Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

ΖΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ;

 Άνθρωπος του πολιτισμού ο Δήμαρχος αλλά απ΄ ότι φαίνεται γι΄αυτόν ο πολιτισμός ξεκινά και τελειώνει σε φαντασμαγορικές εκδηλώσεις, που προσελκύουν κόσμο και ψήφους. Αγνοεί και υποβαθμίζει το ρόλο του εργαστηρίου , να κρατήσει ζωντανή την εικαστική και αισθητική παιδεία που λείπει, τόσο από το σχολείο όσο και από την καθημερινή μας ζωή.

 Δημοσιεύουμε καταγγελία, που μας έστειλαν οι μαθητές του εικαστικού εργαστηρίου, μαζί με φωτογραφίες που αποδεικνύουν τα όσα καταγγέλλουν. Τα σχόλια δικά σας. 


 Στις 25/07/2022 κατατέθηκε το παρακάτω υπόμνημα με αριθ.  πρωτοκόλλου: 17460/25-7-2022, υπόψη  του Δημάρχου και  των Δημοτικών Συμβούλων, προκειμένου να γίνουν έγκαιρα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε το Σεπτέμβρη να ξεκινήσει η λειτουργία του εικαστικού εργαστηρίου του Δήμου χωρίς προβλήματα.

                              

           ΥΠΟΜΝΗΜΑ 

  Είμαστε μια ομάδα πολιτών που συμμετέχουμε, με μηνιαία συνδρομή, στο Εικαστικό Εργαστήρι του δήμου Ν.Φ.-Ν.Χ. Κάποιοι παρακολουθούσαμε μαθήματα από προηγούμενα χρόνια, όταν λειτουργούσε αντίστοιχο τμήμα, που όμως καταργήθηκε, όπως και άλλα εργαστήρια, με ευθύνη της τότε δημοτικής αρχής. 

Προς το τέλος του 2015, με μεγάλη χαρά και προσδοκία, μάθαμε την επανασύσταση του εργαστηρίου από την δημοτική αρχή που ανελάμβανε και υποσχόταν ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του πολιτισμού και της ερασιτεχνικής δημιουργίας. 

Πράγματι, έγινε νόμιμη πρόσληψη καθηγήτριας ζωγραφικής, απόφοιτης της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, της κ. Γεωργίας Καπετανάκη, που διδάσκει μέχρι και σήμερα. Με κάποιες ελλείψεις στην αρχή, το εργαστήρι άρχισε να λειτουργεί στον β' όροφο, του κτιρίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, η διάθεση των μαθητών για δημιουργία μεγάλη, η συνεργασία με τη δασκάλα άψογη και το αποτέλεσμα  φάνηκε στην α΄ ομαδική έκθεση των μαθητών (ενηλίκων και ανηλίκων).  

Τον επόμενο χρόνο, στήνεται με την ίδια διαδικασία, το εργαστήρι κεραμικής, με καθηγήτρια τη γλύπτρια κ.Χαρά Πλατάκη, απόφοιτης της  Σχολής Καλών Τεχνών, στο υπόγειο του ίδιου κτιρίου, με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.  

Στο τέλος και αυτής της χρονιάς, τα δυο εργαστήρια, πραγματοποιούν κοινή, ομαδική έκθεση με πολλά θετικά σχόλια, παρά το λίγο χρόνο λειτουργίας τους. 

Μετά τη άρση των μέτρων κατά του covid, αποφασίζεται η μεταφορά των εργαστηρίων σε μια  παλαιά διώροφη κατοικία.  

Το εργαστήρι της κεραμικής δεν επαναλειτουργεί και το εργαστήρι ζωγραφικής στήνεται και συνεχίζει να λειτουργεί, χάρη στην επιμονή και την προσωπική εργασία της δασκάλας, των μαθητών και φίλων  

Η περιπέτεια τώρα αρχίζει! Τα προβλήματα που εμφανίζονται, μέχρι σήμερα δεν έχουν αντιμετωπισθεί, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις!  

Επειδή, οι υπεύθυνοι του δήμου πιθανόν δεν τα γνωρίζουν, κάνουμε παρακάτω μία περιληπτική περιγραφή:  

  •       Η πόρτα του κήπου έχει φύγει από τη θέση της: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (Φεύγοντας  τοποθετούμε αυτοσχέδια εμπόδια) 
  •       Ο περιβάλλων χώρος  σε άθλια κατάσταση: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ (Παίρνουμε την πρωτοβουλία και μαζί με τη δασκάλα καθαρίζουμε τα ξερά χόρτα και σκουπίδια και φυτεύουμε δικά μας φυτά)  
  •       Η πόρτα του κτιρίου δεν κλείνει: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (Εδώ χρησιμοποιούμε το κομμάτι της πόρτας του κήπου για εμπόδιο) 
  •       Τα κάγκελα του μπαλκονιού έχουν σαπίσει: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (Εν τω μεταξύ πρέπει να προσέχουμε τα παιδιά) 
  •       Θέρμανση δεν υπάρχει: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ  (Το χειμώνα φέρνουμε τα δικά μας 
  • καλοριφέρ) 
  •       Κλιματισμός δεν υπάρχει: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (Ευτυχώς φέτος είχαμε δροσερό καλοκαίρι) 
  •       Το νερό διακόπτεται ένα διάστημα, επανασυνδέεται, ξαναδιακόπτεται: ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ; (Φέρνουμε μπιτόνια νερό από το σπίτι-συνδράμει και το καφενείο απέναντι για: αραίωση χρωμάτων, πλύσιμο πινέλων- σκευών- χεριών, τουαλέτα) 
  •       Υλικά ζωγραφικής δεν    έχει: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΝ  ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ (Αγοράζουμε μόνοι μας) 
  •       Καθαριότητα του χώρου: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ (Φροντίζει η δασκάλα για την υγιεινή του χώρου) 

Παρά τις δυσκολίες και την προφανή αδιαφορία του Δήμου,  καταφέραμε και οργανώσαμε και φέτος έκθεση (το ζήτησαν οι ανήλικοι μαθητές από τη δασκάλα), με μεγάλη επιτυχία, πολύ χαρά των παιδιών και πολλούς επισκέπτες (δημοτική αρχή απούσα). 

Όλα αυτά τα κάνουμε όχι μόνο για την προσωπική ευχαρίστηση της δημιουργίας, αλλά και για την προαγωγή του πολιτισμού στη δύσκολη εποχή που ζούμε.  

Για τη λειτουργία ενός εικαστικού εργαστηρίου, όμως, εκτός από κέφι και μεράκι για δημιουργία, απαιτείται και μία στοιχειώδης υποδομή και υποστήριξη. 

Θέλουμε να ελπίζουμε λοιπόν, ότι η γνωστοποίηση της κατάστασης θα οδηγήσει στην έγκαιρη επίλυση των προβλημάτων, για να λειτουργήσει το εργαστήρι μας πάλι το Σεπτέμβρη, όχι μόνο σαν χώρος καλλιτεχνικής δημιουργίας και εικαστικής παιδείας, αλλά και αλληλεπίδρασης της τοπικής κοινωνίας με την τέχνη, στο Δήμο  που, λόγω του Μικρασιάτικου στοιχείου, φέρει βαρύ φορτίο πολιτιστικής κληρονομιάς.

                  Οι συμμετέχοντες στο Ζωγραφικό Εργαστήρι του Δήμου


Δυστυχώς, το Σεπτέμβρη το εργαστήρι δεν λειτούργησε, γιατί καμία ενέργεια δεν είχε γίνει.

Μετά από συνάντηση ομάδας μαθητών με τον Δήμαρχο, τον εντεταλμένο υπεύθυνο πολιτισμού και τον υπεύθυνο της Τεχνικής Υπηρεσίας και παρά τις διαβεβαιώσεις και τις χρονικές δεσμεύσεις, μόνο τα θέματα της υδροδότησης και της μιας από τις δύο πόρτες του κτιρίου τακτοποιήθηκαν και άρχισαν μαθήματα μέσα Οκτώβρη.

Όλα τα υπόλοιπα υφίστανται και διογκώνουν τα προβλήματα.

 -Το θέμα της θέρμανσης, που επείγει, δεν θα λυθεί με την τοποθέτηση ενός μόνο κλιματιστικού για τρία δωμάτια, συν τους κοινόχρηστους χώρους.

-Με την πρώτη βροχή τα νερά, από την  χωρίς μόνωση ταράτσα, στάζουν στο χώρο εκπαίδευσης και καταστρέφουν τα έργα των μαθητών.

-Η αγορά υλικών ζωγραφικής και αναλωσίμων, απαραίτητων για την λειτουργία του εργαστηρίου δεν έγινε, ενημερωθήκαμε όμως ότι για τις εικαστικές δράσεις στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου αγοράστηκαν υλικά  με σύντομες διαδικασίες.

 Σε όλα αυτά τα θέματα που χρονίζουν, εντάσσεται και το πολύ σοβαρό θέμα, της μη έγκαιρης διαδικασίας ανανέωσης της σύμβασης εργασίας, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, της καθηγήτριας ζωγραφικής που πληρώνεται από τα δίδακτρα των μαθητών. 

Τελικά απορούμε προς τι αυτή η μετακόμιση του εικαστικού εργαστηρίου, σε ένα χώρο εντελώς  ανέτοιμο να το εξυπηρετήσει;

 Ο κ. Βούρος, ως Δήμαρχος, ως αντιδήμαρχος πολιτισμού αλλά και ως άνθρωπος προερχόμενος από τον χώρο της Τέχνης πρέπει να αναλάβει την ευθύνη αλλά και την πρωτοβουλία, ώστε να μας πείσει ότι πράγματι  

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗ Ν.Φ.-Ν.Χ. ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ'







                                                                                                                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.