Τρίτη 23 Μαΐου 2023

H επόμενη μέρα στο Δήμο: Μια διαφορετική αποτίμηση των βουλευτικών εκλογών

Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου ήταν μια μεγάλη ανατροπή για την πόλη μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το 2019 ήταν πρώτο κόμμα με 36, 47%, πέρασε στη δεύτερη θέση με 22,57%, ενώ η Νέα Δημοκρατία από 33,04% που είχε λάβει τον Ιούλιο του 2019 πέρασε πρώτη με 36,29%. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ από 6.725 ψήφους που είχε πάρει το 2019, έπεσε στις 4.500, απώλεσε δηλαδή το 1/3 των ψήφων του, παρότι υπήρξε μια αύξηση των ψηφισάντων κατά 1.500 ψήφους. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να εισέπραξε το σύνολο των νέων ψηφοφόρων (είχε αύξηση 1.150 ψήφους), ενώ οι απώλειες του Σύριζα ήταν κυρίως προς τα αριστερά του. 

Το ΚΚΕ φαίνεται ο μεγάλος νικητής αυτών των εκλογών στην πόλη μας εισπράττοντας 2.341 ψήφους και 11,74%, μια αύξηση 840 ψήφων και 3,5 μονάδων που το εδραιώνει ως το τρίτο κόμμα. 

Μικρό ήταν το όφελος για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσπαθεί να ανασυνταχθεί στην πόλη, αλλά στις κάλπες τα αποτελέσματά του είναι πολύ φτωχά: από 6,01% το 2019 ανέβηκε στο 7,85%, κερδίζοντας μόλις 460 ψήφους, πολύ πίσω από τις εθνικές του επιδόσεις.

Ισχυρά είναι τα ποσοστά και των δυο μικρότερων κομμάτων της αριστεράς, τα οποία άφησαν πίσω το κόμμα του Βελόπουλου. Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου πήρε 791 ψήφους και 3,97% (το 2019 είχε πάρει 304 ψήφους και 1,65%) και το ΜΕΡΑ 25 - Συμμαχία για τη Ρήξη 761 ψήφους και 3,82% (το 2019 είχε πάρει 795 ψήφους και 4,31%).

Με γνώμονα αυτά τα αποτελέσματα το σκηνικό που διαμορφώνεται στο Δήμο μας είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και εντελώς διαφορετικό από αυτό που προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι τοπικοί τοποτηρητές των κομμάτων.

Στην πόλη μας υπάρχει ένα πολύ ισχυρό τμήμα ψηφοφόρων που τοποθετείται αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ κι είναι σχεδόν ισότιμο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό σημαίνει ότι η αριστερή φυσιογνωμία της πόλης μας είναι ισχυρή (ειδικά στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι κυρίαρχη).

Αν προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε τους συνδυασμούς που έχουν αναγγελθεί για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ο μοναδικός υποψήφιος ο οποίος μπορεί να χαίρεται είναι ο Νίκος Σερετάκης. Με μια δεξαμενή κομματικών ψήφων κοντά στο 12%, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ο μόνος που δείχνει ότι έχει τη δυναμική να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚο - ΝεοΔημοκρατικό πολιτικό προσωπικό της πόλης, διεκδικώντας μια θέση στο δεύτερο γύρο των εκλογών του Οκτωβρίου.

Σε όσους παροικούν στα... εκλογομαγειρεία της πόλης, είναι γνωστό ότι στις δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κανείς από τους υπάρχοντες συνδυασμούς -πλην του Γ. Βούρου- δεν υπερβαίνει το 12%, με τους δυο συνδυασμούς που τοποθετούνται στην αριστερά να καταγράφουν χαμηλά μονοψήφια ποσοστά.

Το ερώτημα είναι: μπορεί η Λαϊκή Συσπείρωση να γίνει ο πόλος εκλογικής συνάντησης των δυνάμεων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τοποθετούνται στην αριστερά; Ή για να το διατυπώσουμε διαφορετικά: μπορεί ο Νίκος Σερετάκης να γίνει ο υποψήφιος δήμαρχος που θα απορροφήσει και θα εκπροσωπήσει ευρύτερες δυνάμεις που τοποθετούνται στην αριστερά;


 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.