Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Στην ίδια πόλη μένουμε κε Βούρο;

Γράφει ο Γιώργος Κατερίνης

«...Η πόλη μας με ένα δημοκρατικό παρελθόν περίπου 100 ετών από την ίδρυσή της έχει μάθει να δέχεται κάθε διαφορετική άποψη όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας

Η πόλη μας δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει άντρο ατόμων που κινούνται μεταξύ περιθωρίου και παρανομίας...».
Γιάννης Βούρος, δήμαρχος μιας πόλης που δεν... μοιάζει με τη Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα.


Αν θυμάστε κάτι διαλυμμένα δημοτικά συμβούλια, με δημοτικούς συμβούλους που έφευγαν σε φορεία από τη συνεδρίαση, με αναποδογυρισμένες καρέκλες και τραπέζια...

Αν έχετε ζήσει επίσημους θρησκευτικούς ή εθνικούς εορτασμούς εν μέσω προπηλακισμών, ύβρεων και συνθημάτων κατά της δημοτικής αρχής...

Αν έχετε αποπειραθεί να συμμετάσχετε σε συζητήσεις που παρεμποδίστηκαν, ή που δέχτηκαν πετροπόλεμο...

Αν συμμετείχατε σε συλλογικότητα που δέχτηκε επίθεση...

Αν είδατε γραμμένο στο σχολείο σας κανένα σύνθημα που απειλούσε με... φάπα....

Αν τέλος πάντων αισθανθήκατε οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλειά σας από ανθρώπους που κινούνται στο «περιθώριο» ή που δουν «παράνομα»...

... Τότε σίγουρα δεν ζείτε στην ίδια πόλη με αυτή που έχει δήμαρχο τον Γιάννη Βούρο.

Γιατί ο Γ. Βούρος, που περηφανεύεται για τον «φιλήσυχο χαρακτήρα» και τον «φιλόξενο πληθυσμό» της πόλης και προσπαθεί να καπηλευτεί την ιστορική μνήμη της ονειρευόμενος «τείχος φτιαγμένο από τα οστά των προσφύγων προγόνων μας» δεν γνωρίζει ούτε την πρόσφατη, ούτε την λίγο παλαιότερη ιστορία αυτής εδώ της πόλης.

Όταν όχι μόνο δεν γινόταν ανεκτή η «διαφορετική άποψη», αλλά η τότε κυβέρνηση της ΝΔ έστελνε την αστυνομία να απαγορεύσει τη συγκέντρωση για τη σωτηρία του άλσους που είχε οργανώσει η δημοτική αρχή του Σάββα Σταματιάδη (1979).

Ή πιο πριν όταν η χούντα έπαυε τις εκλεγμένες δημοτικές αρχές σε Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα και διόριζε δοτούς.

Για να μη φθάσουμε στην κατοχή και τις δοσιλογικές αρχές που διαφέντευαν την πόλη μας.

Το δημοκρατικό παρελθόν της πόλης το έχτισαν και το υπερασπίστηκαν οι κάτοικοί της με αγώνες. Αυτοί αντιστάθηκαν στους ναζί και τους φασίστες, αυτοί απελευθέρωσαν την πόλη και αυτοί μπορούν να βάλουν φραγμό σε ορδές νεοναζί χουλιγκάνων που προσπαθούν να επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους στην πόλη μας.

Για να μη γίνει η πόλη μας «άντρο» παραβατικότητας και οι πλατείες της «πεδίο μάχης» και τόπος «ραντεβού θανάτου από οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων», θα πρέπει όλοι οι παράγοντες της πόλης να δουν κατάματα την πραγματικότητα και να τολμήσουν να διακόψουν την «εξελισσόμενη πορεία της» προς τη μετατροπή της σε πόλη - γήπεδο, ή σε πόλη που ζει για το γήπεδο, ή σε πόλη - υπηρέτη του γηπέδου.

Γιατί, ναι, μπορεί το κάθε παιχνίδι να μετατρέπεται σε «γιορτή» αρκεί όλοι να αντιλαμβάνονται τα όρια μεταξύ «αγωνιστικού χώρου» και πόλης και όλοι να σέβονται τους διακριτούς χώρους πόλη και γήπεδο.

Και πρώτη και καλύτερη η δημοτική αρχή του κ. Βούρου, που θεωρεί ότι η ιστορία της πόλης και η εξέλιξή της ξεκίνησε το... Σεπτέμβριο του 2022, θα πρέπει να επιβάλλει με τη στάση της και τις αποφάσεις της τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης «όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας».

Θα πρέπει να επιβάλλει το σεβασμό «της ήρεμης καθημερινότητας των δημοτών», όχι φυσικά με καταστολή, αλλά με την ισχύ κανόνων και την πάταξη της όποιας ανομίας.

Θα πρέπει όλοι να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές και τα τρόλ του διαδικτύου που προσπαθούν να επιβάλλουν ως μοναδική άποψη, αυτή που εκπορεύεται από τα πληρωμένα γραφεία τύπου και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Και τέλος θα πρέπει ο κ. Βούρος και η παρέα που διοικεί, έστω και στο τέλος της θητείας του, να αισθανθεί δήμαρχος της πόλης και όχι της ομάδας.


Σημείωση: Όλες οι φράσεις που βρίσκονται εντός εισαγωγικών είναι από το κείμενο που ανάρτησε ο Γ. Βούρος (ολόκληρο ΕΔΩ)










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.