Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του έργου στον Κηφισό αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Η επαγρύπνηση του Συλλόγου Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων "Ροή", η κινητοποίηση των κατοίκων, η πίεση και η στήριξη της Δύναμης Πολιτών έφερε ένα θετικό αποτέλεσμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας ομόφωνα (με δυο "παρών") αποφάσισε να προσφύγει κατά του σχεδιαζόμενου έργου στον Κηφισό. 

Η συνεδρίαση της 20ής Ιουλίου ήταν μια θετική έκπληξη για τα δημοτικά μας πράγματα. Με την παρουσία αρκετών κατοίκων της περιοχής και εκπροσώπων του Συλλόγου "Ροή" η συζήτηση για το θέμα που τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης είχε πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο. Είχε προηγηθεί η συγκέντρωση εκατοντάδων υπογραφών κατοίκων κάτω από το ψήφισμα της "Ροής" και η τοποθέτηση της εκπροσώπου τους Χρυσάνθης Γεωργίου δεν άφησε περιθώρια... ελιγμών. "Οι κάτοικοι είμαστε αντίθετοι στην καταστροφή της φυσικής κοίτης του ποταμού", είπε περιγράφοντας την βιοποικιλότητα της περιοχής και το πώς οι κάτοικοι συμβιώνουν με τη φύση.

Η πρόεδρος της "Ροής" Χριστίνα Φίλιππα μίλησε για τις ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν τα ύδατα και ξεκαθάρισε ότι ο Σύλλογος θα προσφύγει κατά του έργου. Υπενθύμισε την προσφυγή που είχε γίνει κατά της τσιμεντοποίησης του Ποδονίφτη, σε συνεργασία του Συλλόγου με την τότε δημοτική αρχή του Άρη Βασιλόπουλου και το αίσιο τέλος που είχε με την απόρριψη αυτού του καταστροφικού έργου. Ο αντιπρόεδρος της "Ροής" Δημήτρης Θεοδοσόπουλος ανέφερε τις τεχνικές παραμέτρους του σχεδιαζόμενου έργου και τις καταστροφικές παρεμβάσεις στο φυσικό τμήμα του ποταμού.

Μιλώντας εκ μέρους της Δύναμης Πολιτών ο Γιώργος Ανεμογιάννης στάθηκε στην παράκαμψη του Δήμου στην όλη διαδικασία διαβούλευσης του έργου και ζήτησε να παρθεί ξεκάθαρη απόφαση προσφυγής κατά του έργου. 

Αίσθηση προκάλεσε ένα έγγραφο που επέδειξε ο δήμαρχος Γ. Βούρος βάσει του οποίου η Περιφέρεια Αττικής ενημέρωνε το Δήμο στις 10/6, δηλαδή μετά την υπερψήφιση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Κστόπιν εορτής, δηλαδή...

Η απόφαση, όπως διαμορφώθηκε μετά τη διαλογική συζήτηση περιέχει την αντίθεση του Δ.Σ. στο σχέδιο καταστροφικών παρεμβάσεων στο φυσικό τμήμα του Κηφισού, τη συγκρότηση επιτροπής από δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, εκπροσώπους της "Ροής" και των κατοίκων για να συντάξει ένα σχετικό ψήφισμα και την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης έγκρισης της ΜΠΕ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών ¨ορων - ΑΕΠΟ).

Η απόφαση υπερψηφίστηκε από όλους τους παρόντες, με δυο "παρών" της Λαικής Συσπείρωσης.

Εντύπωση προκάλεσε η απουσία των παρατάξεων Τομπούλογλου και Γρετζελιά (πλην του Π. Λαζαρίδη).