Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Αυταρχισμού συνέχεια: Τα κλειστά πάρκα του Πατούλη κι η πονηριά του... Κουτσάκη

H εμπέδωση του αυταρχισμού έχει γίνει πια καθημερινότητα. Οι απαγορεύσεις και η καταστολή είναι η λύση που επιλέγεται «δια πάσαν νόσον...». 

Αποφασίζει ξαφνικά ο Μπακογιάννης μέσα στο κατακαλόκαιρο και λίγο πριν λήξει η θητεία του να... αναπλάσει το Πάρκο Δρακόπουλου, στέλνει τα ΜΑΤ (φωτογραφία) και ορθώνει βαρείς φράκτες αποκλείοντας τους κατοίκους από μια όαση πρασίνου και δροσιάς.


Καίγεται στην κυριολεξία όλη η Αττική κι ο Πατούλης απαντά με... απαγόρευση κυκλοφορίας στα πάρκα.

Όπως ακριβώς έγινε με την πανδημία. Όπου με εντελώς αντιεπιστημονικό τρόπο απέκλεισαν όλα τα πάρκα και τους δημόσιους χώρους για να μην διαδοθεί  δήθεν ο κορωνοϊός. 

Σε μια πόλη, όπως η Αθήνα και ευρύτερα το λεκανοπέδιο όπου η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι η μικρότερη στην Ευρώπη, τα ελάχιστα αστικά και περιαστικά πάρκα είναι οάσεις. Κάθε νοήμων άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι η επαφή με φυσικό περιβάλλον κάνει καλό όχι μόνο στη φυσική υγεία, αλλά και στην ψυχική. Κι όμως, σε κάθε κίνδυνο, σε κάθε καταστροφή η απόφαση είναι ο αποκλεισμός. Μια αυταρχική λογική που εξαπλώνεται και παίρνει διαστάσεις γενικότερου αποκλεισμού, τον οποίο καλούμαστε να αποδεχθούμε ως μια φυσικότητα.

Ο Πατούλης για να δικαιολογηθεί γι αυτή την αχαρακτήριστη απόφαση, βγήκε μετά από μέρες μόλις χθες (20/7) και ψέλλισε κάτι ακαταλαβίστικα, ότι το κάνει για τον κίνδυνο θερμοπληξίας όσων βρίσκονται εκτεθειμένοι στους ανοικτούς χώρους. Τότε θα έπρεπε να αποκλείσει εντελώς την κυκλοφορία των πεζών. Γιατί αν κινδυνεύει από θερμοπληξία ένας επισκέπτης του Πάρκου Τρίτση για παράδειγμα, φανταστείτε πόσο κινδυνεύει όποιος περπατά στην Αχαρνών ή την Πατησίων.

Το «κλείσιμο» του Άλσους

Τι γίνεται όμως με το άλσος Nέας Φιλαδέλφειας;

Αν πιστέψουμε τις ανακοινώσεις του Δήμου είναι κλειστό: 

«Για το λόγο αυτό εφαρμόζεται το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης διέλευσης και κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στο άλσος Νέας Φιλαδέλφειας», διαβάζουμε σε ανακοίνωση που έχει αναρτήσει ο Δήμος στην ιστοσελίδα του στις 18/7 και είχε ισχύ από τις 7 το πρωί της Τρίτης 18 έως τις 7 το πρωί της Πέμπτης 20 Ιουλίου. Αντίστοιχη ανακοίνωση είχε εκδοθεί και για το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, και σύμφωνα με προφορική ενημέρωση από τους αρμόδιους αντιδημάρχους ίσχυε και χθες.



Η επίσημη τοποθέτηση είναι ότι βάσει της «ενημέρωσης» που έχει εκδώσει η Περιφέρεια και η Πολιτική Προστασία για «πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς - κατηγορία κινδύνου 4» είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να πάρει αυτά τα μέτρα. 

Φυσικά όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, και ειδικά όσοι επισκέπτονται το άλσος, η απαγόρευση που έχει εκδοθεί είναι απλά ένα μπακαλόχαρτο άνευ σημασίας. Το μοναδικό απαγορευτικό μέτρο που έχει ληφθεί είναι το κλείσιμο των πυλών. Όμως το Άλσος είναι προσβάσιμο από πολλές μεριές.

Όπως αντιλαμβανόμαστε κανείς δήμαρχος, ούτε ο Βούρος φυσικά, δεν θα τολμούσε να επιχειρήσει να επιβάλλει τέτοιου είδους απαγόρευση. Να σταματήσει δηλαδή την πρόσβαση των πολιτών σε ένα χώρο αναψυχής, όπου ειδικά τις βραδινές ώρες είναι το μοναδικό σημείο μέσα στην τσιμεντούπολη που ζούμε για πολλούς ανθρώπους να πάρουν ανάσες δροσιάς.

Τι μένει, λοιπόν; Η πονηριά του... Κουτσάκη. Με την έκδοση της απόφασης για προληπτική απαγόρευση στο άλσος, ο Δήμος εμφανίζεται να πειθαρχεί σε μια παράλογη και αυταρχική απόφαση, ενώ την ίδια ώρα κανείς από τους αρμόδιους δημοτικούς άρχοντες, ούτε φυσικά οι εργαζόμενοι που κάνουν 24ωρες βάρδιες φύλαξης στο άλσος, δεν πρόκειται να την εφαρμόσουν. Να σημειώσουμε ότι με βάση νόμο του 2022, η παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δάση στις μέρες αυξημένου κινδύνου επιφέρει πρόστιμο 300€!

Άλλωστε τι ανάγκη έχει η πόλη μας; Αφού, όπως μας ενημερώνει ο δήμαρχός μας, βρίσκεται σε επιφυλακή ο... ίδιος!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.