Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

«Φωτογραφικοί» οι όροι της ακυρωμένης προκήρυξης του ηλεκτροφωτισμού

Ήταν 9 Σεπτεμβρίου 2021, όταν ο σημερινός επικεφαλής της Δύναμης Πολιτών και πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Ανεμογιάννης παρουσίασε στοιχεία εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ένα «ζευγάρι» μελετητή - αναδόχου εντελώς... τυχαία βρίσκονταν πίσω από τους διαγωνισμούς ηλεκτροφωτισμού σε μια σειρά δήμων. Μάλιστα ο κ. Ανεμογιάννης είχε προβλέψει και το ποσοστό έκπτωσης το οποίο θα προσέφερε αυτός ο ανάδοχος, πάντα κάτω από 10%. (Περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε ΕΔΩ).


Και ω του θαύματος! Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, μετά από επεισοδιακές συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής του διαγωνισμού, ανακοινώθηκε ο ανάδοχος του διαγωνισμού για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και ήταν η εταιρεία που ακούστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο εντός του Δ.Σ. πριν καν αποσφραγιστούν οι προσφορές: η εταιρεία DASTERI, μια επιχείρηση από την ακριτική Θράκη. Η εταιρεία αυτή είχε ήδη «κερδίσει» ανάλογους διαγωνισμούς από τη Σητεία μέχρι την Ξάνθη. Σε όλες τις περιπτώσεις ο μελετητής του έργου ήταν η ίδια εταιρεία: η ΔΑΜΙΣ ΙΚΕ με έδρα στο Ηράκλειο Κρήτης. 



Σε εκείνο το Δ.Σ. πριν από ένα χρόνο είχε καταγγελθεί ότι ο διαγωνισμός ήταν «φωτογραφικός». Πέρασε ένας χρόνος μέχρι το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου να καταλήξει στο ίδιο ουσιαστικά συμπέρασμα. Κρίνοντας «μη νόμιμους» τέσσερις όρους του διαγωνισμού, οι οποίοι περιορίζουν τον ανταγωνισμό, στην ουσία ακύρωσε έναν διαγωνισμό που οδήγησε με φωτογραφικό τρόπο σε έναν μόνο υποψήφιο, ο οποίος και τελικά κατακυρώθηκε ως ανάδοχος.

Σε όλο αυτό το διάστημα η διοίκηση του κ. Βούρου ανέπτυξε μια επιθετική ρητορική κατά όσων κατάγγειλαν τους χειρισμούς της. Μέχρι και σήμερα υπεραμύνθηκε των ενεργειών και των μεθοδεύσεων που μετήλθε, ώστε να κατακυρώσει στον ένα και μοναδικό ανάδοχο ένα έργο τεραστίων διαστάσεων για τα δεδομένα της πόλης μας. Μέχρι που στις 29/7/2022 ενημερώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι ακυρώνεται ο πολυπόθητος διαγωνισμός και ότι είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη, τροποποιώντας τους επίμαχους όρους, αν ήθελε να προχωρήσει το έργο.

Επί ένα μήνα κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και μόνο όταν ετοίμασε την επαναπροκήρυξη, έχοντας τη δεδομένη πλειοψηφία (ελέω νομοθεσίας ΝΔ- Θεοδωρικάκου) στην Οικονομική Επιτροπή, τη φανέρωσε. Όποιος έχει τη διάθεση να παρακολουθήσει τη βιντεοσκοπημένη συνεδρίαση της Ο.Ε. στις 29/8/2022 (ΕΔΩ) θα δει έκπληκτος τον κ. Βούρο να εισηγείται αλλαγές στην προκήρυξη, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τις οποίες όμως τα μέλη της Επιτροπής είχαν λάβει λίγα λεπτά πριν. Μια διαδικασία - παρωδία, με πρόθυμους να παίξουν το ρόλο της μαριονέτας, τους κ.κ. Κουτσάκη, Κοσκολέτο, Τάφα και Κοπελούσο. 

Η οποιαδήποτε αμφιβολία μπορεί να έχει κάθε καλόπιστος πολίτης για τη σκοπιμότητα ενός τέτοιου διαγωνισμού, άρθηκε από τις πρωτοφανείς διαδικασίες που ακολούθησε η διοίκηση. Αποκρύπτοντας επί ένα μήνα την απόφαση - κόλαφο του Ελ. Συνεδρίου και ισχυριζόμενος ο κ. Βούρος ότι ο διαγωνισμός, τον οποίο αναγκάζεται να επαναπροκηρύξει, δήθεν κρίθηκε νόμιμος, πείθει τους πάντες ότι ο επίμαχος διαγωνισμός κρύβει σκοπιμότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.