Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Οδοιπορικό στον βιότοπο του Κηφισού

Εικόνες που παραπέμπουν σε εξοχή δυο... βήματα από το κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας αντίκρυσαν όσοι δεν είχαν επισκεφτεί ξανά το τελευταίο φυσικό τμήμα του ποταμού Κηφισού. Κελαρυστά νερά, πανύψηλα δένδρα, πάπιες και σταχτοτσικνιάδες σε ένα ποτάμι που κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν σε οχετό. 

Το οδοιπορικό που οργάνωσε ο Σύλλογος Πολίτες υπέρ των ρεμάτων "Ροή" και οι κάτοικοι που ζουν στην παρόχθια περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, το Σάββατο 18/6, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Δεκάδες οι συμμετέχοντες, πολλοί οι κάτοικοι, που ευαισθητοποιημένοι από όσα... διέρρευσαν για το έργο "διευθέτησης" που πρόκειται να γίνει στην περιοχή τους συμμετείχαν σε αυτή τη δράση.

Τα στελέχη της Ροής, επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με τα ποτάμια, μίλησαν για όσα ανακάλυψαν διαβάζοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, όπως συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: ευρεία αποψίλωση του μεγαλύτερου μέρους της παρόχθιας βλάστησης στο μήκους 2,15 χλμ φυσικό τμήμα της κοίτης και τοποθέτηση συρματοκιβωτίων με πέτρες στα πρανή.

Οι κάτοικοι που έλαβαν το λόγο δήλωσαν την κατηγορηματική θέση τους να μην αφήσουν να καταστραφεί αυτός ο μικρός παράδεισος.

Μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Χριστίνα Φίλιππα, η οποία κάλεσε τους κατοίκους να κινητοποιηθούν και να πλαισιώσουν τις αντιδράσεις της Ροής. Επίσης ο τοπογράφος μηχανικός και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δημ. Θεοδοσόπουλος, ο οποίος ήταν και ένα από τους δυο εκπροσώπους φορέων που τοποθετήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να πείσουν την πλειοψηφία των συμβούλων που ελαφρά τη καρδία υπερψήφισαν την ΜΠΕ του έργου χωρίς οι περισσότεροι να γνωρίζουν καν τι πρόκειται να γίνει.

Παρών στην εκδήλωση ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της Οικολογικής Συμμαχίας, Γιώργος Δημητρίου, ένας από τους ελάχιστους που εναντιώθηκαν στα σχέδια.

Παρόντες επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δύναμης Πολιτών Άρης Βασιλόπουλος, Γιώργος Ανεμογιάννης, Γιάννης Καλαμπόκης, Νίκος Ανανιάδης (η Δύναμη Πολιτών είναι η μόνη παράταξη μέχρι τώρα που έχει πάρει θέση ενάντια στα έργα καταστροφής του Κηφισού), ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Αλέκος Γούλας, ο υποψήφιος δήμαρχος Στέφανος Γατσούλης και ο αντιδήμαρχος Σπύρος Γραμμένος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παρατηρητή με πρωτοβουλία της Δύναμης Πολιτών συγκεντρώνονται υπογραφές δημοτικών συμβούλων για να ζητηθεί η άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την ενημέρωση για τα έργα που σχεδιάζονται.