Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Τρία ψέμματα και μια αλήθεια για το βρεφονηπιακό σταθμό της Μητρόπολης

Του Γιώργου Κατερίνη

Διάβασα μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Χ.Τ., η οποία είναι λίγο διαφοροποιημένη τόσο από το δελτίο τύπου της Μητρόπολης Ν. Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου & Χαλκηδόνος, όσο και από το δελτίο τύπου του Δήμου ΝΦ-ΝΧ σχετικά με την τελετή θεμελίωσης του νέου βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή των εργατικών πολυκατοικιών. Η διαφοροποίηση είναι σκόπιμη και στοχεύει να απαντήσει σε επικριτικά σχόλια που γράφτηκαν στο διαδίκτυο. Περιέχει τρία ψέμματα:



ΨΕΜΜΑ 1ο: «Ο παιδικός σταθμός αποτελεί έμπνευση και υλοποιείται από τον Μητροπολίτη μας κ. Γαβριήλ».

Ουδέν ψευδέστερον τούτου. Στο χώρο όπου θεμελιώθηκε ο βρεφονηπιακός σταθμός στο Πάρκο Μουστακλή υπήρχε μακροχρόνιος σχεδιασμός για την οικοδόμηση του 3ου Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού Νέας Φιλαδέλφειας, ο οποίος στεγάζεται σε χώρο που δεν είναι ο πλέον κατάλληλος. Επί διοίκησης Βασιλόπουλου κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό του οικοπέδου ως χώρου οικοδόμησης του 3ου ΒΝΣ, εκπονήθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη και είχε φθάσει στη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Η διοίκηση Βούρου (με τις ψήφους και κάποιων συμβούλων της αντιπολίτευσης) αντί να προχωρήσει στην εξεύρεση χρηματοδότησης και στην έκδοση οικοδομικής άδειας, παραχώρησε το οικόπεδο στην Μητρόπολη.

Έτσι με την κίνηση αυτή η Μητρόπολη αποκτά στέγη για τον ήδη λειτουργούντα παιδικό της σταθμό στην πόλη, ενώ μένει άστεγος ο 3ος Δημοτικός Σταθμός. 

ΨΕΜΜΑ 2ο: «Θα ανήκει αποκλειστικά -ως κτίριο- στο Δήμο, θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου και θα συντηρείται επί 25 ολόκληρα χρόνια από τη Μητρόπολη».

Πώς θα ανήκει στο Δήμο, αφού επί 25 χρόνια (συν τη δυνατότητα παράτασης για άλλα 25 = σύνολο 50 χρόνια!) δεν θα τον διαχειρίζεται αυτός, αλλά αποκλειστικά η Μητρόπολη; 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 20 Μαΐου 2020 ο Παντελής Γρετζελιάς ανέφερε ότι η αντικειμενική αξία του οικοπέδου που παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη είναι 1,894 εκατ. ευρώ. Κανένας δεν το διέψευσε, ούτε από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου, ούτε από την πλευρά της Μητρόπολης. Εγώ γνωρίζω ότι παλαιότερα οι γονείς μας έδιναν αντιπαροχή ένα οικόπεδο και έπαιρναν ένα - δυο διαμερίσματα. Εδώ τι παίρνει ο Δήμος; Τι ακριβώς θα του ανήκει για 25 (ίσως και 50) χρόνια;

Και μη βιαστεί κάποιος να απαντήσει ότι εδώ δεν πρόκειται για αντιπαροχή, αλλά για παραχώρηση κατά χρήση, γιατί ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο Δήμος δεν εισπράττει (για 25, ή 50 χρόνια) απολύτως τίποτα.

ΨΕΜΜΑ 3ο: «Ο νέος αυτός -απόλυτα σύγχρονος- παιδικός σταθμός θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 100 παιδιών της περιοχής μας με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που προσφέρουν στα μικρά παιδιά και στις οικογένειές τους και όλοι οι άλλοι παιδικοί σταθμοί του Δήμου μας».

Έξυπνα διατυπωμένη φράση που κρύβει πολλά μικρά και μεγάλα ψέμματα. Ας ξεκινήσουμε με ένα ερώτημα: γιατί συνέχεια αναφέρεται ο κ. Χ.Τ. σε παιδικό σταθμό και όχι βρεφονηπιακό; Ξέρει κάτι περισσότερο; Γιατί ως γνωστό, μετά την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στην πόλη μας, οι ανάγκες που μένουν ακάλυπτες από τους δημοτικούς σταθμούς είναι σε θέσεις βρεφών, όχι παιδιών. Μήπως τελικά ο σταθμός που μόλις θεμελιώθηκε θα είναι παιδικός και όχι βρεφο-νηπιακός, όπως άλλωστε είχε καταγγελθεί και στο Δ.Σ. της 20ής Μαΐου 2020;

Και συνεχίζουμε: Η φιλοξενία 100 παιδιών αφορά το σύνολο των θέσεων που θα διαθέτει ο σταθμός. Αυτές όμως δεν θα βρίσκονται στη διαχείριση του Δήμου. Βάσει όσων έχουν γραφτεί και διατυπωθεί από τη δημοτική αρχή, ο Δήμος θα διαχειρίζεται μόνο τις μισές θέσεις. Άρα η αλήθεια είναι ότι (στην καλύτερη περίπτωση) μόνο 50 παιδιά της πόλης θα «φιλοξενούνται» με τις προϋποθέσεις του Δήμου. Για τις υπόλοιπες θέσεις δεν γνωρίζουμε το καθεστώς «φιλοξενίας». Πάντως οι σταθμοί που ανήκουν στην εκκλησία (και στη δική μας Μητρόπολη) λειτουργούν με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου και όχι δημοσίου, άρα κανείς δεν διασφαλίζει ότι οι προϋποθέσεις θα είναι «ίδιες ακριβώς». Για να το κάνουμε πιο καθαρό: ο Δήμος μας εδώ και χρόνια έχει εξασφαλίσει την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, η Μητρόπολη εξ όσων γνωρίζουμε στους δικούς της σταθμούς επιβάλλει τροφεία.

Υπάρχει όμως και μια ΑΛΗΘΕΙΑ στην ανάρτηση που σχολιάζουμε: Ο παιδικός σταθμός υλοποιείται «με χορηγό που εκείνος (σ.σ. εννοεί τον μητροπολίτη) βρήκε και χωρίς καμιά κρατική ή δημοτική δαπάνη»,

Πράγματι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια εμφανής κρατική δαπάνη (π.χ. ΕΣΠΑ). Ούτε και δημοτική, πλην βέβαια της δωρεάν παραχώρησης οικοπέδου αξίας κοντά δυο εκατομμυρίων ευρώ.

Άρα μένει ο χορηγός. Αλήθεια, ποιος είναι; Γιατί τον κρατούν κρυφό; Σε καμιά ανακοίνωση μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί όνομα χορηγού. Μόνο στην προαναφερόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. ακούστηκε κάποιο όνομα από τα χείλη του κ. Χ.Τ., το οποίο όμως αργότερα έσπευσε να διαψεύσει η Μητρόπολη με ανακοίνωσή της. Εγώ πάντως θα ήθελα να γνωρίζω με τίνος χρήματα επιτελεί το έργο της η Μητρόπολη στην πόλη μας. Εσείς;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.