Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Δεκάδες πολίτες υπογράφουν για την υπεράσπιση του Κηφισού

Τις υπογραφές 236 πολιτών κάτω από το ψήφισμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων "ΡΟΗ" κατέθεσαν σήμερα 18/7 συμπολίτες μας στο πρωτόκολλο του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας. Οι υπογράφοντες εκφράζουν τη συμφωνία τους με το κείμενο της "Ροής" και ζητούν να ανασταλεί κάθε περαιτέρω ενέργεια για το σχεδιαζόμενο έργο στον Κηφισό.

Οι υπογράφοντες στην πλειονότητά τους είναι κάτοικοι και δημότες του Δήμου μας, ενώ έχουν συνυπογράψει και πολίτες άλλων δήμων, όπως της γειτονικής Μεταμόρφωσης. Υπογραφές συγκεντρώνονται και από άλλους πολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ενώ η πρόθεση του Συλλόγου "Ροή" είναι να προσφύγει κατά του σχεδιαζόμενου έργου.

Το ψήφισμα

«Η Γενική Συνέλευση με πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής της ευθύνης, αποφάσισε με κάθε πρόσφορο μέσο την στήριξη στον αγώνα των παραρεμάτιων κατοίκων των τεσσάρων εμπλεκομένων δήμων (Αγ. Αναργύρων, Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης και

Αχαρνών) αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου, για την διάσωση του τελευταίου φυσικού τμήματος του Κηφισού ποταμού κατάντη της Αττικής οδού, με αφορμή το καταστροφικό έργο που δρομολογείται στην περιοχή από την Πολιτεία». 

Με τα έργα που σχεδιάζονται κινδυνεύει να χαθεί ένα φυσικό, πανέμορφο, οικοσύστημα της Αττικής γης σε ένα ιστορικό ποταμό. Ο σχεδιασμός γίνεται πάνω στις ίδιες λογικές που μέχρι σήμερα έχουν μετατρέψει το μεγαλύτερο τμήμα του σε ένα υπόγειο κανάλι κάτω από την Εθνική Οδό. 

Τα έργα πρόκειται να γίνουν με την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων στο μεγαλύτερο μέρος. Τα συρματοκιβώτια όμως είναι παρωχημένη τεχνολογία και ΜΗ φιλική προς το περιβάλλον, γιατί: 

  • Για να τοποθετηθούν απαιτείται αποψίλωση της πλούσιας παρόχθιας βλάστησης η οποία περιλαμβάνει αιωνόβια πλατάνια, ιτιές, κοκκορεβυθιές, λεύκες και άλλα δέντρα, δεκάδες φυτικά είδη και φυσικούς βραχισμούς 
  • Στο συγκεκριμένο τμήμα μάλιστα έχουν ήδη καταγραφεί επίσημα από το ΕΛΚΕΘΕ 4 είδη ψαριών ο Ποταμοκέφαλος, η Μπριάνα, το Κουνουπόψαρο και το Χέλι καθώς και σε πιο ανάντι τμήμα του ποταμού το προστατευόμενο και ενδημικό Αττικόψαρο. Όλα αυτά τα είδη κινδυνεύουν να χαθούν μαζί με άλλα είδη της πανίδας, όπως πρασινοκέφαλες αγριόπαπιες, νερόκοτες, γερακίνες, αλκυόνες, κοτσύφια, ερωδιοί (αργυροτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες) και άλλα. 
  • Πάνω στα συρματοκιβώτια δεν φυτρώνει ούτε μαϊντανός. Είναι ζήτημα χρόνου η κατάρρευση τους όπως έχουμε παρατηρήσει.
  • Διευθέτηση δεν σημαίνει οχετοποίηση. Έργα και επεμβάσεις χρειάζονται, αλλά η ουσία είναι προς ποια κατεύθυνση θα γίνουν αυτά και με ποιες αρχές και προθέσεις. Ο Κηφισός είναι λόγω του προσανατολισμού του, του ανάγλυφου του εδάφους του και των γεωφυσικών χαρακτηριστικών του φυσικός αγωγός και πηγή οξυγόνου για το λεκανοπέδιο της Αθήνας. Ας μην κλέψουμε ένα ακόμα ποτάμι από τα παιδιά μας για να τους χαρίσουμε έναν ακόμα τσιμεντένιο αγωγό ομβρίων. 
Το κείμενο που διακινείται προς υπογραφή:






Δεν υπάρχουν σχόλια: