Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Κατέρρευσε «κρυπτόμενος» ο Βούρος - Βαριά ήττα 20 -7 - Μόνο οι διορισμένοι αντιδήμαρχοι τον στήριξαν

Μια τεράστια ήττα υπέστη στο χθεσινό (19/10) Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Γ. Βούρος. Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία το Δ.Σ. στάθηκε στο πλευρό του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου και των εργαζομένων στην Καθαριότητα, που ζητούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στο χώρο του αμαξοστασίου και καταδίκασε ως απαράδεκτη την ενέργεια του δημάρχου να δώσει «εντέλλεσθε» για περικοπή μεροκάματου των εργαζομένων. 

Ο κ. Βούρος αυτή τη φορά... πρωτοτύπησε. Αν και παρών στην αίθουσα, επέλεξε να... κρυφτεί σε πλαϊνό χώρο, κατεβαίνοντας από το προεδρείο καθ' όλη τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης. Η απουσία του από την διαδικασία προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και από συμβούλους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι τον κάλεσαν επανειλημμένα να μην υποβιβάζει τις διαδικασίες και να σεβαστεί τους εργαζόμενους. Ο δήμαρχος δεν επανήλθε στην αίθουσα της συνεδρίασης και η αντιπρόεδρος του σώματος Δανάη Εμμανουήλ, καταγγέλλοντας την βαθιά υποτίμηση του οργάνου, αποχώρησε από την έδρα. 

Το θέμα είχε εισαχθεί στην Ημερήσια Διάταξη κατόπιν αιτήματος του Σωματείου, αφού στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. το προεδρείο είχε αρνηθεί να δώσει το λόγο στον πρόεδρο του Σωματείου για να το θέσει. Ο πρόεδρος Γ. Ορτατζόγλου, παρουσία πλήθους εργαζομένων του Δήμου, παρουσίασε αναλυτικά όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τη διοίκηση από το 2020 για τις συνθήκες που επικρατούν στο αμαξοστάσιο και τις δεσμεύσεις της διοίκησης και του ίδιου του δημάρχου ότι θα πραγματοποιηθούν άμεσα εργασίες βελτίωσης των συνθηκών.

Μόνο μετά την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στις 26 Σεπτεμβρίου, διακόπτοντας τις εργασίες τους, η διοίκηση ξεκίνησε να κάνει τις απαραίτητες εργασίες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Παρόλα αυτά, εντελώς εκδικητικά η διοίκηση έδωσε εντολή να περικοπούν τα μεροκάματα εκείνης της ημέρας και μετά την άρνηση της αρμόδιας υπαλλήλου να κάνει κάτι τέτοιο, αφού ήταν παράνομο, ο δήμαρχος εξέδωσε «εντέλλεσθε».

Η συζήτηση εξελίχθηκε με σοβαρές αψιμαχίες, αφού μέλη της διοίκησης επέλεξαν να υπερασπιστούν τις πράξεις του δημάρχου, καταφερόμενοι κατά της... αντιπολίτευσης, επειδή δήθεν περιέκοψαν σχετικά κονδύλια από τον προϋπολογισμό του Δήμου και δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες. Επιχείρημα που αποδομήθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της Δύναμης Πολιτών, αφού η προηγούμενη δημοτική αρχή άφησε στα ταμεία του Δήμου 10 εκατ. ευρώ για νέες υποδομές της Καθαριότητας.

Το βάρος της αντιπαράθεσης ανέλαβε ο... αναπληρωτής δημάρχου Μ. Κουτσάκης, ο οποίος έφθασε να κάνει και μαθήματα... ταξικής πάλης στους εργαζόμενους. Θλιβερός υπερασπιστής των καταφανώς παράνομων, αντεργατικών και εκδικητικών ενεργειών του δημάρχου ο Τ. Κωνσταντινίδης, ενώ τους τόνους σήκωσε ο Σπ. Μπερδέσης. Ο Σ. Κοσκολέτος επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την αντιδημοκρατική του συμπεριφορά με επιθέσεις κατά του Σωματείου.

Η ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της σχετική συζήτησης ήταν ένα ακόμα «χαστούκι» για τον δήμαρχο, ο οποίος πλέον είναι απομονωμένος ακόμα και από στενούς του συνεργάτες. Τρία μέλη του συνδυασμού του (Γεωργαμλής, Καραβίας, Παπακώστα) και μια συνεργαζόμενη με τη διοίκηση «ανεξάρτη» σύμβουλος (Αλεφραγκή) ψήφισαν υπέρ της απόφασης που εισηγήθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδικάζοντας την ενέργεια του δημάρχου να περικόψει τα μεροκάματα, ενώ ο πρόεδρος Δημήτρης Κανταρέλης ψήφισε «παρών». Έτσι η πρόταση της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 20 ψήφους, έναντι μόνο 7 κατά, που ήταν οι διορισμένοι από τον δήμαρχο αντιδήμαρχοι και 1«παρών» (υπήρχαν και 5 απουσίες).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.