Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Από τον Απρίλιο του 2021 έπρεπε να έχει επιβληθεί αργία στον Χάρη Τομπούλογλου

Με νομοθεσία που είχε ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να έχει επιβληθεί από καιρό αυτοδίκαιη αργία στον Χάρη Τομπούλογλου. Αυτό προκύπτει από μια προσεκτική ανάγνωση της σχετικής νομοθεσίας, την οποία δημοσιεύει σήμερα ο «Π» και δημιουργεί ερωτήματα για το πώς μέχρι σήμερα ο Επόπτης ΟΤΑ δεν εφάρμοσε αυτή τη νομοθεσία στην περίπτωση του μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της «Πόλη της καρδιάς μας».


Ας τα πάρουμε από την αρχή. Πριν από λίγες μέρες και με αφορμή την κάθοδο Κασιδιάρη στις δημοτικές εκλογές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αν πρόκειται να ληφθεί κάποια νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να αποτραπεί η είσοδος του καταδικασθέντος χρυσαυγίτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας είπε: «υπάρχει ήδη πρόβλεψη στην περίπτωση που κάποιος έχει καταδικαστεί! Ειδικότερα, πρόκειται για τον ν. 3852/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 236 α΄, το οποίο λέει ότι τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί είτε δήμαρχος, είτε αντιδήμαρχος, είτε δημοτικός σύμβουλος, είτε στον Β’ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα».

Το άρθρο 236α του Νόμου 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4795/2021 γράφει στην παράγραφο 1: «Εάν εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου, για τα πλημμελήματα της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 236 ή καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό για κακουργήματα, ο Επόπτης Ο.Τ.Α. οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας». Με αυτή τη διατύπωση το άρθρο αυτό έχει τεθεί σε ισχύ στις 17/4/2021.

Ως γνωστό, ο Χ.Τ. έχει καταδικασθεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για τα κακουργήματα της απόπειρας εκβίασης και παθητικής δωροδοκίας, ενώ τον Ιανουάριο του 2022 καταδικάστηκε και σε β' βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε ποινή κάθειρξης 3,5 ετών.

Άρα βάσει της νομοθεσίας, ο Χ.Τ. θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται σε αργία από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, κάτι που προφανώς έσπευσε να προλάβει με την αιφνιδιαστική του παραίτηση.

Βλέπουμε όμως ότι, σε αντίθεση με τους... κοινούς θνητούς, τα στελέχη της Ν.Δ. (ακόμη και τα... διαγραμμένα) απολαμβάνουν καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας από την κυβέρνηση.


Διαβάστε επίσης: 

Εν αναμονή εξελίξεων ο Χ. Τομπούλογλου έδωσε το δαχτυλίδι στον... αδελφό του


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.