Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ...

του Δημήτρη Ζαρρή*

Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη λέξη "δραματικός". Εδώ όμως ταιριάζει..
Τον Κηφισό στις εκβολές του, ξεχάστε τον. Ό,τι έγινε, έγινε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα να βελτιωθεί η παροχετευτική ικανότητα του Κηφισού στις εκβολές του. Επομένως, όπως φαίνεται στο χάρτη πλημμυρικής επικινδυνότητας της πλημμύρας 50ετίας, το εύρος της πλημμύρας είναι τουλάχιστο αυτό που φαίνεται στην προσομοίωση. Εξόσων γνωρίζω, στην προσομοίωση των πλημμυρών δεν έχει ληφθεί υπόψη η πλημμυρική απορροή που μεταφέρεται μέσω των κατασκευασμένων δικτύων ομβρίων, η οποία παροχή μεγιστοποιείται. Επομένως θεωρώ ότι στην πλημμύρα 50ετίας θα είναι τουλάχιστο ό,τι φαίνεται, ή και χειρότερα.
Με την κατασκευή των έργων της Εσχατιάς και της Καναπίτσας, οι παροχές αυτές που φαίνονται ότι κατακλύζονται στο Μενίδι (δηλαδή τα ρέματα της Εσχατιάς, της Καναπίτσας, κλπ) θα έρχονται και αυτά τάχιστα προς την κύρια κοίτη του Κηφισού επειδεινώνοντας επιπλέον στο μέλλον το πρόβλημα.
Εδώ είναι το οξύμωρο. Για κάθε δίκτυο ομβρίων που κατασκευάζεται στα βόρεια και βορειοδυτικά προάστια του Κηφισού, θα επιδεινώνει το πρόβλημα στις εκβολές του. Έχουμε δηλαδή πρόβλημα Βόρειων και Νότιων.
Η μόνη λύση που βλέπω εγώ είναι, όσο είναι δυνατόν, να κρατάμε τις πλημμυρικές απορροές στα ανάντη. Στο χάρτη βλέπουμε ότι ο Κηφισός από τη Μεταμόρφωση και πάνω δεν έχει κανένα πρόβλημα.
Στις δύο φωτογραφίες φαίνεται ένα τμήμα γης στην περιοχή της Κηφισιάς που μετατράπηκε σε χώρο στάθμευσης και επομένως το ποσό της απορροής που θα διηθούνταν στον υπόγειο υδροφόρο, πλέον οδηγείται απευθείας στην κοίτη του π. Κηφισού. Δεν θα έπρεπε ο ιδιοκτήτης του χώρου στάθμευσης να κατασκεύαζε μια υπόγεια δεξαμενή που να κατακρατούσε ένα τμήμα της απορροής ή να έφτιαχνε ένα κήπο βροχής στην περίμετρο του χώρου? Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα.

Στην κοίτη του Κηφισού πάνω από την Κηφισιά, υπάρχουν χώροι που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τεχνητά πλημμυρικά πεδία με φυσική μορφή, ώστε να κατακρατούνται προσωρινά οι πλημμυρικές παροχές.
Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής:
1. Διακοπή όλων των έργων διευθέτησης των ρεμάτων της Αττικής με σκληρά υλικά και την επιλογή φυσικών υλικών (οικομηχανική) όπυ απαιτείται. Η χρήση φυσικών υλικών μειώνουν την ταχύτητα, αυξάνουν το χρόνο συρροής και μειώνουν την παροχή αιχμής. Επίσης, να ανοίξουν με daylighting καλυμένα ρέματα και να διευθετηθούν με τις τεχνικές της οικομηχανικής.
2. Παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες πολυκατοικιών και κτηρίων γραφείων για την κατασκευή φυτεμένων δωμάτων (vegetated roofs).
3. Παροχή κινήτρων για την κατασκευή υπόγειων δεξαμενών αποθήκευσης ομβρίων των μονοκατοικών των Δήμων Κηφισιάς, Διονύσου, Μελισσίων, Αχαρνών, κλπ..
4. Κατασκευή έργων ορεινής υδρονομίας στην Πάρνηθα και στη Πεντέλη.
5. Οργάνωση επιτελικού σχεδίου των Δήμων της Αττικής από την Περιφέρεια, όπου θα υποχρεώνονται στην κατασκευή "πράσινων και μπλε υποδομών" που, βάσει μελετών, θα μειώνουν σημαντικά την παροχή αιχμής 5ετίας σε ένα προκαθορισμένο ποσοστό της επιφάνειας σε τμήμα του αστικού τους ιστού.
6. Διευθέτηση με ήπιο τρόπο και τεχνικές οικομηχανικής του ανάντη ρου του Κηφισού και τη δημιουργία τεχνητού υγρότοπου για αναψυχή και για την ανάσχεση των πλημμυρικών απορροών.
7. Εκσυγχρονισμός της εκτίμησης της πλημμυρικής επικινδυνότητας και ειδοποίησης του κοινού με real time flood forecasting με στοιχεία από μετεωρολογικό ραντάρ και εικονες δορυφόρου και υδρολογικά / υδραυλικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο των μελετών των Κινδύνωμ Πλημμύρας.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ αν θέλουμε να μην έχουμε σοβαρά προβλάηματα στο άμεσο μέλλον. Κρατάμε τις πλημμυρικές απορροές στα ανάντη και δείχνουμε αλληλεγγύη στους κατοίκους των περιοχών στα κατάντη του Κηφισού. Βόρειοι και Νότιοι είμαστε μαζί στον Κηφισό.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ.

*Ο Δημήτρης Ζαρρής είναι Δρ. Πολιτικός Μηχανικός με μεταπτυχιακό τίτλο στην Υδρολογία από το Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Διδακτορικό Δίπλωμα από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Είναι Μελετητής Υδραυλικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων με πολλά έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η κοινωνική του δράση αφορά κυρίως στα θέματα του περιβάλλοντος, άλλωστε είναι στέλεχος της Πολιτικής Οικολογίας, ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια. Είναι Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου "ΡΟΗ - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων" και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πολλά συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την προστασία και διαχείριση των αστικών ρεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.