Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Μπριτάννια: Από μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, πάρκινγκ μέσω Πράσινου Ταμείου

Και να που τελικά ένα κομμάτι του υπό απαλλοτρίωση χώρου της «Μπριτάννια», μετατράπηκε σε πάρκινγκ. Χωρίς καμιά δημόσια ανακοίνωση, καμιά (τουλάχιστον δημοσιευμένη) απόφαση, καμιά χωροθέτηση, ένα πάρκινγκ ξεπήδησε σε χώρο που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν αύλειος χώρος του εγκαταλειμμένου βιομηχανικού συγκροτήματος απέναντι από το γήπεδο της ΑΕΚ, ακριβώς πάνω στο πρανές του Γιαμπουρλά.

Το θέμα είχε έρθει στη δημοσιότητα μετά από καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης στις αρχές Αυγούστου. Έκτοτε, παρά την διφορούμενη ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, κανείς δεν φρόντισε να ενημερώσει τους δημότες για το έργο που πραγματοποιήθηκε εκεί.

Θυμίζουμε ότι ο χώρος, σύμφωνα με απόφαση του Δήμου, ήταν προς απαλλοτρίωση για κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, είχε μάλιστα εγκριθεί και χρηματοδότηση γι αυτό το σκοπό από το Πράσινο Ταμείο. 

Το εργοστάσιο της «Μπριτάννια», όπως και το παρακείμενο του «Τεγόπουλου» είναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δήμου «τα σημαντικότερα δείγματα βιομηχανικής κληρονομιάς». Είναι χτισμένα στον παρόχθιο χώρο του Γιαμπουρλά και σήμερα αποτελούν έναν πνεύμονα πρασίνου, παρά την εγκατάλειψη. Ο χώρος όπου οικοδομήθηκε το πάρκινγκ, μπαζώθηκε όπως-όπως καλοκαιριάτικα και ασφαλτοστρώθηκε, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και περίφραξη. Δείγμα της προχειροδουλειάς που έγινε, είναι το μπάζωμα της μιας όχθης του Γιαμπουρλά, με χώματα,

πολλά από τα οποία παρασύρθηκαν στην πρόσφατη νεροποντή.

Επαναλαμβάνουμε: «μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς», «παρόχθιος χώρος του Γιαμπουρλά», «κοινόχρηστος χώρος πρασίνου», «Πράσινο Ταμείο», «απαλλοτρίωση». Τίποτα από όλα αυτά δεν εμπόδισε την μετατροπή του χώρου σε πάρκινγκ. 

Οι ευθύνες της διοίκησης Βούρου για την εκχώρηση και την εκμετάλλευση αυτού του χώρου, τεράστιες. Αλλά δεν είναι μόνο η δημοτική αρχή που αγνοεί προκλητικά τα συμφέροντα των δημοτών και παραχωρεί ή αφήνει να χαθεί δημόσιος χώρος. Όπως διαβάζουμε στα προεκλογικά φυλλάδια, η μετατροπή του χώρου της Μπριτάννια σε πάρκινγκ είναι προγραμματική δέσμευση τόσο της Συμπαράταξης των Τομπούλογλου - Παπαλουκά - Γούλα, όσο και της Σύγχρονης Πόλης του Στέφανου Γατσούλη. Για να μην έχουμε καμιά αυταπάτη πώς σκέφτονται να προστατεύσουν τον κοινόχρηστο χώρο, τα ποτάμια και το πράσινο οι δυο «ανεξάρτητες» αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, που διεκδικούν να πάρουν στα χέρια τους το Δήμο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.