Στις 22 Φεβρουαρίου 2023 για άλλη μια φορά κάτοικοι της παρακηφίσιας περιοχής κατήγγειλαν σημάδια μόλυνσης στο ποτάμι. Νεκρά ψάρια γέμισαν την περιοχή. Την καταγγελία προώθησαν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Οικολογικής Συμμαχίας, η οποία αυτή τη φορά ανταποκρίθηκε άμεσα και πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο.
Τι έδειξε ο έλεγχος; Βοθρολύματα και εκατοντάδες νεκρά ψάρια. Η έκθεση όμως καταλήγει και σε μια έκκληση προς την διοίκηση της Περιφέρειας: Να προχωρήσει στην εγκατάσταση «ενός συστήματος μόνιμου ελέγχου και επιτήρησης του οικοσυστήματος του Κηφισού ποταμού».
Αυτά λένε οι ειδικοί. Όμως η Περιφερειακή αρχή του κ. Πατούλη άλλα σχεδιάζει. Αντί να ελέγξει για τις πηγές μόλυνσης του ποταμού, ετοιμάζει την καταστροφή του οικοσυστήματος, με δραστικές παρεμβάσεις στην κοίτη του, συνεχίζοντας την πολιτική της τσιμεντοποίησης.
Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της δημοτικής αρχής του κ. Βούρου, που ακόμα κρατάει στα... συρτάρια την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ενάντια στο σχέδιο διευθέτησης - τσιμεντοποίησης του Κηφισού.
Η έκθεση της Διεύθυνσης Αλιείας της Περιφέρειας
«Στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας οι θέσεις της δειγματοληψίας επιλέχθηκαν βάσει της προσβασιμότητας στην κοίτη του ρέματος, κυρίως σε σημεία που επέδειξαν οι παραβρισκόμενοι, εκπρόσωποι των καταγγελλόντων, κάτοικοι της περιοχής.
Διαπιστώθηκε η ύπαρξη εκατοντάδων νεκρών ψαριών. Τα ύδατα είχαν αφρισμούς, ενώ δυσάρεστες οσμές (κοπρανώδους προέλευσης) υπήρχαν σε πολλά σημεία ελέγχου. Παρατηρήθηκε επίσης η ύπαρξη σκουπιδιών σε αρκετά σημεία. Ελήφθησαν δείγματα και φωτογραφίες νεκρών ιχθύων προκειμένου να γίνει η αναγνώριση και συστηματική κατάταξη τους. Τα είδη που ταυτοποιήθηκαν ανήκουν στην οικογένεια των Κυπρινοειδών (Cyprinidae) με τα κοινά ονόματα Μπριάνα (Barbus sperchiensis) και Μακεδονικός Ποταμοκέφαλος (Squalis vardrensis). Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από το αντίστοιχο εργαστήριο του Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) με την επισήμανση ότι είναι αλλότοπα είδη που όμως αφθονούν στον Κηφισό ποταμό.
Η Υπηρεσία μας υπήρξε τα τελευταία χρόνια αποδέκτης από οικολογικές οργανώσεις, συλλόγους και ιδιώτες, παρόμοιων καταγγελιών για παρουσία νεκρών ψαριών στον Κηφισό ποταμό. Κρίνουμε επομένως ότι πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα μόνιμου ελέγχου και επιτήρησης του οικοσυστήματος του Κηφισού ποταμού. Αυτό θα ήταν εφικτό να επιτευχθεί μέσω ενός προγράμματος συνεργασίας της Διεύθυνσης Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής με το ΕΛΚΕΘΕ, όπως πολύ επιτυχημένα υλοποιήθηκε με το «Ερευνητικό Πρόγραμμα για την Ιχθυοπανίδα του Σχινιά – Μαραθώνα: Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης θνησιμότητας ψαριών» (Τελική Έκθεση 28.4.2021).»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.