Τρίτη 31 Μαΐου 2022

SOS για το τελευταίο φυσικό τμήμα του Κηφισού στον Κόκκινο Μύλο

Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κινδυνεύει να μετατραπεί σε τσιμέντο

Σοβαρές ευθύνες της διοίκησης Βούρου – αποσιώπησε το έργο

 Μια σειρά σοβαρές παρεμβάσεις σε όλο το μήκος του Κηφισού στα όρια του Δήμου μας ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών εν αγνοία της πόλης μας. Παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν την καταστροφή του φυσικού τμήματος του ποταμού βόρεια της γέφυρας του Κόκκινου Μύλου, αλλά και αύξηση της διατομής του πετρόχτιστου / τσιμεντωμένου τμήματος του ποταμού σε διάφορα σημεία. Κι όμως ένα τέτοιας βαρύτητας έργο δεν ήρθε καν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας. Για άλλη μια φορά η διοίκηση Βούρου αποκρύπτει από τους πολίτες παρεμβάσεις που ανατρέπουν το υπάρχον ανάγλυφο της πόλης μας και παραμένει απαθής σε αποφάσεις της πολιτείας που θίγουν ζωτικής σημασίας υποδομές, όπως το ιστορικότερο ποτάμι της Αττικής, που έχουμε την τύχη να διατρέχει την πόλη μας.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Στις 22/5 συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και υπερψηφίστηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) «Έργων Διευθέτησης Οριοθέτησης του ποταμού Κηφισού στο τμήμα από Τρεις Γέφυρες ανάντη Κόκκινου Μύλου έως Αττική Οδό». Δηλαδή ένα έργο που αφορά τον Κηφισό και τις όχθες του από το Κάτω Κουκλάκι, μέχρι τη Βόρεια Φιλαδέλφεια, πρακτικά όλο το μήκος του ποταμού που διατρέχει τον Δήμο μας. Για το έργο αυτό ουδέποτε ενημέρωσε η διοίκηση του Δήμου μας και φυσικά ουδέποτε κλήθηκε κάποιο αιρετό όργανο να εκφράσει την άποψή του. Η απουσία μιας τέτοιας συζήτησης δεν είναι ένα τυπικό ζήτημα, αλλά ουσιώδες, αφού στην επίμαχη συνεδρίαση του Περ. Συμβουλίου υπήρξε απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων για την κατάσταση του Κηφισού.

Μερικά παραδείγματα, από όσα σταχυολογήσαμε παρακολουθώντας τη βιντεοσκοπημένη συζήτηση:

Ακούστηκε ότι το έργο γίνεται επειδή τα πρανή στο φυσικό τμήμα υποχωρούν και είναι επικίνδυνα σε πλημμυρικά φαινόμενα. Κανείς δεν είπε όμως ότι το 2015 το τμήμα του Κηφισού που παρουσίασε προβλήματα καταρρεύσεων πρανών και υπερχείλισης είναι αυτό που βρίσκεται νοτίως της γέφυρας του Κόκκινου Μύλου, δηλαδή το τμήμα που έχει πετρόχτιστη κοίτη.

Κανείς δεν ανέφερε ότι μετά τις εκτεταμένες καταστροφές του 2015 που έγιναν σε συνολικό μήκος σχεδόν δυο χιλιομέτρων (παράλληλα με τη Λάμπρου Κατσώνη) πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο έργο ενίσχυσης των πρανών. Και είναι απορίας άξιο πώς η ίδια η διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά και οι τεχνικές της υπηρεσίες δεν ανέφεραν ένα τόσο σοβαρό έργο που έγινε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας (από την προηγούμενη διοίκηση) και σήμερα έρχονται να μιλήσουν για την ανάγκη αύξησης της διατομής σε τμήματα που μόλις πριν λίγα χρόνια έγιναν τόσο εκτεταμένες παρεμβάσεις.

Εμφανίζεται η γραμμή πλημμύρας (στη φωτογραφία με μωβ γραμμή) επάνω στη λεωφόρο Κηφισού, σε τουλάχιστον δύο σημεία (πριν τη γέφυρα της οδού Αγίων Αναργύρων και μετά την έξοδο προς Κάτω Κουκλάκι) όπου όμως η υψομετρική διαφορά της όχθης προς την πλευρά της εθνικής οδού είναι τέτοια που αποκλείεται τα νερά να φθάσουν σε αυτό το ύψος χωρίς να πνίξουν όλους τους Άγιους Ανάργυρους, το Κάτω Κουκλάκι και ίσως και το Μπουρνάζι.

Στη συζήτηση έγιναν δυο πολύ τεκμηριωμένες παρεμβάσεις:

Από τον Σύλλογο Πολιτών Υπέρ των Ρεμάτων – Ροή και Από την Ορνιθολογική Εταιρεία.

Τόσο ο αντιπρόεδρος της Ροής, τοπογράφος μηχανικός Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, όσο και ο Μαρτίνος Γκαίτλιχ από την ορθνιθολογική εταιρεία τεκμηριωμένα απέδειξαν ότι η μελέτη που παρουσιάστηκε βρίθει ανακριβειών και έρχεται σε αντίθεση με την σύγχρονη αντίληψη για τη διατήρηση των φυσικών ροών των ποταμών, επέστησαν την προσοχή στην τεράστια χλωρίδα, αλλά και την πανίδα που ενδημεί στο φυσικό τμήμα του Κηφισού και προσπάθησαν να αποτρέψουν άλλη μια καταστροφική παρέμβαση στα ποτάμια συστήματα της Αττικής.

Η δημοσιοποίηση των παρεμβάσεών τους μας έκανε να ανατρέξουμε στη σχετική συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου προς μεγάλη μας έκπληξη αντιληφθήκαμε ότι επιχειρείται ένα τέτοιας έκτασης έργο, για το οποίο δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Για την πληρέστερη ενημέρωση, δημοσιεύουμε την τοποθέτηση της Ροής σε άλλη σελίδα   https://paratiritis-fx.blogspot.com/2022/05/blog-post_31.html

Επίσης εδώ μπορείτε να δείτε σε βίντεο την παρέμβαση της Ροής.

https://www.youtube.com/watch?v=vlq691lwPLo

Δείτε ακόμη την παρέμβαση της Ορνιθολογικής εταιρείας.

https://www.youtube.com/watch?v=1VzrhMBhJ6s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.