Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη Βασιλόπουλου- Ανδριόπουλου στην ΕΡΤ

Ζητήσαμε από συνεργάτη του blog,να σχολιάσει την σημερινή συνέντευξη που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον

Το πρώτο σχόλιο είναι ότι οι δύο δημοσιογράφοι της ΕΡΤ και κυρίως ο Αγγελίδης ήταν ο ορισμός της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας . Όχι μόνο άφηναν τον μάνατζερ του Μελισσανίδη να διακόπτει διαρκώς αλλά έπαιρναν ανοιχτά θέση, υποβάθμιζαν όλα όσα έλεγε ο Βασιλόπουλος και πίεζαν στην γραμμή  «γήπεδο με κάθε κόστος και εδώ και τώρα» και «δήμαρχε μη κάνεις το δύσκολο».
Όλα τα πλάνα της συνέντευξης ήταν μονότονα  από το χώρο του γκρεμισμένου γηπέδου. Το πλάνο δεν άνοιξε ποτέ για να φανούν οι στενοί  δρόμοι, οι πεζόδρομοι,  τα χαμηλά προσφυγικά σπίτια και το Άλσος που είναι σε επαφή με το μελλοντικό υπέρογκο γήπεδο. Τα κιτρινόμαυρα συνθήματα και οι βανδαλισμοί σε όλη την πόλη επίσης πουθενά. Δεν χρειαζόταν να ψάξουν πολύ: μέχρι το Δημαρχείο και απέναντι. 
Ο μόνος πολίτης που έβγαλαν στην περιοχή  ήταν ένας παλαίμαχος της ΑΕΚ, φανατικά υπέρ του γηπέδου. Άλλοι πολίτες π.χ. από τη Λαική Συνέλευση ή τη Στρούγκα που καταλήφθηκαν και βανδαλίστηκαν οι χώροι τους, ή έστω ένας περίοικος με αντίθετη άποψη, δεν υπήρξαν.
Με τέτοιο κλίμα στη συνέντευξη και με όλο το bulling που έχει δεχθεί επί τρία χρόνια ο Βασιλόπουλος, προσπαθούσε να διατυπώσει την άποψη του Δήμου αλλά δεν τον άφηναν. Ήταν όπως λέμε: τον πνίγει το δίκιο του ή δίκιο έχεις αλλά που να το βρεις.
Το δεύτερο σχόλιο είναι ότι δεν βάζεις σε αντιπαράθεση ένα  Δήμαρχο με ένα manager. Ο πρώτος έχει εξ’ορισμού εκλεγεί για να υπηρετήσει το κοινό όφελος και ο δεύτερος υπηρετεί τα συμφέροντα αυτού που τον πληρώνει, εν προκειμένω του Μελισσανίδη. Αν κάποιος έπρεπε να είναι απέναντι από το Δήμαρχο αυτός έπρεπε να είναι ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, για την οποία υποτίθεται ότι γίνεται το γήπεδο. Και λέω υποτίθεται γιατί ο manager του Μελισσανιδη στα γήπεδα που προωθεί,  επαναλαμβάνει το ίδιο μοντελάκι: Το κράτος να παραχωρεί στο ερασιτεχνικό σωματείο, το ερασιτεχνικό σωματείο σε μια Ανώνυμη Εταιρεία συμφερόντων του εκάστοτε προέδρου (ή σκιώδους προέδρου όπως ο Μελισσανίδης), η ΑΕ να διαχειρίζεται το γήπεδο. Στη συνέχεια ο πρόεδρος μπορεί να αποχωρεί από την ομάδα αλλά να κρατάει την  Α.Ε.  και το γήπεδο και η ΠΑΕ να πληρώνει ενοίκια. Το έκαναν με την Θρύλος Α.Ε., το έκαναν με τη Γήπεδο Λάρισας  Α.Ε. όπου η ομάδα  βρέθηκε ένα δυο  χρόνια εκτός γηπέδου και τώρα είναι σε διαρκή διαπραγμάτευση για τα ενοίκια, το ξανακάνουν τώρα με τη Δικέφαλος Α.Ε. 
Το τρίτο σχόλιο είναι ότι σε αυτή τη συνέντευξη δόθηκαν μερικές λάθος εντυπώσεις. Για παράδειγμα το θέμα των υψομετρικών δε φαίνεται καθόλου  ένα διαδικαστικό διοικητικό θέμα με νομικά κενά που θα έρθει η Διοίκηση να τα λύσει.  Ο Ανδριόπουλος προσπαθούσε να το διασκεδάσει με ένα στυλάκι του τύπου «άμα θέλει ο Δήμαρχος όλα γίνονται», και οι δημοσιογράφοι έκαναν τους κουτούς. Για τους κανονικούς ανθρώπους, το θέμα είναι ότι η Δικέφαλος υπέβαλε ένα σχέδιο με δρόμους εντελώς διαφορετικούς από αυτούς που είναι σήμερα, χωρίς να υπάρχει καμία μελέτη και καμία έγκριση για να αλλάξουν θέση!  Και αυτό είναι πάρα πολύ ουσιαστικό κύριε Αγγελίδη μου. Πώς θα σου φαινόταν εσένα αν το σπίτι σου βρισκόταν χαμηλότερα από το δρόμο ή αν οδηγούσες σε πλημμυρισμένους υπόγειους δρόμους; Σε ποιον θα τα έριχνες;  Στον manager του Μελισσανίδη  που προσάρμοσε το δημόσιο δρόμο όπως βόλευε το γήπεδο που μανατζάρει ή στο Δήμο που υπέγραψε παράνομα ένα χαρτί ενώ έπρεπε να έχει ελέγξει μελέτες και εγκρίσεις και να σε έχει ενημερώσει για να κάνεις ένσταση επειδή θίγεσαι όπως προβλέπει ο νόμος;


Τελευταίο σχόλιο: η συζήτηση δεν μπήκε καθόλου στην ουσία των προβλημάτων που δημιουργεί το δυσανάλογο γήπεδο. Τα προβλήματα αυτά είναι τόσο πολλά που θα ταλαιπωρούν για μια ζωή όχι μόνο την περιοχή αλλά και τους θεατές του γηπέδου.  Και ο κάθε Δήμαρχος δεν είναι  Δήμαρχος της ΑΕΚ,  ούτε υπάλληλος του Μελισανίδη για να τα καταπιεί αμάσητα. Έχει την αυτονόητη υποχρέωση να επισημάνει τα προβλήματα και να ζητήσει τη λύση τους. Αλλά συχνά τα αυτονόητα είναι και τα πιο δύσκολα κατανοητά.