Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

fast track παραχώρηση στη μητρόπολη κοινόχρηστου χώρου

του Γιάννη Καλαμπόκη 

Πολύς ο λόγος και πολλά τα ερωτήματα για την fast track παραχώρηση στη μητρόπολη κοινόχρηστου χώρου και την επικείμενη οικοδόμηση εκκλησίας στο χώρο αυτό.

Ας δούμε τα γεγονότα στις πρώτες 5 πράξεις .  

Πράξη 1η

Η διοίκηση Βούρου σε αγαστή συμφωνία με τη παράταξη Τομπούλογλου έφεραν «εισήγηση  της μητρόπολης η οποία πρόεκυψε από το «πάγιο αίτημα» των κατοίκων του Κάτω Κουκλακίου . Στο Δημοτικό Συμβούλιο 4/4/2022 όμως δεν παρουσιάστηκε από πουθενά αυτό το «αίτημα» ούτε εγγράφως, ούτε με τη φυσική παρουσία κάποιων αιτούντων . Οι μοναδικές παρουσίες ήταν ρασοφόροι , εκπρόσωποι της Μητρόπολης . Πέρα από την αίτημα της εκκλησίας για παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου (πρασίνου) η εισήγηση δεν συνοδευόταν με καμιά γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας και της Υπηρεσίας δόμησης Νέας Χαλκηδόνας . Παρ όλα αυτά η πρόταση υπερψηφίζεται από τη πλειοψηφία των συμβούλων.

Πράξη 2η

Μόλις οι κάτοικοι της περιοχής έμαθαν ότι «είχαν αιτηθεί» την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου προκειμένου να τοποθετηθεί εκκλησία, ξεκίνησαν τις ενέργειες για να παραμείνει ελεύθερος ο χώρος !!! Άρχισαν να μαζεύουν υπόγραφες , απευθύνονται στους δυο όμορους Δήμους  και στέλνουν αίτημα προς το ΔΣ του Δήμου μας προκειμένου να ξανασυζητηθεί το θέμα και  να ανακληθεί η απόφαση παραχώρησης  . Παράλληλα στις 17 Απριλίου οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας  των κάτοικων στο χώρο και προσχωρούν σε συμβολική δεντροφύτευση. Παρουσία βεβαία της Συμμαχίας Βούρου - Τομπούλογλου δεν υπήρξε , προκειμένου να ακούσουν τους ανθρώπους που ζουν στη περιοχή .

Πράξη 3η

 Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού αντιδρά στη απόφαση ,αμφισβητώντας

το ιδιοκτησιακό καθεστώς . Καταθέτει προσωρινά ασφαλιστικά μετρά  και στην εκδίκαση τους στις 28/4, το Ειρηνοδικείο Ιλίου τα απορρίπτει  «λογω αοριστίας του δικογραφου …» και μετατίθεται η ημερομηνία «της μητέρας των μαχών» στις 25/5 

Το πρόβλημα όμως μετατίθεται . Αντί να γίνεται κουβέντα , γιατί ένας πράσινος κοινόχρηστος χώρος με απόφαση της Συμμαχίας παραχωρείται προκειμένου να οικοδομηθεί , η κουβέντα μεταφέρεται εντέχνως σε μια πολεμική μεταξύ των δυο Δήμων για το ιδιοκτησιακό  . Έχει μεγάλη σημασία αν τα δέντρα στα όποια κάθονται από κάτω οι κάτοικοι ανήκουν στον ένα Δήμο η στον άλλο . Η νησίδα είναι ένας πράσινος κοινόχρηστος χώρος που ανήκει στο κόσμο της γειτονιάς που ζει εκεί , ποιος το διαχειρίζεται είναι ζήτημα χωρίς ιδιαίτερη σημασία .

Πράξη 4η

Φτάνουμε αισίως στις 20 Απριλίου , που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο . Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης το αίτημα των κατοίκων ΔΕΝ υπάρχει . Η διοίκηση Βούρου απαξιεί να ακούσει τις απόψεις των δημοτών της . Το γεγονός αυτό είναι πρωτοφανές . Οι δυο παρατάξεις , Δύναμη Πολιτών και Λαϊκή Συσπείρωση  , επιχειρούν να το βάλουν σαν θέμα προς συζήτηση  εκτός ημερήσιας , αλλά η Ιερή Συμμαχία Βούρου - Τομπούλογλου ΤΟ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ . ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ που ήρθαν στο Συμβούλιο να πουν την άποψη τους . Έτσι γράφτηκε μια μελανή σελίδα στην ιστορία της πόλης μας .

Πράξη 5η

Στις 28/4/2022 εμφανίζεται σε δημοσίευση στο fb , έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης Ν. Χαλκηδόνας στο οποίο εξηγεί με βάση πια διαγράμματα δηλώθηκε το 2017 στο κτηματολόγιο ο χώρος αυτός ως περιουσιακό στοιχείο του Δήμου ΝΦ-ΝΧ  , ότι το αυτό το κομμάτι γης είναι εκτός σχεδίου και η χρήση του είναι γενικής κατοικίας .

Στο τέλος του έγγραφου καταλήγει ότι «στους χώρους αυτούς ισχύουν οι διατάξεις του αρθ.21 του Ν. 4067/2012 ως τροποποιήθηκε και ισχύει περί τοποθέτησης προσωρινών κατασκευών της παρ. 74 του αρθ. 2 του ίδιου νόμου …»

Ας δούμε λοιπόν τι λέει  το νομοθετικό πλαίσιο , που επικαλείται η ΥΔΟΜ   

Ν. 4067/2012

αρ.21 «Η προσωρινή κατασκευή τοποθετείται σε ιδιωτικούς χώρους παραχωρημένους σε δημόσια κοινή χρήση όπως ορίζεται στο άρθρο 10 και σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, υπαίθριους ή στεγασμένους, κατά παρέκκλιση των κείμενων πολεοδομικών όρων της περιοχής και υπό την προϋπόθεση ότι επιτρέπονται οι συγκεκριμένες χρήσεις. Για τις προσωρινές κατασκευές απαιτείται έγκριση τοποθέτησης και λειτουργίας από τον αρμόδιο κατά περίπτωση φορέα, κατόπιν υποβολής απαραίτητων δικαιολογητικών και στοιχείων για την κατασκευή ή συναρμολόγηση και τοποθέτηση, καθώς και προσδιορισμός του χρονικού διαστήματος διατήρησης τους.»

Άρθρο 2 παρ. 74. «Προσωρινή κατασκευή είναι η κατασκευή που αποτελείται εξ ολοκλήρου από ξηρή δόμηση και εγκαθίσταται σε ελαφρά βάση ή με σημειακή θεμελίωση επί του εδάφους, τοποθετείται και απομακρύνεται σε λυόμενα μέρη, δεν απαιτεί εκτεταμένη υποδομή ώστε να αλλοιώνει σοβαρά το φυσικό έδαφος και δεν απαιτεί μόνιμη εγκατάσταση συλλογής αποβλήτων. Τοποθετείται για συγκεκριμένο σκοπό και διάρκεια σε οικοδομήσιμο ή μη χώρο.»

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Από το έγγραφο λοιπόν της Υπηρεσίας Δόμησης  στο συγκεκριμένο εκτός σχεδίου χώρο , επιτρέπεται ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ για συγκεκριμένο σκοπό και διάρκεια .

Είναι ο ναΐσκος τέτοια κατασκευή ;

Και απαντώ με ερώτηση : Μπορούμε  να βαφτίσουμε το ψαρί κρέας ;

Αν η Συμμαχία  Βούρου - Τομπούλογλου με την ευλογία της εκκλησίας μπορεί  ,  τότε μπορεί και τον ναΐσκο να τον βαφτίσει προσωρινή κατασκευή .

Το κείμενο το ψαρέψαμε από την προσωπική σελίδα στο fb του Γιάννη Καλαμπόκη Αρχιτέκτονα και πρώην Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών .