Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Η διοίκηση της Δύναμης Πολιτών παρακαταθήκη για το μέλλον του Δήμου

Η ανακοίνωση με την οποία η Δύναμη Πολιτών γνωστοποίησε ότι δεν θα κατέβει στις δημοτικές εκλογές και αναστέλλει τη λειτουργία της, στεναχώρησε όπως ήταν φυσικό αρκετούς φίλους και συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα όμως άνοιξε την... όρεξη σε πολλούς, οι οποίοι πλέον χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό μπορούν να «υιοθετούν» το έργο της ΔΠ. 

Βλέπετε, αυτός ο περίεργος και ετερόκλητος συνασπισμός προσώπων και πολιτικών δυνάμεων που το 2019 έδωσε τη μάχη για να μην επανεκλεγεί η δημοτική αρχή της Δύναμης Πολιτών με επικεφαλής τον Άρη Βασιλόπουλο, όπως αποδείχθηκε τελικά δεν είχε ούτε όραμα, ούτε πρόταση για την πόλη. Γι' αυτό και η τετραετία που λήγει σε λίγους μήνες πέρασε χωρίς να πραγματοποιηθεί κανένα σοβαρό έργο, κανένας σχεδιασμός για την πόλη, καμιά ουσιαστική παρέμβαση που να επηρεάσει τη ζωή των κατοίκων. Αντίθετα, τα αποτελέσματα της πολιτικής της δημοτικής αρχής Βούρου, σε συνδυασμό με τη γενικότερη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και τη χειροτέρευση των όρων διαβίωσης ειδικά στο κέντρο της πόλης, είναι ορατά παντού.

Και φυσικά η ευθύνη βαραίνει όχι μόνο τα πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται στη διοίκηση, αν και οι ευθύνες του Γ. Βούρου είναι καταλυτικές και αγγίζουν τα όρια του ποινικού κώδικα, αφού παραδίδει μια πόλη όχι μόνο χωρίς ουσιαστικό έργο, αλλά και με τεράστια χρέη.

Η ευθύνη εξίσου βαραίνει και όσες δυνάμεις το 2019 συνέβαλαν στη σύμπηξη αυτού του «μαύρου μετώπου» απαξίωσης των προσώπων που αποτελούσαν τη διοίκηση της ΔΠ, αποδόμησης του έργου που είχε γίνει την πενταετία 2014- 2019, υποτίμησης και διαστρέβλωσης της πολιτικής που εφάρμοσε η διοίκηση

Βασιλόπουλου. Είναι πολύ γνωστό και ποια πρόσωπα συνέβαλαν στην επικράτηση αυτής της ετερόκλητης διοίκησης στο Δήμο, αλλά και ποιες πολιτικές δυνάμεις έδωσαν λυσσαλέο αγώνα για να χτυπήσουν μια δημοτική αρχή που δεν συμβιβάστηκε με συμφέροντα και προσπάθησε μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια περιορισμού της αυτοδιοίκησης να προβάλλει ένα άλλο μοντέλο βιώσιμης πόλης με προσανατολισμό στις λαϊκές ανάγκες, την προστασία του περιβάλλοντος και την ισόρροπη ανάπτυξη.

Όλοι εμείς που συμμετείχαμε στο «πείραμα» αυτό, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στην πόλη μας, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, πραγματοποιήθηκε μια «άνοιξη» ιδεών και προγραμμάτων. Θέλω να αναφερθώ σε τρία σημεία, τα οποία βρίσκονται σήμερα στην επικαιρότητα και αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης, επεξεργασιών, ανάλυσης και συζήτησης από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συλλογικοτήτων, κινημάτων.

Το πρώτο αφορά τα ποτάμια που διατρέχουν την πόλη μας. Η δημοτική αρχή της ΔΠ ήταν αυτή που υιοθέτησε μια άλλη πολιτική για τα ποτάμια, αυτή της διατήρησης της φυσικής κοίτης στα σημεία που ακόμα δεν έχουν τσιμεντοποιηθεί, της απόρριψης των δήθεν διευθετήσεων στο όνομα ενός ψευδούς «αντιπλημμυρικού σχεδιασμού», της αντιμετώπισης των ρεμάτων και των ποταμών ως δώρα της φύσης και όχι ως προβλήματα, όπως τα αντιμετώπιζε μέχρι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια μειοψηφική άποψη μέχρι πριν λίγα χρόνια, η άποψη της διατήρησης των ποτάμιων οδών του νερού και όχι της οχετοποίησης των ποταμών και των ρεμάτων, υιοθετήθηκε και έγινε εφαρμοσμένη δημοτική πολιτική στην πόλη μας. Και δεν είναι καθόλου απλό αυτό, ούτε αποδεκτό από την ευρύτερη κοινωνία, ενώ πολιτικά μια τέτοια στάση ακόμη και σήμερα δεν την υιοθετεί ένα μεγάλο μέρος της αυτοδιοίκησης.

Είναι γνωστό ότι η δημοτική μας αρχή ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με την περιφερειακή αρχή της Ρ. Δούρου, η οποία σχεδίασε την τσιμεντοποίηση του Ποδονίφτη. Δεν δίστασε να φτάσει μέχρι το συμβούλιο της Επικρατείας, οικοδομώντας μια ευρύτερη συμμαχία με τα κινήματα υπεράσπισης των ποταμών και παρεμβαίνοντας στον όμορο Δήμο Αθηναίων, με κατάληξη την νικηφόρα έκβαση αυτού του αγώνα και τη διάσωση του τελευταίου φυσικού τμήματος του Ποδονίφτη, από τον οποίο η περιοχή αντλούσε και το παλαιότερο όνομά της, πριν την έλευση των προσφύγων του 22. 

Χαιρόμαστε που πλέον ακόμα και δημοτικοί παράγοντες που κάποτε μας ειρωνεύονταν για την πολιτική μας αυτή στα ποτάμια, σήμερα εμφανίζονται να είναι σύσσωμοι ενάντια στην τσιμεντοποίηση του Κηφισού. Η υιοθέτηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της πόλης της θέσης της Δύναμης Πολιτών, ακόμα και αν γίνεται μια μικροκομματική απόκρυψη των πολιτικών ευθυνών κυβέρνησης και Περιφέρειας, είναι μια μεγάλη συμβολή μας, την οποία λίγοι έχουν την μεγαλοψυχία να αναγνωρίζουν. 

Το δεύτερο αφορά το λεγόμενο Πέταλο της Νησίδας. Ένα χώρο απαλλοτριωμένο, αλλά ξεχασμένο στα συρτάρια της ΚΤΥΠ από τον πρώην ΟΣΚ. Ένα χώρο που κέρδισε ο Δήμος μας μετά από επίμονες προσπάθειες και η δημοτική μας αρχή σχεδίασε να τον αξιοποιήσει για αθλητικές εγκαταστάσεις. Δυστυχώς, η νυν δημοτική αρχή με τον μονόπλευρο προσανατολισμό της σε έργα γύρω από το γήπεδο, άφησε στα συρτάρια αυτά τα σχέδια και θυμήθηκε μόλις πρόσφατα να μας πει ότι σχεδιάζει εκεί ένα γήπεδο στίβου, το οποίο «θα στηρίξει» η Περιφέρεια του Πατούλη.

Βλέπετε, η ένδεια προτάσεων, θέσεων και σχεδιασμού για την πόλη από την ετερόκλητη διοίκηση Βούρου είναι εμφανής. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συνασπίστηκαν για να διώξουν την ΔΠ από τη δημοτική αρχή -κάποιοι από αυτούς με πολύχρονη ενασχόληση με τα κοινά και τη διοίκηση του Δήμου- δεν είχαν κάνει τίποτα στο παρελθόν γι' αυτό το χώρο των 12 περίπου στρεμμάτων, που είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Χαιρόμαστε, που έστω και τώρα υιοθετούν (στα λόγια για την ώρα), ένα έργο που άφησε παρακαταθήκη η δημοτική μας αρχή.

Και το τρίτο είναι η αξιοποίηση του χώρου που στεγάζονται τα ΕΠΑΛ. Κι εκεί στελέχη της ΔΠ σχεδίασαν την αξιοποίηση αυτού του χώρου μετά την απομάκρυνση των σχολείων. Ειδικοί επιστήμονες παρουσίασαν ένα σχέδιο που θα μπορούσε να δώσει μια άλλη προοπτική στην ευρύτερη περιοχή με την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την σημαντική αύξηση των αθλητικών υποδομών για μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Δυστυχώς και αυτή η πρόταση έμεινε στα συρτάρια 4 χρόνια τώρα από την  παρούσα δημοτική αρχή, δίπλα σε πολλές άλλες ακόμη που παρέλαβε το καλοκαίρι του 2019 από τον Άρη Βασιλόπουλο και τους αντιδημάρχους της ΔΠ. 

Μαθαίνουμε ότι τελευταία κάποιοι θυμήθηκαν αυτή την πρόταση και επιθυμούν να την... υιοθετήσουν. Πολύ ευχαρίστως! Φανταζόμαστε ότι θα διαθέτουν τη απαραίτητη μεγαλοψυχία να αναφέρουν ότι είναι μια πρόταση της παράταξής μας...

Παρά τα όσα γράφονται σε διάφορα «Μέσα» της πόλης, παρά τις αποτιμήσεις κάποιων που βιάζονται να ξεμπερδέψουν μαζί μας, η Δύναμη Πολιτών έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία κι έχει αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στην πόλη. Η πενταετία της διοίκησής της και το έργο που παράχθηκε αποτελεί μια σοβαρή παρακαταθήκη για το μέλλον του Δήμου.

Γιώργος Κατερίνης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.