Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Ένα «αντιπλημμυρικό» έργο που ευνοεί την πλημμύρα

 Πριν μερικούς μήνες (Απρίλιος 2023) η δημοτική αρχή Βούρου, ήρθε και κατασκεύασε στον Ποδονίφτη ένα τοιχίο, επί της οδού Περισσού, από το ύψος της Αγίας Ευφημίας έως και την Δοξάτου. Θεωρητικά αυτό το έργο θα εμπόδιζε την υπερχείλιση του ποταμού να βγει στο δρόμο. Αυτό βέβαια θα γινόταν αν η διοίκηση ήταν σοβαρή και η μελέτη του έργου δεν είχε αντικατασταθεί από την τσαπατσουλιά και το φαίνεσθαι της σημερινής διοίκησης. 

1η αστοχία: Το έργο ολοκληρώθηκε όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, αλλά έμεινε… λειψό. Το φοβερό αντιπλημμυρικό τοιχίο που κατασκεύασαν το σταμάτησαν 20 μέτρα πριν. Προφανώς δεν υπήρχε καμία μελέτη. Στις φωτογραφίες που παραθέτουμε, η υπερχείλιση του Ποδονίφτη συνεχίζεται και μετά το τοιχίο που κατασκεύασαν. Ίσως να σκέφτηκαν ότι σ΄ εκείνο το σημείο το νερό θα δει το… κάγκελο, θα… φοβηθεί και δεν θα βγει στο δρόμο.















2
η αστοχία: Τα υπάρχοντα φρεάτια ομβρίων, στα οποία δεν έχουν τοποθετηθεί αντεπίστροφα, όταν η στάθμη του νερού στον Ποδονίφτη ανεβαίνει, θα διοχετεύουν τα πλεονάζοντα ύδατα στην οδό Περισσού. Άρα το τοιχίο είναι άχρηστο ως προς το σκοπό που κατασκευάστηκε.

3η αστοχία: Το τοιχίο λειτουργεί ως φυσικό εμπόδιο για τα νερά της βροχής που έρχονται από τους κατηφορικούς δρόμους, Αγίας Ευφημίας, Δοξάτου και Περισσού, με κατεύθυνση το ποτάμι. Η συνέπεια είναι τα νερά να εγκλωβίζονται και να έχουμε πλημμύρα στην οδό Περισσού, χωρίς καν να υπάρχει υπερχείλιση του ρέματος.


Κύριε Βούρο, αφού εκτός από Δήμαρχος θέλετε να είστε και προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών (!), όταν κάνετε ένα έργο ας είστε τουλάχιστον σοβαρός. Ένα έργο, έστω και με απ΄ ευθείας ανάθεση, χρειάζεται μελέτη. Αλήθεια με ποια μελέτη φράξατε στην ουσία ένα τμήμα της οδού Περισσού;

Με πασαλείμματα προς άγραν ψήφων δεν θωρακίζεται η πόλη μας. Η αντιπλημμυρική προστασία είναι ένα πολύ σοβαρό και απαιτητικό έργο, χρειάζεται μια συνολική μελέτη και σίγουρα δεν λύνεται με τσιμέντα. Απαιτείται μια άλλη προσέγγιση, με σεβασμό και προστασία της φυσικής κοίτης του ποταμού.

Ο Ποδονίφτης δεν προσφέρεται κύριοι για πειραματισμούς! Ας το πάρετε επιτέλους χαμπάρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.