Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Δημιουργική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη νησίδα πρασίνου

Στέργιος Ζιαμπάκας

Στο πλαίσιο της χθεσινής κινητοποίησης οι συγκεντρωθέντες προχώρησαν σε φύτευση δέντρων στο σημείο όπου πρόκειται να τοποθετηθεί ο προκάτ ναός.

"Το πράσινο είναι το οξυγόνο των παιδιών μας. 
Σε μια δημιουργική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με πλατιά συμμετοχή δεδομένων των βροχερών καιρικών συνθηκών, προχώρησαν χθες το μεσημέρι κάτοικοι των συνοικιών Κάτω Κουκλάκι και Κοκκινοπούλου που βρίσκονται μεταξύ Νέας Χαλκηδόνας και Αγίων Αναργύρων. Οι κάτοικοι αντιδρούν στην παραχώρηση της νησίδας πρασίνου έκτασης μισού στρέμματος, που βρίσκεται κατά μήκος της οδού Λ. Κατσώνη και εφάπτεται με την εθνική οδό, στην Ι. Μητρόπολη Ν. Ιωνίας-Φιλαδελφείας για την τοποθέτηση προκάτ ναού .


Η σχετική απόφαση ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κατόπιν αιτήματος της Μητρόπολης, αιφνιδιάζοντας τους κατοίκους που ξεκινούν μια σειρά δράσεων ζητώντας να διατηρηθεί το πράσινο και ο κοινόχρηστος (στην πράξη) χαρακτήρας του χώρου. Αλλωστε, περιγράφουν, στην περιοχή υπάρχουν άλλοι δύο ναοί σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων.

Στο πλαίσιο της χθεσινής κινητοποίησης οι συγκεντρωθέντες προχώρησαν σε φύτευση δέντρων στο σημείο όπου πρόκειται να τοποθετηθεί ο προκάτ ναός, ενώ ξεπέρασαν τις 200 οι υπόγραφες κατοίκων που ζητούν από τη δημοτική αρχή του Γ. Βούρου να αναιρέσει την απόφασή της. Η τσιμεντοποίηση της νησίδας έχει προκαλέσει αναστάτωση και πέραν των δύο συνοικιών.

Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Αγ. Αναργύρων-Καματερού έχει καταγγείλει ως παράνομη την απόφαση του όμορου δήμου και έχει προχωρήσει σε περαιτέρω νομικές ενέργειες: έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης παραχώρησης (εκδικάζονται σήμερα το πρωί στο Ειρηνοδικείου Ιλίου) και ακόμη έχει προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Επιπλέον διεκδικεί τμήμα της νησίδας προσφεύγοντας στο Κτηματολόγιο, όπου ο χώρος πρασίνου φέρεται να έχει δηλωθεί από τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας ως «γεωτεμάχιο» ιδιοκτησίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, τμήμα της νησίδας είναι χαρακτηρισμένο ως δρόμος – αποτελούσε συνέχεια του Κηφισού, με τον ποταμό να μετατοπίζεται τη δεκαετία του ’60 όταν κατασκευαζόταν η εθνική οδός, θυμούνται τοπικές πηγές.

«Η ουσία είναι τι ζητούν οι κάτοικοι. Και οι κάτοικοι τόσο των Αγ. Αναργύρων όσο και της Νέας Χαλκηδόνας θέλουν αυτός ο χώρος να παραμείνει κοινόχρηστο πράσινο. Και το απέδειξαν με τη μαζική τους συγκέντρωση και τις εκατοντάδες υπογραφές» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Στ. Τσίρμπας.

Στο προγραμματισμένο για την Τετάρτη δημοτικό συμβούλιο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας οι κάτοικοι θα ζητήσουν αναίρεση της απόφασης παραχώρησης. Το θέμα πρόκειται να θέσει η «Δύναμη Πολιτών» και πιθανότατα θα συνυπογραφεί και από άλλες παρατάξεις.

πηγή efsyn.gr