Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Πρόταση για μηδενικά δημοτικά τέλη (!) στο γήπεδο και τις χρήσεις του

Μια πρωτοφανή πρόταση μεθοδεύει η διοίκηση και οι συνοδοιπόροι της εδώ και λίγες μέρες. Ενόψει έναρξης της λειτουργίας του γηπέδου της ΑΕΚ (OPAP Arena) το φθινόπωρο "σκέφτονται" να προτείνουν μηδενικά δημοτικά τέλη για όλες τις επαγγελματικές χρήσεις του γηπέδου!

Η πρόταση τέθηκε και "επίσημα" σήμερα 23/6 στην Οικονομική Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να εκμαιεύσουν τη συναίνεση των υπόλοιπων παρατάξεων. Στη συζήτηση που έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ, τέθηκαν σοβαρές ενστάσεις από τον εκπρόσωπο της Δύναμης Πολιτών Γιώργο Ανεμογιάννη, αλλά και από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Ουσταμπασίδη.

Οι ενστάσεις αφορούν:

  • τη νομιμότητα μιας τέτοιας απόφασης. Ο Δήμος έχει ψηφισμένο προϋπολογισμό για το 2022 και μια κλίμακα δημοτικών τελών για οικίες και επιχειρήσεις. Οποιαδήποτε αλλαγή αυτής της απόφασης ανατρέπει τον υφιστάμενο προϋπολογισμό.
  • την ηθική πλευρά. Με ποιο αιτιολογικό θα απαλλαγούν οι χρήσεις του γηπέδου από δημοτικά τέλη, ενώ όλες οι επαγγελματικές χρήσεις στην πόλη είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν;
  • την οικονομική διάσταση μια τέτοιας απόφασης. Ποιος θα επωμιστεί το κόστος εξυπηρέτησης των δραστηριοτήτων του γηπέδου (πρόσθετος εξοπλισμός που θα χρειαστεί κλπ); Θα απορροφηθεί το όποιο αποθεματικό έχει η διεύθυνση Καθαριότητας για το 2022 μόνο και μόνο για χάρη της λειτουργίας του γηπέδου;
Η διοίκηση και όσοι φαίνεται να συμφωνούν/προωθούν αυτή την πρόταση δεν έχουν στη διάθεσή τους καμιά εισήγηση της υπηρεσίας, καμιά οικονομοτεχνική μελέτη, κανένα νομικοφανές επιχείρημα που να τεκμηριώνει μια τέτοια πρόταση.
Για την ώρα δεν ελήφθη καμία απόφαση, αλλά τόσο η διοίκηση, όσο και η πλειοψηφία των υπολοίπων μελών δεσμεύτηκαν να το ξανασυζητήσουν, αφού έχουν στα χέρια τους όλες τις σχετικές εισηγήσεις των υπηρεσιών.
Σε κάθε περίπτωση και μόνο η πρόθεση μηδενισμού των τελών αποκλειστικά για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γηπέδου έχει ξεσηκώσει θύελα αντιδράσεων, ακόμα και εντός των τάξεων της παράταξης Βούρου.