Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Στοχοποίηση του Άρη Βασιλόπουλου επειδή αδελφοποίησε τον Δήμο μας με την Ευπατορία της Κριμαίας

Μια ουκρανική λίστα προγραφών κυκλοφορεί, όπως έχει καταγγελθεί από κάποια ΜΜΕ της χώρας μας, με το περίεργο όνομα «Ειρηνοποιός». Ανάμεσα στα ονόματα που περιλαμβάνει είναι και τουλάχιστον 25 Έλληνες, ανάμεσά τους πρώην υπουργοί (Λαφαζάνης, Ήσυχος, Βαλαβάνη), στελέχη του ΚΚΕ, όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Λαμπρούλης, δημοσιογράφοι, όπως ο Άρης Χατζηστεφάνου και ο ανταποκριτής στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός, αλλά και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Μεταξύ αυτών και ο πρώην δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος.

Η λίστα «θανάτου» όπως έχει χαρακτηριστεί, αποδίδεται σε ουκρανικές παρακρατικές οργανώσεις ή/και μυστικές υπηρεσίες και έχει συνδεθεί με δολοφονικές επιθέσεις και θανάτους στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής, αν και έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την αποκάλυψη της λίστας, δεν έχει υπάρξει κανένας σχολιασμός από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε από την Ουκρανική πρεσβεία.


Για το θέμα της στοχοποίησής του, ο Άρης Βασιλόπουλος μίλησε στο ThePressProject (το οποίο έκανε και την αποκάλυψη της λίστας): 

«Η συμπερίληψή μου στη λίστα Ουκρανών παρακρατικών και μυστικών υπηρεσιών (μαζί με πολλούς ακόμη αγωνιστές από τη χώρα μας), μία λίστα θανάτου που ακόμη και ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταδικάσει αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του εγκληματικού χαρακτήρα του καθεστώτος του Κιέβου από το πραξικόπημα του 2014 και μετά. Η αδελφοποίηση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας το 2019 με την πόλη της Ευπατορίας, μία πόλη με αξιοσημείωτη παρουσία Ελληνικού πληθυσμού που ζει ξεχασμένος από την Ελληνική πολιτεία, ενόχλησε τους διοικούντες του Κιέβου που

απάντησαν με την προγραφή μου. Θα ανέμενε κανείς μέχρι σήμερα μία σοβαρή αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών για τη συμπερίληψη Ελλήνων πολιτών σε λίστα θανάτου της Ουκρανίας. Η ένοχη σιωπή του Υπουργείου δείχνει την απόλυτη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τις αμερικανονατοϊκές δυνάμεις (αυτό που αποκαλεί σωστή πλευρά της ιστορίας) η οποία όχι μόνο δεν δίνει ελπίδα για τον τερματισμό του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά επιδεινώνει την κρίση και εμπλέκει τη χώρα μας ακόμη πιο βαθιά στον πόλεμο, με ό, τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας».

Η αδελφοποίηση με την Ευπατορία

Η υπόθεση για την οποία στοχοποιήθηκε ο Άρης Βασιλόπουλος αφορά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας στην Κριμαία, τον Απρίλιο του 2019, στο πλαίσιο απόφασης του Δήμου για αδελφοποίηση με την πόλη της Ευπατορίας, όπου υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο. Η αντιπροσωπεία του Δήμου μας έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους Έλληνες της Κριμαίας, οι οποίοι βρίσκονται ξεχασμένοι από την επίσημη ελληνική πολιτεία.

Διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο τύπου, το οποίο εξέδωσε ο Δήμος μετά την επίσκεψη:

Πλήθος κόσμου, ανάμεσα στους οποίους και βουλευτές ελληνικής καταγωγής στην Κριμαία, υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Άρη Βασιλόπουλο, η οποία μετέβη στην περιοχή προκειμένου να υπογράψει Σύμφωνο Φιλίας και Πολιτιστικής Συνεργασίας με το Δήμο Ευπατορίας.

Η επίσκεψη στην περιοχή του Δημάρχου Άρη Βασιλόπουλου και των αντιδημάρχων που τον συνόδευαν στην Κριμαία, θεωρήθηκε γεγονός μεγάλης σημασίας για την περιοχή. Στην τελετή υποδοχής του Δημάρχου συμμετείχαν 13 ελληνικοί σύλλογοι της Κριμαίας, από τους οποίους οι δύο ήταν από την Ευπατορία. Στη συνέχεια, οι δύο πλευρές, σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα, προχώρησαν σε μία συμβολική κίνηση, φυτεύοντας από κοινού δέντρα φιλίας, προαναγγέλλοντας έτσι την επίσημη τελετή υπογραφής του Συμφώνου που αναμένεται να γίνει σήμερα
Η Ευπατορία, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια και τουριστικά θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας. Το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή της Κριμαίας υπάρχει εδώ και 3.000 χρόνια ενώ υπολογίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή ζουν περίπου 6.000 με 7.000 Έλληνες. Το Σύμφωνο Συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο μας και το Δήμο Ευπατορίας, καλείται να συσφίξει τους πολιτιστικούς δεσμούς, καθώς και να προβάλλει τις κοινές αξίες και την ιστορία των δύο πόλεων.

Η είδηση της επίσκεψης στην Ευπατορία στην Δημοτική Ενημέρωση

Όπως φαίνεται το ενδιαφέρον για την ομογένεια της Κριμαίας θεωρείται... έγκλημα για τους φασίστες που βρίσκονται στην εξουσία στο Κίεβο, οι οποίοι ως γνωστόν έχουν με αποφάσεις τους απαγορεύσει την ελληνική γλώσσα και έχουν στοχοποιήσει την ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία.