Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ;

Επειδή πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό στην πόλη για την διαχείριση του κοινόχρηστου χώρου, βλέποντας τις φωτογραφίες που ανέβασε ο καλός φίλος Κοσμάς Αναγνωστόπουλος (Πολιτικός Μηχανικός – Πολεοδόμος) από της επίσκεψή του στην πόλη της Λουμπλιάνας το μόνο συναίσθημα που με κυρίεψε είναι η θλίψη και η απόγνωση.

Θλίψη γιατί ποτέ και κανείς σ’ αυτή τη χώρα σ’ αυτή την πόλη, εκτός ελάχιστων προσπαθειών, δεν σκέφτηκε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τον κοινόχρηστο χώρο με επίκεντρο τον άνθρωπο και την καθημερινότητά του.

Θλίψη γιατί ο σεβασμός στον κοινόχρηστο χώρο και στην χρήση του απ’ όλους σ αυτή την πόλη είναι άγνωστα πράγματα για ιδιώτες και επαγγελματίες, κυρίως απ’ τους δεύτερους.

Απόγνωση γιατί η κατάσταση, στο όνομα της κρίσης και του κέρδους ολοένα γίνεται και χειρότερη.

Απόγνωση γιατί τώρα που η συζήτηση για την διαχείριση του κοινόχρηστου χώρου προς όφελος των πολιτών γίνεται περισσότερο από ποτέ αναγκαία εμείς βαδίζουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση και εξηγούμαι:

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που έτυχε να παρακολουθήσω συζητήθηκε η παραχώρηση στην Μητρόπολη Νέας Ιωνίας κοινόχρηστου χώρου στο Κάτω Κουκλάκι της Νέας Χαλκηδόνας για την ανέγερση Ιερού Ναού.

Η παραχώρηση αυτή εγείρει δύο θέματα.

Το πρώτο αφορά την διαχείριση του ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου από την εκάστοτε διοίκηση και αναλύθηκε εκτενώς τόσο στο ΔΣ όσο και στις αντίστοιχες συγκεντρώσεις των κατοίκων που αντιδρούν σε αυτή την παραχώρηση αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο διάλογο που έχει γίνει.

Το δεύτερο θέμα αφορά την νομιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας. Δηλαδή την ανέγερση κτίσματος εντός κοινόχρηστου χώρου χωρίς όρους δόμησης δηλαδή μια ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ενός κτίσματος.

Για ένα ανεξήγητο λόγο κανείς δεν αναφέρεται σ αυτό, εκτός και πάλι ελαχίστων εξαιρέσεων.

Σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο που περιγράφω παραβρέθηκαν και αρκετοί κάτοικοι που αντιδρούν σε αυτή την παραχώρηση και διεκδικούν ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο για όλους.

Τι κάνει λοιπόν ο Δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι που υποστηρίζουν αυτή την κίνηση της διοίκησης?

Απευθύνονται στον δημότη ο οποίος για να κάνει μία απλή μεταβίβαση του ακινήτου του που το έχει κτίσει με οικοδομική άδεια και ενδεχόμενα με την πάροδο του χρόνου έχει κάνει κάποιες αυθαιρεσίες τις οποίες θα πρέπει να νομιμοποιήσει σπαταλώντας χρήματα που ενδεχόμενα τα βγάζει δύσκολα  ή δεν τα έχει καν και του λέει: Εγώ επειδή έτυχε αυτό τον καιρό να διοικώ το Δήμο αποφασίζω να παραχωρήσω σε κάποιον άλλο μια έκταση που ανήκει ΣΕ ΟΛΟΥΣ και ο οποίος άλλος, θα κατασκευάσει εκεί ΠΑΡΑΝΟΜΑ ένα κτίσμα.

Με αυτές τις σκέψεις στο αίσθημα της θλίψης, στο αίσθημα της απόγνωσης προστίθεται και η οργή.

Σας παραθέτω φωτογραφίες από την πόλη της Λουμπλιάνας με την σκέψη στον Δον Κιχώτη και την πάλη του με τους ανεμόμυλους.

 




Πηγή φωτογραφιών:   1. Kosmas Anagnostopoulos

                                    2. Civinet Greece-Cyprus

Δεν υπάρχουν σχόλια: