Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΚΟΝΤΟΥ -ΖΩΙΔΗ

Οι οργανώσεις Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας του ΚΚΕ & της ΚΝΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση στη μνήμη της  ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΚΟΝΤΟΥ - ΖΩΙΔΗ το Σάββατο 10/12/2022 στις 5.30 στο ΠΠΙΕΔ

Από το δελτίο τύπου των διοργανωτών, λίγα λόγια για την ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΟΝΤΟΥ - ΖΩΙΔΗ 

Μια ζωή δοσμένη στον αγώνα

Η συντρόφισσα Ζωίδη (Κόντου) Ευανθία υπηρέτησε το Κόμμα της αταλάντευτα όπου της ζητήθηκε, στο βουνό, στην πολιτική προσφυγιά και ξανά πάλι στην Ελλάδα στους αγώνες που ακολούθησαν.

Η Ζωίδη (Κόντου) Ευανθία (1927-2022) γεννήθηκε στο χωριό Μονόπυλο Καστοριάς. Η οικογένειά της πήρε μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση και η συντρόφισσα Ευανθία με την ίδρυση του ΔΣΕ εντάχθηκε στις γραμμές του. Υπηρέτησε στο Γενικό Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο, στην 14η Ταξιαρχία στο Βίτσι και στη Σχολή Υγειονομικών Στελεχών - Ανθυπολοχαγών. Πήρε μέρος αδιάκοπα στη μεταφορά τραυματιών στη μεγάλη Μάχη της Βόρειας Πίνδου, που κράτησε 70 μέρες το καλοκαίρι του 1948, καθώς και στις Μάχες του Μπίκοβικ το 1948 και της Φλώρινας τον Φλεβάρη του 1949. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός Υγειονομικού.

Ηταν μέλος του ΚΚΕ από το 1949. Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ αρχικά πέρασε στην Αλβανία και στη συνέχεια έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Ρουμανία και στην Ουγγαρία, όπου απέκτησε την κόρη της, Θάλεια, με τον αγωνιστή Γιώργο Ζωίδη, στέλεχος του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, ιστορικό και συγγραφέα. Στην πολιτική προσφυγιά σπούδασε Ρωσική Φιλολογία και ανήκε στην ΚΟΒ Μηχανισμού της ΚΕ. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1981 συνδέθηκε με τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν μέλος της ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας.

Η συντρόφισσα Ζωίδη (Κόντου) Ευανθία υπηρέτησε το Κόμμα της αταλάντευτα όπου της ζητήθηκε, στο βουνό, στην πολιτική προσφυγιά και ξανά πάλι στην Ελλάδα στους αγώνες που ακολούθησαν.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ "ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΠΕΣΕ Ο ΓΡΑΜΜΟΣ, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ" και θα υπάρχει έκθεση για την εποποιία του ΔΣΕ με αρχειακό υλικό και φωτογραφικά ντοκουμέντα, έκθεση βιβλίου και αναμνηστικά!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.