Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Κλείνουν το «Εστία», το πιο πετυχημένο πρόγραμμα στέγασης προσφύγων

 Δελτίο τύπου της Δύναμης Πολιτών για το  «Εστία»

Μετά από μια πενταετή επιτυχημένη λειτουργία του προγράμματος «Εστία» στην πόλη μας, αυτό οδηγείται στο κλείσιμο στις 31/12. Μια δομή που προσέφερε αξιοπρεπή διαβίωση σε εκατοντάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, που βοήθησε κατατρεγμένους ανθρώπους να σταθούν στα πόδια τους ενταγμένοι στον αστικό ιστό και στην τοπική κοινωνία, καταργείται.

Τα στοιχεία που κατέγραψε αντιπροσωπεία της Δύναμης Πολιτών με επικεφαλής τον Γιώργο Ανεμογιάννη, η οποία συναντήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου με τους εργαζόμενους του προγράμματος και την διευθύντρια της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ειρ. Αλιμπέρτη, περιγράφουν την (αντι-)μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα «Εστία» στην πόλη μας ξεκίνησε το 2017, μετά από συμφωνία που υπέγραψε ο Δήμος μας με την τότε δημοτική αρχή της Δύναμης Πολιτών και του Άρη Βασιλόπουλου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Προσέφερε φιλοξενία σε ευάλωτους πρόσφυγες που είχαν αιτηθεί άσυλο στη χώρα μας, σε σπίτια τα οποία ενοικιάστηκαν γι’ αυτό το σκοπό. Μέσα στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου στήθηκε μια ολόκληρη δομή με κοινωνικούς επιστήμονες, μεταφραστές και άλλους εργαζόμενους οι οποίοι υποδειγματικά εργάστηκαν για την ένταξη των προσφύγων στη δομή, για την κοινωνικοποίησή τους, για την οργάνωση της ζωής και των οικογενειών τους και την διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Συνολικά κάπου 700 πρόσφυγες ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα σε 62 σπίτια που ενοικιάστηκαν γι’ αυτό το σκοπό, ενώ άνοιξαν έως 25 θέσεις εργασίας στην πόλη μας. Μια υποδειγματική δομή για τους πρόσφυγες, την οποία μάλιστα επισκέφτηκαν και άλλοι δήμοι ως παράδειγμα για το πώς να στήσουν αντίστοιχα προγράμματα στις πόλεις τους.

Δυο μόλις χρόνια αφότου το πρόγραμμα «Εστία» πέρασε από την Ύπατη Αρμοστεία στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η κυβέρνηση το καταργεί, αφού πριν το άφησε να ταλανίζεται από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Δήμο μας, από τις 16/4/2022 που ξεκίνησε η νέα περίοδος του προγράμματος δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα πληρωμές, μόλις στις 2/11 μπήκαν τα πρώτα χρήματα στην τράπεζα. Οι ευθύνες γίνονται «μπαλάκι» από υπηρεσία σε υπηρεσία και οι εργαζόμενοι αποδέκτες των παραπόνων από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που δεν πληρώνονται και από τους προμηθευτές.

Το 2022 το «Εστία» στην πόλη μας ξεκίνησε με 132 θέσεις σε 23 σπίτια. Αυτή τη στιγμή στην πόλη μας έχουν απομείνει 16 ωφελούμενοι σε 4 σπίτια, τα οποία θα πρέπει να έχουν παραδοθεί μέχρι τις 31/12. Τότε λήγουν και οι συμβάσεις των 8 εργαζομένων του προγράμματος. Το πού πάνε όσοι φεύγουν είναι η επιτομή της κυβερνητικής αναλγησίας. Άλλοι οδηγούνται στις περίφημες κλειστές δομές (στρατόπεδα) που έχουν δημιουργηθεί σε απομακρυσμένα σημεία, εφόσον βρουν θέσεις, και άλλοι στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, το οποίο κι αυτό προσφέρει ελάχιστες θέσεις. Μόνο 2 από τους φιλοξενούμενους στην πόλη μας έχουν πάει μέχρι τώρα στο ΗΛΙΟΣ. Η κυβέρνηση σε μια επίδειξη απανθρωπιάς ωθεί τους πρόσφυγες στους δρόμους ή τους αναγκάζει να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες χώρες.

Η Δύναμη Πολιτών καταγγέλλει αυτή την άθλια πολιτική, η οποία διαλύει πετυχημένες υποδομές που χαρακτηρίζονται από ανθρωπισμό και κοινωνική αλληλεγγύη και αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως παρείσακτους, γκετοποιώντας τους σε μαζικές δομές εκτός αστικού ιστού. Εκατομμύρια ευρώ της Ε.Ε. αντί να επενδύονται στην ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία, γίνονται στρατόπεδα και αυταρχισμός.

Παράλληλα ζητάμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε το πρόγραμμα να μπορέσει να κλείσει ομαλά και να διεκπεραιωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, με την παράταση των συμβάσεων του αναγκαίου προσωπικού.

Τέλος θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλο το προσωπικό του «Εστία», το οποίο παρά τις αντιξοότητες στήριξε μια δημόσια δομή, αγκάλιασε με ζεστασιά τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και εκπροσώπησε επάξια την προσφυγούπολη της Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας με τις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού