Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Συμπαράσταση δηλώνει η Δύναμη Πολιτών σε θύμα ενδοοικογενειακής βίας στην πόλη

Μια σημαντικη καταγγελία για την αντιμετώπιση από το Α.Τ. Νέας Φιλαδέλφειας μιας νεαρής μητέρας που κατήγγειλε απειλές κατά της ζωής της από τον πρώην σύντροφό της, ήρθε στο φώς της δημοσιότητας. Σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία της δικηγόρου Ιωάννας Στεντούμη που διαβάζουμε σε δημοσίευμα στο www.2020mag.gr, η εντολέας της, η οποία είναι κάτοικος της Νέας Φιλαδέλφειας, «λαμβάνει μήνυμα στο κινητό της, μόλις μισή ώρα μετά το ραντεβού μαζί της, ότι θα τιμωρηθεί παραδειγματικά για να γίνει παράδειγμα σε όλη τη χώρα - με προειδοποίηση ότι αυτό είναι το τελευταίο μήνυμα που θα λάβει. Έχοντας βαρύ ιστορικό κακοποίησης από τον άνθρωπο που το στέλνει, έχει καταφύγει σε εκείνη για να του κάνει ασφαλιστικά μέτρα. Η δικηγόρος κρίνει ότι χρειάζεται άμεση επέμβαση. Γιατί τα ασφαλιστικά παίρνουν χρόνο, το λιγότερο ημέρες - που μπορεί να αποβούν μοιραίες. Αξιολογεί ότι η γυναίκα βρίσκεται σε κίνδυνο και τηλεφωνεί στο τμήμα της περιοχής της. Είναι το Α.Τ. Νέας Φιλαδέλφειας».



Αν και η ανταπόκριση της αστυνομίας ήταν άμεση, η συνέχεια ήταν απαράδεκτη. Στο ρεπορτάζ που υπογράφει η Μαρία Κεφαλά, η δικηγόρος επώνυμα εξιστορεί όλη την περιπέτεια που έζησε στο αστυνομκιό τμήμα η καταγγέλλουσα συμπολίτις μας επί 6 ώρες (!). Και καταλήγει η δικηγόρος: «Μετά από πάρα πολλές πιέσεις, και κατά τις 10.30 το βράδυ, μετά από πεντέμισι ώρες δηλαδή, είπαν στη γυναίκα ότι κάλεσαν εισαγγελέα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά δεν είμαι και σίγουρη, ούτε γνωρίζω τι μεταφέρθηκε από όλο αυτό το πλαίσιο. Μπροστά μου, πάντως, δεν κάλεσαν όσες φορές και να το ζήτησα, καθώς επέμεναν ότι είναι μια απλή απειλή. Στη γυναίκα η οποία καταγγέλλει ότι έχει απαχθεί και ξυλοκοπηθεί, έχει απειληθεί η ίδια και το παιδί της. Που λαμβάνει όλα αυτά τα τηλέφωνα και μηνύματα όλες αυτές τις ώρες που είναι εκεί. Εκείνος δεν έχει σταματήσει ή δεν έχει φοβηθεί, ενώ ξέρει ότι βρίσκεται στην αστυνομία. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι του δώσαμε χρόνο να απομακρυνθεί και να μη συλληφθεί, φυσικά. Η διαδικασία τελείωσε κατά τις 11 το βράδυ - σε 6 ώρες δηλαδή. Εκείνη κρύβεται, φοβάται να γυρίσει σπίτι της και μπαίνει σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να είχε αποφύγει. Πρέπει να γίνουν ασφαλιστικά μέτρα, το οποίο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν εκείνη της στιγμή είχε συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου και έδινε η έδρα του δικαστηρίου εντολή για μη προσέγγιση. Ιδίως εάν υπήρχε εισαγγελέας να επέμβει, να προστατευτεί και άμεσα να βγει σήμα και οδηγία. Να μην μπει σε μια ψυχοφθόρα και δαπανηρή διαδικασία. Και να έχει προστασία. Η κοπέλα έφυγε από κει. Δεν έχει ακόμα, φυσικά, ασχοληθεί ή επέμβει εισαγγελέας ή οποιοσδήποτε για να την προστατεύσει».


Η ανακοίνωση της Δύναμης Πολιτών

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η Δύναμη Πολιτών με την παρακάτω ανακοίνωση:

Συμπαράσταση και αλληλεγγύη στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας - Σημαντική καταγγελία για ολιγωρία των αρμόδιων αρχών στην πόλη μας

Μια σημαντική καταγγελία για απειλές που δέχθηκε νεαρή γυναίκα και μητέρα ενός παιδιού, κάτοικος της πόλης μας, από τον πρώην σύντροφό της και την αντιμετώπιση που είχε από τις αστυνομικές αρχές μας κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους.

Μετά από 17 γυναικοκτονίες μέσα στο 2021 και 12 στους 7 πρώτους μήνες του 2022 θα έπρεπε οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές να είναι πιο ευαισθητοποιημένες και να δρουν άμεσα και με ιδιαίτερη ενσυναίσθηση απέναντι στα θύματα που προστρέχουν σε αυτές για να προστατευτούν.

Σύμφωνα με την επώνυμη καταγγελία της δικηγόρου της συμπολίτισσάς μας, μετά από αλλεπάλληλα απειλητικά μηνύματα και τηλεφωνήματα, πολλά από τα οποία έγιναν και ενώπιον των αστυνομικών, η νεαρή μητέρα υπέστη μια 6ωρη ταλαιπωρία στο Α.Τ. Νέας Φιλαδέλφειας, χωρίς να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία και παρά τις συνεχείς οχλήσεις της καταγγέλλουσας δικηγόρου και της προσφεύγουσας γυναίκας, η οποία στο παρελθόν έχει υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά από τον πρώην σύντροφό της.

Το γεγονός συνέβη στην πόλη μας, αφορά μια γυναίκα της «διπλανής πόρτας», αφορά όλες και όλους μας και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

Είμαστε στο πλάι της συμπολίτισσάς μας που υφίσταται αυτή την ταλαιπωρία τρομοκρατημένη από την κακοποιητική συμπεριφορά του πρώην συντρόφου της, ζητάμε να διερευνηθεί η καταγγελία της δικηγόρου από τις αρμόδιες αρχές και δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Περισσότερα στοιχεία για το περιστατικό:

https://www.2020mag.gr/themata/5741-nea-kataggelia-gia-egklimatiki-apatheia-tis-el-as-poses-gynaikes-prepei-na-dolofonithoyn-gia-na-allaksete-tin-antimetopisi-sas?fbclid=IwAR3W4RHftTwsbklatEJl_APVNO75vFynxjO81-kTVQBfdrdOATfet5jWUoA

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.