Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Εργαζόμενοι Δήμου: Επιτυχία του Σωματείου η απόφαση - χαστούκι για τον ηλεκτροφωτισμό

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου ΝΦ-ΝΧ σχετικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον ηλεκυτροφωτισμό:

Το Σωματείο μας, όταν ενημερώθηκε για την πρόθεση της δημοτικής αρχής να δώσει σε ιδιώτη την αντικατάσταση των φωτιστικών Led, ξεκίνησε ένα μεγάλο αγώνα αποτροπής αυτής της πολιτικής. Η πρόταση μας ήταν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση αυτού του σημαντικού κομματιού της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού και μάλιστα στοιχειοθετήσαμε και αντιπρόταση, η οποία ήταν σαφέστατα οικονομικότερη (κατά 70%) για το δήμο και τους δημότες, αποκαλύπτοντας το απίστευτα υπερ-κοστολογημένο ποσό των 3,7 εκατομμυρίων ευρω!!! Ο αγώνας μας ξεκινούσε έχοντας ως βάση, ότι έχουμε το ΔΙΚΙΟ με το μέρος και όχι αν απλά αυτό που κάνει η δημοτική αρχή ήταν νόμιμο ή παράνομο, παρά τις σφοδρές πιέσεις και ενέργειες της διοίκησης. Εξάλλου, έχουμε δει τα τελευταία χρόνια πως οι πιο άδικες πολιτικές στολίζονται με το πέπλο της νομιμότητας. Το μέγεθος αποδοχής του αγώνα και των προτάσεων του Σωματείου δημιούργησαν μια δυναμική που ξεπέρασε την τοπική κοινωνία.



Με την υπ. Αριθμ. 312/2022 απόφαση του το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (στα πλαίσια του ελέγχου της σύμβασης και όχι λόγω δική μας προσφυγής) επέστρεψε πίσω την σύμβαση για την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων led, γράφοντας χαρακτηριστικά στο αποφασιστικό μέρος ότι το Ελεγκτικό συνέδριο αποφαίνεται, ότι η συγκεκριμένη σύμβαση κωλύεται για να υπογραφεί, δηλαδή με απλά λόγια την γύρισε πίσω ως μη σύννομη. Αποκάλυψε έτσι κάτι σάπιο υπήρχε στο βασίλειο της Δανιμαρκείας

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σίγουρα μια επιτυχία του Σωματείου και όσων στήριξαν την προσπάθεια του, καθώς αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά τώρα ένας ιδιώτης με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής θα λυμαίνονταν από ένα φωτογραφικό, όπως αποδείχτηκε, διαγωνισμό το δημόσιο χρήμα. Και βέβαια η απόφαση αποτελεί ένα ηχηρό χαστούκι για όλους αυτούς, διοικούντες και υπηρεσιακούς (δυστυχώς) παράγοντες, οι οποίοι διαρρηγνύαν τα ιμάτια τους, κουνούσαν το δάκτυλο και απειλούσαν εργαζόμενους και Σωματείο, ότι όλα όσα έχουν κάνει είναι απολύτως νόμιμα. Να όμως που αποδείχτηκε ότι εντέλει όλα ήταν σκόπιμα.

Η σκοπιμότητα δεν κρύφτηκε ούτε όταν εκδόθηκε η απόφαση, την οποία η δημοτική αρχή είχε στα χέρια της από τις 28/7/2022 και την δημοσιοποίησε ένα μήνα μετά!!!

Στο σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού όλοι εμείς, που με τον αγώνα μας εμποδίσαμε την φωτογραφική ανάθεση θεωρούμαστε «μη διοικητικά όργανα του Δήμου» και αγνοείται (χωρίς να έχει τις τεχνικές γνώσεις) η πρόταση του τμήματος ηλεκτροφωτισμού, η οποία είναι και πρόταση του Σωματείου αλλά και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, με την οποία η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων μπορεί να γίνει ΟΧΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ αλλά από τον ίδιο το Δήμο και μάλιστα με κόστος 3 ΦΟΡΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ από το ποσό του διαγωνισμού.

Είναι πράγματι άξιο απορίας πως σε καιρούς που η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έχει φτιάξει έντεχνα μια δική της εικόνα για τον δημόσιο υπάλληλο, να υπάρχει από υπαλλήλους πρόθεση και διάθεση να υπερασπιστούν με την δουλειά τους τον δημόσιο χαρακτήρα και χρήμα και να έρχεται ένα κρατικός ελεγκτικός-δικαστικός φορέας, μια δημοτική αρχή, ένας διευθυντής καθαριότητας και ΝΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ με όλα τα μέσα αυτή την προσφορά των εργαζομένων.

Για εμάς τους εργαζόμενους του Δήμου τίποτα δεν έχει τελειώσει, που παρά τις απειλές, με αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια, δεν διστάσαμε να φωνάξουμε δημόσια με πραγματικά στοιχεία, ότι το αίτημα μας είναι προς το συμφέρον του δήμου και των πολιτών. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου θα συνεχιστεί με κάθε μέσο και τρόπο που διαθέτουμε και σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε να συμπαραταχθούν η Δημοτική αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι δημότες.

Ήδη η δημοτική αρχή, με νέα απόφαση της οικονομικής επιτροπής, επιχειρεί εκ νέου να εφαρμόσει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης με πιο νόμιμο τρόπο.

Επαναλαμβάνουμε την καθοριστική αντίθεση μας με την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού με όση «νομιμότητα» και αν την στολίσουν.

Το δίκιο του αγώνα μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο. Η πρόταση του Σωματείου μπορεί να προσφέρει μια μόνιμη λάμψη στο βαθύ σκοτάδι του ξεπουλήματος του ηλεκτροφωτισμού σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.