Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Αναπάντητα ερωτήματα για το παρκάκι στην Πίνδου - κινητοποίηση των κατοίκων

Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Κυριακή 10/3 έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον Κηφισό. Ο λόγος; Η επικείμενη παρέμβαση στο παρκάκι μεταξύ της οδού Πίνδου και του Κηφισού, στο ύψος της Νησίδας. Η κοπή πολλών δένδρων και η μετατροπή ενός αλσυλλίου σε παρακαμπτήριο οδό, λόγω του αντιπλημμυρικού έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη και κυρίως ο αδιαφανής τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν Δήμος - Περιφέρεια - εργολάβος έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι θέτουν μια σειρά ερωτήματα:



  • Πόσα δένδρα θα κοπούν; Είναι αναγκαίο αλήθεια να κοπούν τόσα μεγάλα πεύκα και κυπαρίσσια; Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου τι άποψη έχει; Ποιος αποφάσισε μια τέτοια καταστροφική παρέμβαση;
  • Σχεδιάζεται παρακαμπτήριος δρόμος πάνω στο σημερινό αλσύλλιο; Ποιος έδωσε άδεια να γίνει δρόμος -έστω και προσωρινός?!!!- πάνω στο πρανές του Κηφισού, απ’ όπου θα περνούν βαριά οχήματα του ΟΑΣΑ και εργοταξιακά μηχανήματα;
Όπως σημειώνουν «Μέχρι σήμερα ο Δήμος επίσημα δεν έχει ανακοινώσει τίποτα, δεν έχει απαντήσει σε όσα γράφτηκαν σε ενημερωτικές ιστοσελίδες.
Ως κάτοικοι των περιοχών γύρω από τον Κηφισό είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι από αυτές στις εξελίξεις. Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές άστοχες παρεμβάσεις στο ποτάμι και φοβόμαστε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ακόμη μια.
Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε το ποτάμι και την χλωρίδα της περιοχής που κινδυνεύει από βάναυσες παρεμβάσεις».

Ερωτήματα και από την Κοινωνίας Βήμα


Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η παράταξη Κοινωνίας Βήμα με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Τζέλη:

Λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή από την Περιφέρεια του άκρως απαραίτητου και πολυαναμενόμενου αντιπλημμυρικού έργου της οδού Σκρα, προκύπτει αιφνιδίως ως πρώτη παράπλευρη απώλεια και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, η καταστροφή ενός εκ των λίγων πνευμόνων πρασίνου που διαθέτει η περιοχή της Νησίδας.

Συγκεκριμένα:
Την 23η Φεβρουαρίου 2024, εισήχθη στην Δημοτική Επιτροπή ως θέμα Εκτός Ημερησίας Διάταξης, η αποδοχή δωρεάς κοπής 10 ή 11 δένδρων στο αλσύλλιο παραπλεύρως της οδού Πίνδου, λόγω εργασιών για την τοποθέτηση του αγωγού Σ-7 του αντιπλημμυρικού έργου της Σκρα.
Νωρίτερα και σύμφωνα με το από 14/2/2024 έγγραφο της Τροχαίας, το οποίο δεν μας επιδείχθηκε κατά την συζήτηση, προκύπτει ότι είχε αποφασιστεί το κλείσιμο της οδού Πίνδου στο σημείο και κατά την διάρκεια των έργων, καθώς και η διάνοιξη βοηθητικής παρακαμπτήριας οδού επί του παράπλευρου αλσυλλίου. Στην προβλεπόμενη παρακαμπτήριο, σύμφωνα με το έγγραφο, επιβάλλεται η κίνηση αποκλειστικά των μέσων μαζικής μεταφοράς και των οχημάτων του εργοταξίου.
Επιπρόσθετα, στην με αριθμό 35/2023 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, κατά την συνεδρίαση της 23ης Ιουνίου 2023 με παρόντα μόνο τα μέλη της τότε Διοίκησης, γίνεται λόγος για ενστάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ως προς τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες ήρθησαν μετά από συνάντηση με την κατασκευαστική εταιρεία.
Αναπόφευκτα, κατόπιν των ανωτέρω προκύπτει σειρά ερωτημάτων για τα οποία θα πρέπει αρμοδίως και κατά τον βαθμό που τους αναλογεί να απαντήσουν τόσο η νυν διοίκηση Τομπούλογλου όσο και η προηγούμενη διοίκηση Βούρου.

Ποιος είναι ο λόγος που απαιτείται η κοπή των δένδρων; Η τοποθέτηση του αγωγού ή η διάνοιξη βοηθητικής παρακαμπτήριας οδού εντός του αλσυλλίου για την κυκλοφορία των εγκεκριμένων οχημάτων;

Γιατί δεν γνωστοποιήθηκε το από 14/2/2024 έγγραφο της τροχαίας στην Δημοτική Επιτροπή κατά την συνεδρίαση της 23ης Φεβρουαρίου 2024 στην οποία ο δήμαρχος εισηγήθηκε την κοπή των δένδρων;
Σε τι έγκεινται οι ενστάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας από το 2023 ως προς τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και με ποιες εγγυήσεις ήρθησαν;
Περιλαμβάνεται στην αρχική μελέτη του έργου η κοπή των δένδρων; Αν όχι πότε προέκυψε η ανάγκη;
Εξετάσθηκαν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η κοπή δένδρων; Αν ναι, γιατί απορρίφθηκαν;
Γιατί δρομολογείται η διαδικασία της δωρεάς προς τον δήμο μας για την κοπή και δεν εκτελείται από τον ανάδοχο του έργου ή με δωρεά προς την περιφέρεια;
Πως θα αντιμετωπιστεί η επικινδυνότητα λόγω της εγγύτητας με τα πρανή του ποταμού της παρακαμπτηρίου με διέλευση βαρέως τύπου οχημάτων;
Τέλος, στα χρόνια του ‘’πάμε κι όπου βγει’’ που βιώνουμε ως φαίνεται και στα δημοτικά μας πράγματα, λόγω κεκτημένης ταχύτητας για την εικόνα υπεραπόδοσης έργου, οφείλουμε να επισημάνουμε πως σε έργα μεγάλης διάρκειας και σοβαρής παρέμβασης που αλλάζουν την καθημερινότητα των κατοίκων, έχουν στοιχεία επικινδυνότητας και άπτονται του περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, απαιτείται διαβούλευση, σοβαρότητα, διαφάνεια και πλήρης ενημέρωση.

Νέες αποκαλυπτικές πληροφορίες

Αν και διάφοροι προσκείμενοι στη δημοτική αρχή προσπάθησαν -μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ- να «θολώσουν τα νερά», σχολιάζοντας ότι υπάρχουν όλες οι σχετικές άδειες και το έργο είναι νόμιμο, συνεχώς αποκαλύπτονται στοιχεία περί του αντιθέτου. Άλλωστε γι' αυτό το λόγο δεν προχώρησε μέχρι σήμερα η κοπή των δένδρων.
Συγκεκριμένα, όταν συζητήθηκε το θέμα της «δωρεάς» για την κοπή των δένδρων δεν υπήρχε άδεια από την Πολεοδομία, η οποία και εκδόθηκε εκ των υστέρων.
Επίσης, ενώ αναφέρθηκε στη Δημοτική Επιτροπή και διατυμπανίζουν διάφοροι στα μέσα κοινωνική δικτύωσης ότι υπάρχει άδεια από το Δασαρχείο Αθηνών, σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό έγγραφο της Δασικής υπηρεσίας αναφέρει σαφώς ότι η έκταση βρίσκεται εκτός της αρμοδιότητάς της!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.