Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Για την πυροπροστάσια του Άλσους και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Στη σημερινή (14/12) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει συζήτηση για «… την πυροπροστασία του Άλσους». Ας θυμηθούμε όμως κάποια θέματα που πριν μερικά χρόνια είχαν θιχτεί, από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Α. Βασιλόπουλου, αλλά δεν έτυχαν καμίας αποδοχής, αντίθετα θα έλεγα έγιναν αντικείμενο χλεύης και πολεμικής, από κάποιους «ένθερμους» υποστηρικτές του έργου.  

Αντιγράφω από το υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμος στις 11/01/2017 στον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, στο οποίο έμπαιναν 12 βασικές διεκδικήσεις:  

«Τι διεκδικεί ο Δήμος Φιλαδέλφειας– Χαλκηδόνας για την μείωση των αρνητικών συνεπειών: Μέτρα για την πυροπροστασία του Άλσους και της περιοχής»

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα, έξι (6) ολόκληρα χρόνια μετά (!), μετά και την αδειοδότηση του γηπέδου, για να συζητήσουμε πλέον να προσαρμόσουμε την πόλη στη λειτουργία του γηπέδου και όχι το γήπεδο στην καθημερινότητα της πόλης, έρχονται να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα προβλήματα που ανακύπτουν.  

Εν όψει όμως της συζήτησης, ας θυμίσουμε κάποια ζητήματα που προβλέπονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων:

6.5.3.2.3  Στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων ο φορέας του έργου του γηπέδου δεσμεύεται να εκπονήσει με δικές του δαπάνες τις κατάλληλες οριστικές μελέτες αντιπυρικής προστασίας, στην κατεύθυνση των προτάσεων της διαχειριστικής μελέτης, προκειμένου να είναι δυνατή η άμεση δημοπράτηση των έργων. Επιπλέον αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του δικτύου πυρόσβεσης της νότιας ζώνης του άλσους.

6.5.3.2.2 Ένα πρόσθετο μέτρο αντιπυρικής προστασίας (βλέπε παράγραφο 6.5.1.2) είναι η προβλεπόμενη από το έργο διακριτική περίφραξη όλων των μονοπατιών και δρόμων που ξεκινούν από τον παραπάνω πεζόδρομο και οδηγούν προς το Άλσος. Στόχος είναι να παρεμποδίζεται η πρόσβαση στο Άλσος μέσω του γηπέδου και του εν λόγω πεζοδρόμου και τελικά να προστατεύεται το Άλσος (αντιπυρική προστασία, αλλά και προστασία του δασικού οικοσυστήματος).

Τι όμως έχει γίνει από τα παραπάνω προβλεπόμενα;

ΤΙΠΟΤΑ, ή μάλλον προς το παρόν έχουν γίνει τα αντίθετα.

Αντί να παρεμποδίζεται η πρόσβαση στο Άλσος μέσω του γηπέδου όπως αυτή προβλέπεται, η πλειοψηφία του δημοτικού μας συμβουλίου αποφάσισε την κατασκευή αναβαθμών με την δημιουργία πυλών εισόδου και εξόδου!!!

Στη σημερινή, λοιπόν, συζήτηση του Δ.Σ. για την πυροπροστασία του Άλσους, όσο υποκριτική και προεκλογική μπορεί να είναι, καλό είναι να ξεκινήσει με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από την ΜΠΕ που πρέπει να υλοποιήσει η ΑΕΚ.