Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Παρέμβαση του Συλλόγου Πολιτών υπέρ των ρεμάτων, Ροή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Την παρέμβαση έκανε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου τοπογράφος μηχανικός, Δημήτρης Θεοδοσόπουλος .

 Το είδος του υπό μελέτη έργου όπως αναφέρει η ίδια η μελέτη είναι υδραυλικό.

Δημήτρης Θεοδοσόπουλος

Μια τέτοια επέμβαση όμως στο τελευταίο ανοιχτό και φυσικό τμήμα, κατάντι της Αττικής Οδού, του μεγαλύτερου ποταμού του λεκανοπεδίου δεν μπορεί να είναι μόνο υδραυλική. Δεν συζητάμε για έναν αγωγό ομβρίων. Ένα κανάλι που παροχετεύει νερά. Συζητάμε για ένα φυσικό, πανέμορφο, μοναδικό και σπάνιο φυσικό οικοσύστημα της Αττικής Γης, που κινδυνεύει πλέον και αυτό να χαθεί από τις επιλογές της Πολιτείας. Επιλογές που έχουν μετατρέψει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα του ποταμού σε ένα υπόγειο κανάλι κάτω από την Εθνική Οδό. Και συνεχίζει η Πολιτεία με τις ευλογίες της Περιφέρειας να προτείνει καναλοποίηση και σε ότι έχει απομείνει, ανεβαίνοντας σιγά σιγά προς το βουνό, αφαιρώντας έτσι από τις ερχόμενες γενιές την δυνατότητα να γνωρίσουν δια ζώσεις το ποτάμι των Αθηνών, έτσι όπως οι προγενέστεροι πολιτικοί ιθύνοντες αφαίρεσαν από την δική μας γενιά την δυνατότητνα γνωρίσουμε τον Κηφισό ως ποτάμι και όχι ως Εθνική Οδό.

Αυτά ως γενικές παρατηρήσεις. Στα του έργου τώρα πιο ειδικά.

Το συνολικό μήκος του ποταμού ανέρχεται σε 32 χμ περίπου ενώ το υπό εξέταση σε 5,48 χμ, δηλαδή εξ ορισμού η μελέτη αφορά τοπικό τμήμα ενάντια στις Κοινοτικές οδηγίες.

Το υπό μελέτη έργο αποτελείται από τρία διακριτά μεταξύ τους τμήματα:

 Στο 1ο τμήμα «Τρεις Γέφυρες - Κόκκινος Μύλος» όπου περιλαμβάνονται

έργα διευθέτησης στο υφιστάμενο, τραπεζοειδούς διατομής και επενδεδυμένο, τμήμα του π. Κηφισού δεν θέλουμε να κάνουμε κάποια ειδική παρατήρηση εφόσον το τμήμα αυτό έχει δυστυχώς ήδη καναλοποιηθεί με σκληρά υλικά. Το να συζητήσουμε για επαναφυσικοποίηση του Κηφισού φαντάζει ακόμα όνειρο θερινής νυκτός στην χώρα που συνεχίζει να εξαφανίζει κάθε τι φυσικό, πράσινο, μπλε και άγριο στην πρωτεύουσα. Η μελέτη αναφέρει για το τμήμα αυτό ότι η διατομή του π. Κηφισού παραμένει ανοικτή. Για πόσο όμως; Μέχρι να δημιουργηθεί η ανάγκη για κάποια νέα λεωφόρο ίσως.

Στο 3ο τμήμα «Λεκάνη Ανάσχεσης ανάντη της Αττικής Οδού» ευελπιστούμε τα χωματουργικά που θα γίνουν να μην καταστρέψουν την φυσική κοίτη, τους φυσικούς βραχισμούς και σχηματισμούς και την υψίκορμη βλάστηση των πρανών. Κάτι για μεταφυτεύσεις υψίκορμων δέντρων που διαβάσαμε στην εισήγηση ή αντικατάσταση τους με αντίστοιχα ηχεί ως ανέκδοτο για όσους γνωρίζουν την πραγματικότητα της Αττικής που στην Ραφήνα για παράδειγμα θα αποψιλωθούν πάνω από 1000 δέντρα για την καναλοποίηση του εκεί ποταμού.

Αφήσαμε για το τέλος το 2ο τμήμα «Κόκκινος Μύλος-Αττική Οδός» το οποίο έχει και την σπουδαιότερη σημασία για εμάς καθότι περιλαμβάνει τα 2.15χμ του π. Κηφισού που ευρίσκεται σε φυσική κατάσταση σε μεγάλο βαθμό παρά τις πολυάριθμες επιβαρυντικές ανθρωπογενείς επεμβάσεις (όπως αναφέρει η εισήγηση).

Αυτές ακριβώς όμως οι πολυάριθμες επιβαρυντικές ανθρωπογενείς επεμβάσεις είναι που δικαιώνονται με την υλοποίηση αυτού του έργου εις βάρους του φυσικού περιβάλλοντος και επομένως όλων εμάς των υπολοίπων σημερινών και μελλοντικών κατοίκων της Αττικής.

Αναγράφει επίσης η εισήγηση ότι στο τμήμα αυτό διατηρείται η φυσική κοίτη του Κηφισού με πλήρη ανεπάρκεια πλημμυρικής παροχετευτικότητας και ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στην δεξιά όχθη (Αμαξοστάσιο ΟΣΥ).

Υπόψιν το Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ βρίσκεται στην αριστερή όχθη καθότι στην υδραυλική ορολογία τα πρανή ονοματίζονται σε σχέση με την ροή προς τα κατάντι και όχι κάποια αυθαίρετη χιλιομέτρηση κάποιου μελετητή. Πέρα όμως από αυτό η αναφορά ότι διατηρείται η φυσική κοίτη είναι παραπλανητική και αυτοαναιρούμενη από την ίδια την μελέτη καθότι αναγράφει λίγο πιο κάτω:

Προβλέπονται έργα κυρίως από συρματοκιβώτια με τα οποία διευρύνεται και τροποποιείται η υφιστάμενη διατομή του ποταμού και

Στο κεφάλαιο Επιπτώσεις στο Φυσικό Περιβάλλον - Φάση κατασκευής: Οι κύριες επιπτώσεις οι οποίες θα προξενηθούν κατά τη φάση κατασκευής του προτεινόμενου έργου σχετίζονται με την αποψίλωση της παρόχθιας βλάστησης.

Διατηρείται λοιπόν η φυσική κατάσταση αλλά μόνο με διεύρυνση, τροποποίηση και αποψίλωση. Σαν να λέμε 80 χρονών παλικάρι.

Στο ίδιο κεφάλαιο Επιπτώσεις στο Φυσικό Περιβάλλον - Φάση κατασκευής αναφέρεται Σχετικά με την πανίδα και ιχθυοπανίδα της περιοχής, στη φάση κατασκευής των έργων αναμένονται επιπτώσεις τοπικού χαρακτήρα που σχετίζονται με τη διατάραξη της υδρόφιλης βλάστησης και της φυσικής κοίτης, και επομένως της πανίδας που συνδέεται οικολογικά με αυτή κατά μήκος του ρέματος. Σημειώνεται ότι οι έντονες ανθρωπογενείς συνθήκες έχουν συντελέσει στη χαμηλή βιοποικιλότητα της πανίδας.

Η πρόταση χαμηλή βιοποικιλότητα της πανίδας είναι απλά εξωφρενική καθότι έχουν ήδη καταγραφεί επίσημα από το ΕΛΚΕΘΕ 4 είδη ψαριών ο Ποταμοκέφαλος, η Μπριάνα, το Κουνουπόψαρο και το χέλι καθώς και σε πιο ανάντι τμήμα του ποταμού το σπάνιο, προστατευόμενο και ενδημικό Αττικόψαρο.

 Αν λοιπόν οι μέχρι σήμερα έντονες ανθρωπογενείς συνθήκες έχουν συντελέσει στη χαμηλή βιοποικιλότητα της πανίδας, έρχεται και η μελέτη να την εξαφανίσει τελείως.

Απλά αναφέρουμε ένα παράδειγμα για να καταλάβετε αγαπητοί σύμβουλοι, την προχειρότητα προσέγγισης της μελέτης.

Περιττό να αναφέρουμε ότι δεκάδες προτάσεις είναι copy paste από άλλες αντίστοιχες ΜΠΕ όπως έχουμε καταδείξει και σε άλλες περιπτώσεις (Ραφήνα, Ποδονίφτης)

Όσον αφορά την σκοπιμότητα του έργου στην σελ 12 αναφέρεται: Η σκοπιμότητα υλοποίησης του υπό μελέτη έργου είναι υψηλή καθώς θα παράσχει άμεση προστασία σε αστικοποιημένες περιοχές (κατοικίας και επιχειρήσεων) τεσσάρων Δήμων της Αττικής,

Πόσες κατοικίες και πόσες επιχειρήσεις κινδυνεύουν; Έχουν καταγραφεί; Έχουν όλες άδειες; Ποιο το κόστος της μετεγκατάστασης για να σώσουμε ένα δημιούργημα εκατομμυρίων χρόνων, το τελευταίο ανοιχτό φυσικό τμήμα του Κηφισού κατάντι της Αττικής Οδού, έναντι κάποιων κατασκευών δεκαετιών; Έγινε οικονομοτεχνική μελέτη των εναλλακτικών η απλά ξεπετάχτηκαν σε μισή σελίδα;

Η εισήγηση αναφέρει και τονίζει σε αρκετά σημεία, ίσως για το πιστέψουν και οι συντάκτες της, ότι η υποχρέωση της Πολιτείας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας προκύπτει από το Σύνταγμα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προστασία από πλημμύρες μεγάλης περιόδου επαναφοράς, φαινόμενα που όπως προκύπτει από πληθώρα διεθνών εκθέσεων και μελετών εντείνονται από την κλιματική αλλαγή.

Το ίδιο Σύνταγμα όμως προστατεύει και το περιβάλλον το οποίο αγνοείται στην συγκεκριμένη, υδραυλική όπως βαφτίστηκε, μελέτη ή για να είμαστε πιο επιεικής αντιμετωπίζεται λογιστικά απλά ως ποσότητες.

Θυμίζουμε ότι ο ο Κηφισός ποταμός στο ανάντη του Κόκκινου Μύλου τμήμα του προστατεύεται από το ΠΔ «Καθορισμός ζώνης προστασίας του Κηφισού ποταμού και των παραχειμάρρων» (ΦΕΚ 632/Δ/27-6-1994) Το υπό μελέτη τμήμα ανάντη του Κόκκινου Μύλου είναι το πλέον κατάντη μη διευθετημένο τμήμα του Κηφισού ποταμού. Στο τμήμα αυτό όμως έχουν γίνει πολυάριθμες τοπικές αυθαίρετες επεμβάσεις (τυπικά τοίχοι από σκυρόδεμα παράλληλα προς τη ροή) από παρόχθιους ιδιοκτήτες οι οποίες μετέβαλαν σημαντικά χαρακτηριστικά του ποταμού στη θέση επέμβασης και κατά κανόνα είναι δυσμενείς για το περιβάλλον.

Και ερχόμαστε τώρα εμείς για να τιμωρήσουμε τους αυθαίρετους νομιμοποιώντας τις πράξεις τους και σώζοντας τους από το ποτάμι αντί να κάνουμε το αντίστροφο. Πόσα αυθαίρετα θα πέσουν και ποια; Έχουν καταγραφεί;

Στην σελίδα 15 διαβάζουμε:

Κατά κανόνα χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση των έργων συρματόπλεκτα κιβώτια, τα οποία συνδυάζουν αφενός τη δυνατότητα καλής ένταξης στο περιβάλλον και αφετέρου την αντοχή έναντι διάβρωσης σε σχετικά υψηλές ταχύτητες ροής, όπως θα συμβαίνει στις μη συνήθεις συνθήκες απορροής στον ποταμό. Σημειώνεται ότι συρματόπλεκτα κιβώτια έχουν με επιτυχία χρησιμοποιηθεί (με πολύ καλή ένταξη στο περιβάλλον) σε περιορισμένου μήκους έργα διευθέτησης στο συγκεκριμένο τμήμα που έχουν εκτελεστεί από την Περιφέρεια Αττικής.

Όσοι παρατηρούμε τις επεμβάσεις στα ρέματα και περπατάμε μέσα σε αυτά γνωρίζουμε την ανακρίβεια αυτής της πρότασης. Τα συρματοκιβώτια:

- Για να τοποθετηθούν απαιτείται αποψίλωση της παρόχθιας βλάστησης η οποία περιλαμβάνει αιωνόβια πλατάνια, ποικίλα άλλα δέντρα, δεκάδες φυτικά είδη, πλήθος ζωικών πληθυσμών, φυσικών βραχισμών, γενικότερα πλήρη καταστροφή και μη αντιστρεπτή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Κοινώς κλέβουμε ένα ποτάμι από τα παιδιά μας και τους χαρίζουμε έναν ακόμα ανοιχτό αγωγό ομβρίων.

 - Πάνω στα συρματοκιβώτια δεν φυτρώνει ούτε μαϊντανός.

-  Είναι ζήτημα χρόνου η κατάρρευση τους όπως έχουμε παρατηρήσει στο σύνολο των ρεμάτων της Αττικής όπου έχουν τοποθετηθεί.

Αγαπητοί Σύμβουλοι

Απόψε δεν καλείστε να ψηφίσετε αν χρειάζονται έργα διευθέτησης στον Κηφισό.

Διευθέτηση δεν σημαίνει οχετοποίηση. Έργα και επεμβάσεις χρειάζονται αλλά η ουσία είναι προς ποια κατεύθυνση θα γίνουν αυτά και με ποιες αρχές και προθέσεις. Έννοιες όπως επαναφυσικοποίηση, φυσική μηχανική, οικομηχανική, οικολογική ισορροπία, βιώσιμη ανάπτυξη ακούγονται ως ξένες λέξεις όμως αυτό είναι που συμβαίνει σήμερα στον κόσμο των υδραυλικών μελετών σε όλα τα σοβαρά κράτη και Περιφέρειες.

Αγαπητοί Σύμβουλοι. 

Απόψε καλείστε να ψηφίσετε αν θέλετε την οχετοποίηση ενός ακόμα τμήματος του πολύπαθου Κηφισού.

Αν συμφωνείτε ψηφίστε ΝΑΙ.

Αν θέλετε την πραγματική διατήρηση της φυσικής κατάστασης του Κηφισού σε συνδυασμό με την αντιπλημμυρική προστασία οφείλετε να ψηφίσετε ΟΧΙ στο προτεινόμενο έργο και να απαιτήσετε μια λύση που να τιμάει τόσο την Περιφέρεια όσο και εσάς του ίδιους προσωπικά.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: