Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Τα ιλουστρασιόν ψέμματα του κ. Βούρου

«Αλλάζουμε το φωτισμό της πόλης μας χωρίς καμιά επιβάρυνση για το δημότη», ισχυρίζεται ένα ιλουστρασιόν τετρασέλιδο φυλλάδιο που διανέμουν τα στελέχη της παράταξης του κ. Βούρου σε όλη την πόλη. Ένα φυλλάδιο γεμάτο ψέμματα, το οποίο μάλιστα πληρώθηκε από τις... τσέπες των δημοτών.

ΨΕΜΜΑ 1ο: «Το έργο αλλαγής των φωτιστικών γίνεται χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος με τον ανάδοχο του έργου «Το συνολικό συμβατικό τίμημα ανέρχεται σε 2.902.292,50 € πλέον ΦΠΑ 24% ήτοι 3.598.842,70 €».


Όπως φαίνεται αναλυτικά το έργο επιβαρύνει το Δήμο και άρα τους δημότες με ένα τεράστιο ποσόν και μάλιστα θα συνεχίσει να αποπληρώνεται μέχρι το 2030. Το ποσόν αυτό έχει δεσμευτεί ο Δήμος να το καταβάλλει κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό του και συγκεκριμένα από τα ανταποδοτικά τέλη, από τα τέλη δηλαδή που πληρώνει απευθείας ο δημότης και ο κάθε κάτοικος της πόλης μας μέσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. 

Ο κ. Βούρος και η διοίκησή του, όχι μόνο θα καταβάλλουν 511.872,00 € με την παραλαβή των νέων φωτιστικών, αλλά δέσμευσαν και τις επόμενες δυο (!) δημοτικές αρχές να πληρώνουν κάθε χρόνο στην εταιρεία που ανέλαβε να τοποθετήσει τα νέα φωτιστικά σχεδόν 460 χιλιάδες ευρώ.

Το έργο αλλαγής των φωτιστικών γίνεται με μεγάλη και πολυετή επιβάρυνση των δημοτών.

ΨΕΜΜΑ 2ο: «Με την αντικατάσταση του φωτισμού με LED ο Δήμος μας όχι μόνο δεν θα χρεωθεί ούτε 1 €, αλλά θα βάλει στα ταμεία του 2.764.174,14€»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι δεν θα χρεωθεί ο Δήμος, ισχύουν όσα γράψαμε ήδη, αντιγράφοντας την ίδια τη σύμβαση. Όσον αφορά τα... εκατομμύρια που θα βάλει στα ταμεία του ο Δήμος, είναι ένα εντελώς αυθαίρετο νούμερο που προκύπτει από το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας ποθ δίνει ο κατασκευαστής των νέων φωτιστικών. Και πάλι, αν διαιρέσουμε το ποσόν που με τόση ακρίβεια... λεπτού αναφέρει το φυλλάδιο με τα 15 χρόνια (στο φυλλάδιο γράφουν για όφελος σε βάθος 15ετίας) προκύπτει ετήσιο όφελος 184.278,27€, δηλαδή κάπου το 1/3 του ποσού που θα πληρώνει ο Δήμος για τα επόμενα 8 χρόνια.

Η αναμενόμενη εξοικονόμηση ενέργειας από την αλλαγή του φωτισμού στα επόμενα 15 χρόνια δεν θα έχει καλύψει ούτε το κόστος αλλαγής των λαμπτήρων. 

ΨΕΜΜΑΤΑ 3ο & 4ο: «Η αντιπολίτευση του Δήμου προσέφυγε εναντίον του διαγωνισμού... Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει ο διαγωνισμός για πολλούς μήνες, κάτι που επιβάρυνε το Δήμο μας με 1.000.000€ στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Πράγματι έγιναν προσφυγές από την αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν δυο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου εναντίον του συγκεκριμένου διαγωνισμού, με μεγάλη πλειοψηφία, τις οποίες ο δήμαρχος και η στενή ομάδα γύρω του που διοικεί αγνόησε παντελώς. 

Ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί από τον Δήμο στις 29/6/2021, ακυρώθηκε με απόφαση του ΣΤ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ένα χρόνο μετά. Το Ελεγκτικό Συνέδριο (και όχι η αντιπολίτευση, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η δημοτική αρχή) υποχρέωσε την δημοτική αρχή σε τροποποίηση των τεχνικών προδιαγραφών της αρχικής μελέτης και των όρων της διακήρυξης. Έτσι προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός τον Αύγουστο το 2022. Η πολύμηνη καθυστέρηση, λοιπόν, ήταν αποτέλεσμα λαθών και παρατυπιών της αρχικής διακήρυξης.

Αυτό όμως που ξεφεύγει από κάθε λογική, είναι ο ισχυρισμός για τη δήθεν επιβάρυνση του Δήμου με ένα εκατομμύριο, όταν στο ίδιο φυλλάδιο ισχυρίζονται ότι το ετήσιο όφελος σε ενεργειακό κόστος είναι περίπου 185 χιλιάδες €.

Η διοίκηση Βούρου κάνει τα πάντα για να συσκωτίσει το πραγματικό κόστος του έργου και την πραγματική επιβάρυνση του Δήμου, παραθέτοντας αυθαίρετους αριθμούς χωρίς καμιά αξία.

ΨΕΜΑ 5ο: «Ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας έχει από τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στην Ελλάδα επί διοίκησης Γιάννης Βούρη».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Πράγματι ο Δήμος μας έχει από τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη. Όχι όμως γιατί αυτό ήταν βούληση της διοίκησης Βούρου, αλλά γιατί σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε τη μείωση των τελών στον προϋπολογισμό του 2021. Η δημοτική αρχή τότε χαρακτήριζε «πλειοδοσία λαϊκισμού» αυτή τη μείωση τελών που επέβαλλε η αντιπολίτευση και είχε εκδώσει καταστροφολογικές ανακοινώσεις. Σήμερα επαίρεται για τα χαμηλά τέλη και μάλιστα κάνει τη λαθροχειρία να τα συγκρίνει με τα τέλη της διοίκησης Βασιλόπουλου. 

Ο Δήμος μας έχει πολύ χαμηλά δημοτικά τέλη γιατί τα επέβαλλε η αντιπολίτευση ενάντια στην διοίκηση Βούρου. Βούρος και Σία σήμερα περηφανεύονται για κάτι που το θεωρούσαν καταστροφή και λαϊκισμό.

Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού είναι πράγματι ένα πολύ μεγάλο έργο για την πόλη μας. Γίνεται όμως με ένα πολύ δαπανηρό τρόπο, με υποβάθμιση της δημοτικής υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού και με πολυετή δέσμευση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών, πράγμα που σημαίνει ότι για πολλά χρόνια ο Δήμος δεν θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει έργα στον τομέα της Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού. 

Υ.Γ. Όσοι επιθυμούν να διαβάσουν την σύμβαση μεταξύ Δήμου και εταιρείας DASTERI, μπορούν να ανατρέξουν ΕΔΩ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.