Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

A. Bασιλόπουλος – Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Ο Δήμαρχος στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, μιλά στον ΠΟΛΙΤΗ για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, παραθέτει το έργο που έχει γίνει και δεν διστάζει να πάρει θέση σε «καυτά» ζητήματα, όπως η κεντρική πολιτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δημοσιεύθηκε στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΟΛΙΤΗΣ: Δήμαρχε, έχουν ήδη συμπληρωθεί δυομιση χρόνια από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου. Αν σου ζητούσαμε να μας περιγράψεις συνοπτικά αυτή την περίοδο, πώς θα την χαρακτήριζες;
Άρης Βασιλόπουλος: Ως μία περίοδο ριζοσπαστικών αλλαγών στο Δήμο, που απαιτούσαν τη ρήξη με συμφέροντα και κατεστημένα δεκαετιών προκειμένου να λειτουργήσει η διοίκηση του Δήμου προς το συμφέρον των πολιτών και ως μία περίοδο σκληρής προσπάθειας να προγραμματιστούν και να διεκδικηθούν έργα και υπηρεσίες που να βελτιώνουν τη ζωή των κατοίκων της πόλης μας. Βεβαίως, η διοίκησή μας συμπίπτει με την εφαρμογή μίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής σκληρής λιτότητας, η οποία όχι μόνο βαθαίνει τη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και στερεί διαρκώς από την Αυτοδιοίκηση πόρους, με τις μειώσεις να φτάνουν αθροιστικά στο 70% από το 2010. Αυτό δυστυχώς καθορίζει ένα ασφυκτικό πλαίσιο και περιορίζει πολύ τις δυνατότητες μας στο βαθμό που συνεχίζεται η πολιτική των μνημονίων. Για να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα, όταν πριν από μια περίπου δεκαετία η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας είχε 100 άτομα προσωπικό και ο Δήμος μας πλέον έχει 65 λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων που έχει επιβλήθηκε από το μνημόνιο του 2010, καταλαβαίνετε ότι αν δεν προχωρήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει. Ευτυχώς βεβαίως, αξιοποιώντας μία νομοθετική ρύθμιση του 2016 για την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων στους ανταποδοτικούς τομείς, ο Δήμος έχει δρομολογήσει την πρόσληψη 28 ατόμων στην καθαριότητα με στόχο να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε αυτή η διοίκηση σας ακούσαμε να μιλάτε για συμφέροντα που δρουν στην πόλη. Γνωρίζουμε ότι μια σειρά υποθέσεις έχουν πάρει και τη δικαστική οδό. Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα γύρω από αυτό;
Άρης Βασιλόπουλος: Θα σας μιλήσω με στοιχεία: 1η Σεπτεμβρίου του 2014 το ταμείο του Δήμου είχε διαθέσιμα 700.000 ευρώ και οι οφειλές σε τρίτους έφταναν το 1,5 εκατ., παρά τα 5,5 εκατ. ευρώ με τα οποία επιχορηγήθηκε ο Δήμος μας το 2013 από το ΥΠ.ΕΣ μέσω δανείου από την τρόικα το Δεκέμβριο του 2012. Σήμερα, παρά τις νέες μειώσεις της κρατικής επιχορήγησης και την αύξηση της φορολογίας που επιβαρύνουν το Δήμο μας κατά περίπου 1,3 εκατ. ευρώ από το 2014, ο Δήμος έχει ταμειακά διαθέσιμα 6 εκατ. ευρώ για να στηρίξει έργα και υπηρεσίες αναβάθμισης της πόλης ύστερα από καιρό. Αυτά τα χρήματα προέκυψαν όχι από τη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, για τα οποία μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη, αλλά από τη σύγκρουση με τη διαπλοκή και τη διαφθορά και θα σας δώσω κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα: όταν το κόστος των προμηθειών στη δική μας θητεία έχει μειωθεί κατά 35-40%, μπορεί να εικάσει κανείς ή και να συμπεράνει με ασφάλεια ότι υπήρχε υπερκοστολόγηση των δαπανών. Όταν εδώ και μία δεκαετία περίπου η πόλη γνωρίζει μία άνθηση στην ανάπτυξη καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, αλλά τα έσοδα για το Δήμο ήταν μηδαμινά, κάτι που αποτυπώνεται και στις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών, αυτό άλλαξε με αύξηση των εσόδων πάνω από 150.000 ετησίως. Υπήρχε π.χ. εταιρία που χρωστούσε στο Δήμο 70.000 ευρώ και δεν την ενόχλησε ποτέ κανένας, υπήρχε μόνιμος εργολάβος που έπαιρνε όχι μόνο συνεχώς απευθείας αναθέσεις από το Δήμο, αλλά και μεγάλα έργα στα οποία απαιτούσε συμπληρωματικές συμβάσεις που ανέβαζαν το κόστος, ενώ υπήρχε οφειλέτης που χρωστούσε στο Δήμο 1,5 εκατ. ευρώ και την ίδια στιγμή του έδιναν απευθείας αναθέσεις! Όταν το νεκροταφείο αποτελούσε εστία μαύρου χρήματος και διαφθοράς, με το Δήμο να ζημιώνεται από διάφορες υποθέσεις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αυτό άλλαξε φέρνοντας αύξηση των εσόδων του Δήμου. Όταν ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς στη δική μας περίοδο έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό σχεδόν των εσόδων που μπαίνουν στο ταμείο του Δήμου (300.000 ευρώ περίπου).
Αυτά όλα βεβαίως απαίτησαν και μεγάλες συγκρούσεις γιατί στα λόγια όλοι ομνύουν στην διαφάνεια και τη δικαιοσύνη, αλλά στην πράξη για διάφορους λόγους όταν βρεθούν στη διοίκηση διστάζουν να τα αποκαλύψουν. Εμείς αποφασίσαμε να ελέγξουμε πειθαρχικά, ποινικά και δημοσιολογιστικά όλες τις υποθέσεις για τις οποίες υπήρχαν υποψίες σκανδάλων (χρέος 1,5 εκατ. ευρώ από το κυλικείο του νεκροταφείου, απωλεσθείσες εγγυητικές επιστολές αξίας 280.000 ευρώ, κρυφή αποθήκη στο κοιμητήριο με δεκάδες σακούλες με οστά, υπεξαίρεση των ανταποδοτικών του Δήμου από ιδιωτικές εταιρίες παροχής ρεύματος, κ.ά.). Η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων έχει προχωρήσει, σε κάποιες έχουν αποδοθεί ήδη ποινικές, πειθαρχικές και οικονομικές ευθύνες, ενώ άλλες οδηγούνται σύντομα στο ακροατήριο. Δυστυχώς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τέτοιες υποθέσεις θα είχαν γίνει πρωτοσέλιδα, στην περίπτωσή μας ελάχιστα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ο λαός της πόλης μας έχει κριτήριο και πρέπει να αναρωτηθεί το γιατί.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Δώστε μας μια εικόνα των βασικών έργων που έχουν δρομολογηθεί ή και ολοκληρωθεί στην πόλη.
Άρης Βασιλόπουλος: Θα χρειαζόμουν πολύ χρόνο να αναπτύξω όλες τις τεχνικές παρεμβάσεις του Δήμου, αφήνοντας κατά μέρος φυσικά τις παρεμβάσεις μας στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, της παιδείας και του πολιτισμού. Αν μπορούσα να ιεραρχήσω συνοπτικά τις παρεμβάσεις μας, θα εστίαζα πρώτα και κύρια στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων σχολικής στέγης μέσω της ανέγερσης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας και τη δρομολόγηση της ανέγερσης του 3ου Γυμνασίου και Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες. Ο πνεύμονας της πόλης μας, το Άλσος, ύστερα από αγώνες χρόνων πρόκειται να αλλάξει όψη τους επόμενους μήνες, αφού θα ξεκινήσουν οι εργασίες φυτοτεχνικής ανάπλασης με την φύτευση χιλιάδων νέων δέντρων, φυτών και τη δημιουργία φυτωρίου, ενώ έχει δρομολογηθεί μέσα στο επόμενο έτος η δημιουργία νέων παιδικών χαρών, η τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής, η αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού, η δημιουργία ποδηλατόδρομου στο βόρειο τμήμα και η ανέγερση ενός νέου, νόμιμου αυτή τη φορά και φιλικού στο περιβάλλον αναψυκτηρίου.
Όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα της πόλης, ήδη έχει ξεκινήσει η παρέμβαση στον Κηφισό από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ ύστερα και από την ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών από το Δήμο για τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της οδού Σκρα, αναμένουμε από την Περιφέρεια να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν το αναγκαίο για την περιοχή έργο. Αρκετά νωρίς καταρτίσαμε σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση στην πηγή, καταθέσαμε ολοκληρωμένο φάκελο στο ΕΣΠΑ και αναμένουμε χρηματοδότηση ενός καινοτόμου σχεδίου που περιλαμβάνει και τη μεταφορά του σταθμού μεταφόρτωσης από το άλσος. Κάναμε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στο Γυμνάσιο της Νέας Χαλκηδόνας, στο Πνευματικό Κέντρο, στο παλαιό δημαρχείο της Νέας Χαλκηδόνας στη Ραιδεστού, στο δημαρχείο της Νέας Φιλαδέλφειας, φτιάξαμε έναν νέο παιδικό σταθμό στη Νέα Χαλκηδόνα, ενώ ήδη καταρτίζουμε μελέτες για τη δημιουργία ενός νέου παιδικού σταθμού στην πλατεία Μουστακλή. Ανακαινίσαμε ριζικά τα γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5 του Αττάλου και του Χαλκηδονικού, κάναμε παρεμβάσεις πυρασφάλειας και τοποθέτησης φυσικού αερίου στο κλειστό του Ιωνικού, ενώ μέσα στο 2017 θα κατασκευαστούν γήπεδα 5Χ5 στο Κάτω Κουκλάκι στη Νέα Χαλκηδόνα και στη Νησίδα, θα ανακαινιστεί το γήπεδο 5Χ5 στη συνοικία Ειρήνη και θα ανακαινιστεί το εξωτερικό γήπεδο του Ιωνικού.
Ασφαλτοστρώθηκαν ύστερα από χρόνια πολλοί δρόμοι και ξεκίνησε εκτεταμένη ανακατασκευή πεζοδρομίων της πόλης, κάτι που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, αναπλάστηκαν και πιστοποιήθηκαν οι 9 από τις 20 παιδικές χαρές του Δήμου που ήταν όλες κλειστές όταν αναλάβαμε, ενώ έχει προγραμματιστεί η ανάπλαση και των υπολοίπων μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Ηρώδειο Πάρκο στη Νέα Χαλκηδόνα, θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση της πλατείας στη Νησίδα και η δημιουργία πλατείας στην οδό Μαιάνδρου, ενώ έχει ήδη προϋπολογιστεί η ανάπλαση του Πάρκου Αποστολάκη και άλλων κοινόχρηστων χώρων, καθώς και τοποθέτηση συστήματος υπόγειων κάδων στην πλατεία Πατριάρχου και η δημιουργία θέσεων στάθμευσης μοτοποδηλάτων.
Από εκεί και πέρα, ύστερα από πρόταση του Δήμου, η Περιφέρεια Αττικής ενέταξε στο τεχνικό της πρόγραμμα με 6 εκατ. ευρώ την διευθέτηση και τακτοποίηση του ρέματος του Ποδονίφτη από την οδό Χαλκίδος μέχρι την οδό Εράτωνος, ένα έργο πνοής για την πόλη μας, ενώ ο Δήμος σχεδιάζει την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων στα συγκροτήματα των εργατικών πολυκατοικιών, που αν και διαθέτουν εξαιρετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, έχουν εγκαταλειφθεί αρκετά. Θεωρώ πως ύστερα από 2,5 χρόνια προσπαθειών και παρά τα υπαρκτά προβλήματα, το έργο που έχει παραχθεί και το έργο που έχει «ωριμάσει» είναι πολύ μεγάλο και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει ορατό στην καθημερινότητα όλου του καλοπροαίρετου κόσμου μέχρι το τέλος του έτους.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Είστε ένα πρόσωπο με σαφή πολιτική τοποθέτηση και θεώρηση των πραγμάτων. Ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να παίξει σήμερα μια δημοτική αρχή; Πώς αξιολογείτε την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Άρης Βασιλόπουλος: Υπάρχει μία ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη που θεωρεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ουδέτερη και άχρωμη πολιτικά, αφού ο ρόλος των δημοτικών αρχών πλέον είναι κατά κύριο λόγο τεχνοκρατικός και διεκπεραιωτικός. Όμως οι Δήμοι, αποτελώντας τμήμα αυτής της κοινωνίας ταλανίζονται από προβλήματα που διαπερνούν συνολικά τη χώρα, στα οποία μάλιστα θα πρέπει να παρέμβουν με άμεσο τρόπο ως η βαθμίδα εξουσίας που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη, πολλές φορές μάλιστα χωρίς να τους προσφέρει η πολιτεία τα αναγκαία θεσμικά και οικονομικά εργαλεία. Σε μια εποχή λοιπόν που μεγάλα τμήματα της κοινωνίας φτωχοποιούνται βίαια, που η ασυδοσία του κεφαλαίου επηρεάζει το σήμερα και το αύριο των πόλεών μας, που στερούμαστε προσωπικού να προσφέρουμε αναγκαίες στους πολίτες υπηρεσίες, είναι σαφές ότι η θέση των δημοτικών αρχών που βρίσκονται κοντά στον κόσμο και τα προβλήματά του πρέπει να βρίσκεται απέναντι μνημονιακή πολιτική που έχει επιβλήθεί στη χώρα εδώ και 7 χρόνια. Την ίδια στιγμή, οφείλει να υπηρετεί με κάθε τρόπο τα λαϊκά συμφέροντα και να διαμορφώνει τις προτεραιότητες και το πρόγραμμά της με βάση τα συμφέροντα των πολλών, για τους οποίους πρέπει να διαμορφώνει και θεσμούς συζήτησης και διαβούλευσης, και όχι να υποτάσσεται σε οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες που βλάπτουν το Δήμο. Αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική στην αυτοδιοίκηση και τις προτεινόμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη», χρειάζεται να πούμε ότι η συζήτηση έχει σκοπίμως εστιαστεί στο θέμα των προτάσεων για απλή αναλογική και ενίσχυση των τοπικών συμβουλίων, η οποία και προκαλεί και τις αντιδράσεις της ΚΕΔΕ. Να πω λοιπόν χωρίς περιστροφές ότι η Αριστερά οφείλει να υπηρετεί το λαό, και ως εκ τούτου οποιεσδήποτε αλλαγές δυναμώνουν τη φωνή του (τοπικά συμβούλια, δημοψηφίσματα, κ.α) και διευκολύνουν την αναλογική του εκπροσώπηση είναι καλοδεχούμενες από εμάς.
Να πω όμως την ίδια στιγμή ότι όσο παραμένει άθικτο ή και βαθαίνει το μνημονιακό και δαιδαλώδες γραφειοκρατικό πλαίσιο που έχει εγκαθιδρυθεί στην Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια και δεν διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των Δήμων, τότε όχι μόνο δεν θα μπορεί η αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί με στοιχειώδη επάρκεια στην αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, αλλά και οι όποιες δημοκρατικές αλλαγές θα καταστούν φενάκη, καταδικασμένες (για να βρεθεί πλειοψηφία) να οδηγήσουν σε αλισβερίσια και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για τη «νομή της πίτας».

ΠΟΛΙΤΗΣ: Τι μπορεί να περιμένει ο πολίτης της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας την υπόλοιπη θητεία σας; Πώς ιεραρχείτε τα επόμενα βήματα της διοίκησής σας;
Άρης Βασιλόπουλος: Οι πολίτες πρέπει να περιμένουν και οφείλουν να διεκδικούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, την αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη βελτίωση των υποδομών στην πόλη μας. Το προσεχές διάστημα θα οργανώσουμε έναν κύκλο τοπικών λαϊκών συνελεύσεων προκειμένου να ακούσουμε τα προβλήματα και τις προτάσεις των κατοίκων, να αξιολογήσουμε τη μέχρι σήμερα πορεία μας και να χαράξουμε τα επόμενα βήματά μας. Μπορώ με σιγουριά να σας πω ότι η δημοτική αρχή έχει δρομολογήσει τις μείζονες και απαραίτητες στρατηγικές παρεμβάσεις στην πόλη και είναι πλέον η στιγμή που θα δοθεί η απόλυτη προτεραιότητα στις παρεμβάσεις και έργα που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα όλων.

αναδημοσίευση από http://www.politisfx.gr