Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Oι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανησυχούν για το γήπεδο Μελισσανίδη και υποβάλλουν ερώτηση στη Βουλή

Φίλη αναγνώστρια του Παρατηρητή μας έστειλε υπογραμμισμένα τα σχόλια της στην κοινοβουλευτική ερώτηση που υποβλήθηκε [1][i] Τα αναδημοσιεύουμε μαζί με την ερώτηση:  

"Θέμα : «Κέντρο Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού» της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια».  Πρόκειται μόνο για γήπεδο επαγγελματικού ποδοσφαίρου 


1. Στη χώρα μας για την προαγωγή του Αθλητισμού και του Πολιτισμού απαιτούνται σύγχρονες και ολοκληρωμένες υποδομές. Αυτή η θέση μας είναι διαχρονική και προβάλλει ως υποχρέωση και δέσμευση της Πολιτείας, που οφείλει πάντα να αναγνωρίζει με πράξεις την ύπαρξη και την προοπτική των Ιστορικών Αθλητικών Συλλόγων με ότι αντιπροσωπεύει και συμβολίζει η πολύχρονη διαδρομή τους.

Με δεδομένη αυτήν τη διαχρονική μας θέση έχουμε προωθήσει και κατοχυρώσει θετικές και συγκεκριμένες λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι Ιστορικοί Σύλλογοι.
Τα βασικότερα από τα οποία αποτελούν την μετατροπή τους σε εργαλείο των επιδιώξεων κάθε μεγαλοπαραγοντα και όχι η έλλειψη γηπέδων. 

Γι’ αυτό συμφωνούμε πάντα με την αρχή, η έδρα κάθε ιστορικού Συλλόγου, σε κάθε Περιφέρεια και Πόλη της Χώρας μας, να είναι ένας σύγχρονος πόλος αθλητικής, κοινωνικής και πολιτιστικής αναφοράς για τους φίλους και τους οπαδούς των ομάδων αλλά και τους πολίτες της κάθε περιοχής. Να ανταποκρίνεται στην ιστορική διαδρομή του Συλλόγου, καθώς και στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος σε Εθνική, Ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα. 
Δύο σκόπιμες ανακρίβειες σε μια παράγραφο. Κανείς φίλος, οπαδός της ΑΕΚ ή πολίτης δεν θα μπαίνει μέσα στο γήπεδο παρά μόνο την ώρα ποδοσφαιρικού αγώνα. Όσο για τις προκλήσεις του μέλλοντος, το γήπεδο δεν ανταποκρίνεται ούτε στοιχειωδώς στους κανόνες FIFA & UEFA. Ποιος θα επιτρέψει διοργανώσεις σε ένα γήπεδο που η είσοδος και η έξοδος των χιλιάδων θεατών γίνεται απευθείας στο δημόσιο δρόμο επειδή το γήπεδο εξαντλεί τα όρια του οικοπέδου; Που δεν το προσεγγίζει μεγάλος δρόμος, η ΜΜΜ σταθερής τροχιάς; Που δεν έχει θέσεις στάθμευσης; Που είναι σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες; 


Εκεί που θα έπρεπε να είναι οι περιμετρικές ζώνες του γηπέδου, είναι σπίτια και δρόμοι.
 Μόνο από τις πλευρές του Άλσους υπάρχει χώρος αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και περίφραξη
2. Η «Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως» («Α.Ε.Κ.») είναι συνυφασμένη με τον Προσφυγικό Ελληνισμό (με τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολής από τις αλησμόνητες πατρίδες τους και το ρίζωμά τους στον Ελληνικό χώρο). Αδιαμφισβήτητα η ιστορική έδρα της βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια σε χωροθετημένο χώρο με συγκεκριμένες χρήσεις σύμφωνα με το Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό από το 1922 και μετά.


Σχόλιο 1: Το 1922 στην περιοχή υπήρχαν το πολύ μποστάνια και καλύβες. Ο προσφυγικός οικισμός έγινε το 1927 και ο χώρος παραχωρείται το 1934 από το ελληνικό δημόσιο για χρήση (και όχι κατά κυριότητα) στο ερασιτεχνικό σωματείο και έτσι παραμένει ως σήμερα. Τότε ο χώρος που προοριζόταν για να αθλούνται κάποιες δεκάδες νέοι, ήταν στην άκρη του οικισμού και πολύ μακριά από την Αθήνα, αλλά και αυτό είναι βολικό να μη το θυμούνται ποτέ.

Σχόλιο 2: Το μόνο αδιαμφισβήτητο είναι ότι το ερασιτεχνικό σωματείο ΑΕΚ, με τα τμήματα του μαζικού αθλητισμού, του οποίου η ιστορική έδρα είναι στο συγκεκριμένο χώρο, δεν θα περνάει ούτε απέξω. Το γήπεδο υποτίθεται ότι προορίζεται για την ΠΑΕ ΑΕΚ. Για την ΚΑΕ ΑΕΚ (το μπάσκετ) που στεγαζόταν στον ίδιο χώρο, αναζητούνται θέσεις μακριά από την ιστορική της έδρα και τον Ξεριζωμένο Προσφυγικό Ελληνισμό. Για όσους δεν το κατάλαβαν, ο ξεριζωμός, η μνήμη και η ιστορία αφορούν μόνο τα σχέδια του κυρίου Μελισσανίδη. 


Εδώ και 3 περίπου χρόνια η Αθλητική Οικογένεια τής ΑΕΚ με όλους τους Φορείς της, έχει καταθέσει έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό για τη δημιουργία του Κέντρου Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού (Κ.Α.Μ.ΠΟ.), μιας σύγχρονης και ολοκληρωμένης υποδομής που συνδυάζει το Γήπεδο της ΑΕΚ με το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το Μουσείο Αθλητισμού.


Να μην τα ξαναλέμε πρόκειται  μόνο για γήπεδο επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, υπάρχει ήδη στο συγκεκριμένο σημείο, με την αιγίδα του ΥΠΠΟ και του Δήμου, λειτουργεί ανελλιπώς και ιδρύθηκε από την εμβληματική Φιλιώ Χαιδεμένου (εφέτος υπάρχει και θεατρική παράσταση για την ιστορία της). Προφανώς δεν απαιτείται δεύτερο στο ίδιο μέρος ούτε καν στην ευρύτερη περιοχή. Το ξέρουν όλοι αλλά κάνουν τους ανήξερους.
Αυτός ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός (Αρχιτεκτονικές, Περιβαλλοντικές και Οικοδομικές Μελέτες κ.α.) προωθείται να γίνει πραγματικότητα με εξαντλητική διαδικασία διαλόγου και με ουσιαστικές διαβουλεύσεις, σύμφωνα πάντα με τους όρους, τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές, που έχει θέσει η Πολιτεία με τους Νόμους της, η Διοίκηση (Υπουργεία-Περιφέρεια) με τις κατευθύνσεις της και η Δικαιοσύνη (Συμβούλιο της Επικρατείας) με τις αποφάσεις της.


Το Κ.Α.Μ.ΠΟ. και οι σύνοδες αναπλάσεις στη Νέα Φιλαδέλφεια μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά και αποτελεσματικά τόσο στην περιβαλλοντική και παραγωγική ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της ευρύτερης περιοχής, όσο και στη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής του και πολύ περισσότερο κατά την περίοδο της λειτουργίας του.


«Οι συνοδές αναπλάσεις» είναι η μετατροπή του πανέμορφου διατηρητέου προσφυγικού οικισμού σε ….Αττική Οδό με δημόσιους δρόμους που θα βυθίζονται για να μπαινοβγαίνουν στο γήπεδο.


Το τεράστιο γήπεδο με τη μονολιθική όψη στριμωγμένο δίπλα στα διώροφα προσφυγικά σπίτια, θα ολοκληρώσει το αίσθημα του σεβασμού στην προσφυγιά και την ιστορία της.

Η φιλότεχνη διάθεση των οπαδών, θα διακοσμήσει με σεβασμό τα παραδοσιακά προσφυγικά κτίρια όπως έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν.

Όσο για τις θέσεις εργασίας, υπάρχουν και καλύτερες προτάσεις. Με τα δημόσια χρήματα που θα δοθούν για να καταστραφεί η περιοχή, κτίστε κέντρα προληπτικής ιατρικής  ή φυτέψτε σε όλη την Αθήνα. Η μείωση των δαπανών υγείας και η αύξηση των επισκεπτών θα έχουν πολλαπλάσιες ωφέλειες και νέες θέσεις εργασίας.


3. Η Δημοτική Αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας έχει εκφράσει τις θέσεις της και μέσα από τον ουσιαστικό και πολύμηνο διάλογο, πολλές από τις οποίες έχουν ενσωματωθεί τόσο ως προς το σχεδιασμό του Κ.Α.Μ.ΠΟ. όσο και ως προς το σχεδιασμό των πολεοδομικών παρεμβάσεων και αναπλάσεων της περιοχής.
Ούτε μια από τις προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Γηπέδου, δεν λήφθηκε υπόψη στην απόφαση του Υπουργού ΠΕΝ, ούτε ένα κόμμα από το σχέδιο Μελισσανίδη, δεν άλλαξε μέχρι σήμερα. 


Δυστυχώς όμως σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τις δημόσιες δηλώσεις του, ο Δήμαρχος εμμένει σε αρνήσεις που κωλυσιεργούν και καθυστερούν με κάθε τρόπο την τελική αδειοδότηση για την κατασκευή του Κ.Α.Μ.ΠΟ. σύμφωνα με εφαρμογή των νόμων, τις αποφάσεις της Διοίκησης (Υπουργεία–Περιφέρεια) και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Εδώ είναι το καλύτερο σημείο της ερώτησης με θέμα «και εμείς θέλουμε να γλύψουμε τον Μελισσανίδη». Από πότε οι εμμονές και οι δημόσιες δηλώσεις  καθυστερούν τις νόμιμες διαδικασίες; Το μοναδικό «χαρτί» που ζητήθηκε από τον Δήμο εδώ και 3 χρόνια ήταν να εγκρίνει το …μελλοντικό υψόμετρο των δρόμων που η Δικέφαλος επιθυμεί να βυθίσει  η Περιφέρεια Αττικής, χωρίς να υπάρχει καμία έγκριση από την ίδια την Περιφέρεια για το έργο αυτό, χωρίς να υπάρχει η μελέτη του και χωρίς ο Δήμος να είναι ο αρμόδιος φορέας. Και αντί η Δικέφαλος και η ΑΕΚ να κατηγορούν την Περιφέρεια για βραδυπορία, δείχνουν το Δήμο και ευχαριστούν την Περιφέρεια. Λεπτομέρειες. Το θέμα είναι να έχεις κάποιον να δείχνεις για στόχο. Και ποιος βολεύει για στόχος; Αυτός που λέει την γνώμη του.


4. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη πιστεύει ότι πρέπει να αναληφθούν όλες οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες τόσο στη Βουλή όσο και στη Διοίκηση έτσι ώστε το έργο να προχωρήσει σύμφωνα με τους Νόμους, τις αποφάσεις της Διοίκησης και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αφού όλα είναι νόμιμα τι είδους πρωτοβουλίες να ξαναπάρει η Βουλή; Ή είναι νόμιμα και όλα καλά ή δεν είναι και πρέπει να ξανανομοθετήσετε. Που απευθύνεστε;

5.  Επιβάλλεται η πίστη στη Νομιμότητα, στη Διαφάνεια και στη Δικαιοσύνη για να δοθεί μια οριστική λύση, και να εξαλειφθούν οι διαρκείς ενστάσεις και εντάσεις που παράγουν και αναπαράγουν πρακτικές αυθαιρεσίας και ανομίας. Έτσι θα σταματήσει οριστικά και αμετάκλητα ένας φαύλος κύκλος σύγκρουσης και βίας, με τον οποίο διαφωνούμε ριζικά και καταγγέλλουμε από οιονδήποτε και αν προέρχεται.

Τι εννοούν  οι ποιητές με τους όρους «φαύλος κύκλος σύγκρουσης και βίας» και «καταγγέλλουμε από οιονδήποτε και αν προέρχεται»; Έχουν πληροφορίες ότι μπράβοι και τραμπούκοι υποκινούμενοι από τη Δημοτική Αρχή, βανδαλίζουν τα γραφεία της ΑΕΚ, δέρνουν τους παράγοντες της,  σπάνε το σπίτι του Μελισσανίδη και απειλούν να τον σκοτώσουν επί 3 χρόνια;


Ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί:
Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο Νομοθετικό και το Διοικητικό πεδίο είστε αποφασισμένοι να αναλάβετε με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ώστε να προχωρήσει επιτέλους απρόσκοπτα η υλοποίηση του σχεδίου για το Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στη Νέα Φιλαδέλφεια;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Λεωνίδας Γρηγοράκος

Ιωάννης Μανιάτης

Ανδρέας Λοβέρδος".



Σας πρόλαβε ο κ.. Υπουργός Επικρατείας αλλά λίγη στήριξη ακόμη ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.


Το πιάσαμε το υπονοούμενο. Είναι όλα τόσο νόμιμα που χρειάζεται χρονοδιάγραμμα για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο «νομοθετικό και το Διοικητικό πεδίο».  

                                     Να σας χαιρόμαστε.