διακήρυξης.

-Το υπόμνημα που υπέβαλε μέλος της επιτροπής διαγωνισμού.

-Την προσφυγή που είχε υποβληθεί κατά της έγκρισης του 1ου πρακτικού της επιτροπής διαγωνισμού

-Την γνωμοδότηση του Νομικού Τμήματος του Δήμου περί μη αναβολής του διαγωνισμού.

-Τα υπομνήματα μελών της επιτροπής που αναφέρονται στο 2ο πρακτικό.

-Τυχόν άλλες προσφυγές.

Βιάστηκε πολύ ο κ. Βούρος και η παρέα του να προχωρήσει στη νομιμοποίηση της σύμβασης, όπως φαίνεται και… ξέχασε μερικά πολύ βασικά έγγραφα.

Μήπως έχουν δίκιο όσοι στην πόλη μιλούν για σκάνδαλο ολκής;